Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ώρα Ελλάδας στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας με εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αξίωσε η Άγκυρα να «τερματίσει αμέσως την επίθεσή της» εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, γνωστοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση.
Νωρίτερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. αποφάσισε συντονισμό του τερματισμού εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», επέμεινε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη», παρά τις βαριές κυρώσεις που εξήγγειλαν ΕΕ και ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία — και προσωπικά οι υπουργοί — Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής.
Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις τούρκους υπουργούς.
Ακόμη, επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία· αν και, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα δύο υπουργεία.
«Εάν συνεχιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας, θα επιδεινωθεί μια ήδη πολύ σοβαρή και επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν εντός των ορίων του νέου προεδρικού διατάγματος αυτού, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια» της περιοχής, προσθέτει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κείμενο αυτό.
Το αμερικανικό Κογκρέσο απειλεί από τη δική του πλευρά να καταρτίσει και να εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Ο Μάικ Μακόλ, το κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκρινε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το πολιτικό του γραφείο νωρίτερα ότι οι κυρώσεις που σχεδίασε η κυβέρνηση του Τραμπ δεν είναι «επαρκείς» ώστε «να τιμωρηθεί η Τουρκία για τις στυγερές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.
Οι κυρώσεις της ΕΕ
Νωρίτερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. αποφάσισε συντονισμό του τερματισμού εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να καταδικάσουν την επέμβαση της Τουρκίας στη Β.Συρία, αποφασίζοντας να συντονίσουν τον τερματισμό των εξαγωγών όπλων προς τη χώρα αυτή, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.
Συγκεκριμένα, “η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν αμέσως την χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία” και πως “τα κράτη μέλη δεσμεύονται για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία βάσει της πρότασης της κοινής θέσης 2008/944 / ΚΕΠΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής εφαρμογής των κριτηρίων για την περιφερειακή σταθερότητα”.
“Η αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συντονίσει και να αναθεωρήσει τις θέσεις των κρατών μελών επί του θέματος”, διευκρινίζει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
“Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι δεν θα παράσχει σταθεροποιητική ή αναπτυξιακή βοήθεια σε περιοχές όπου αγνοούνται ή παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών”, σημειώνουν τα συμπεράσματα. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι “η ΕΕ εξακολουθεί να συμμετέχει στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων αναγκών”.
Επιπλεόν το Συμβούλιο υπενθυμίζει τη Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της 9ης Οκτωβρίου 2019 εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και “προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει και πάλι τη μονομερή στρατιωτική της δράση στη Βορειοανατολική Συρία και να αποσύρει τις δυνάμεις της”.
Αναλυτικά σύμφωνα με τα συμπεράσματα, “η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότερους πολίτες να υποφέρουν και να αναγκάζονται να μετακινηθούν και παρεμποδίζει σοβαρά την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια”.
Σημειώνεται ότι “κάνει τις προοπτικές για την πολιτική ηγεσία του ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία πολύ πιο δύσκολη”.
“Υπονομεύει επίσης σημαντικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για να νικήσει τον Da`esh”, υπογραμμίζοντας ότι “ο Da`esh εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια της Τουρκίας”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι “παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας”.
“Αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ”, ξεκαθαρίζουν οι 28 στα συμπεράσματα.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία “είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κριτικά σημαντικός παράγοντας στη συριακή κρίση και στην περιοχή”.
“Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, προειδοποιεί η ΕΕ.
“Οι συνεχείς προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να σταματήσουν αυτές τις στρατιωτικές μονομερείς ενέργειες, χρειάζονται επειγόντως. Το Συμβούλιο ζητεί να πραγματοποιηθεί υπουργική συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού κατά της Da`esh, προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν οι προσπάθειές του στο παρόν πλαίσιο”.
Στοχευμένα μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις
Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησε παράλληλα συμπεράσματα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφωνώντας “με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό”.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αναφέρουν: “υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων παράνομης διάνοιξης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.
Το Συμβούλιο “υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη του και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας”.
“Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό”, καταλήγει το ΣΕΥ.
Δεν “ιδρώνει” το αυτί του Ερντογάν
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη», παρά τις βαριές κυρώσεις που εξήγγειλαν ΕΕ και ΗΠΑ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές. Θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Επιπλέον, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και στη Δαμασκό, ο Ερντογάν είπε πως δεν περιμένει να ανακύψουν οποιαδήποτε προβλήματα στην πόλη Κομπάνι και πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν έχει μια «θετική προσέγγιση».
«Υπάρχουν πολλές φήμες αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας και με τη θετική προσέγγιση της Ρωσίας στο Κομπάνι, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε θέματα», είπε, χωρίς να επεκταθεί.
Εξάλλου, η Τουρκία κατηγόρησε τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ότι άδειασαν μια φυλακή όπου κρατούνταν κρατούμενοι που συνδέονταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αφού χαρακτήρισαν «παραπληροφόρηση» τις δηλώσεις τους για μαζική απόδραση συγγενών τζιχαντιστών.
«Στη ζώνη την οποία ελέγχουμε, υπάρχει μία και μοναδική φυλακή του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ). Όταν πήγαμε εκεί, διαπιστώσαμε ότι είχε αδειάσει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
«Έχουμε φωτογραφίες και βίντεο», πρόσθεσε. Δεν διευκρίνισε σε ποια φυλακή αναφερόταν.
Αργότερα σήμερα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα από την άδεια φυλακή, όπως είπαν, στο κέντρο της πόλης Τελ Αμπιάντ, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Τα πλάνα δείχνουν Τούρκους στρατιώτες να περιφέρονται σε ένα άδειο κτίριο μέσα στο οποίο έχουν κτιστεί κελιά φυλακής.
Χθες Κυριακή, οι κουρδικές αρχές δήλωσαν πως σχεδόν 800 συγγενείς μελών του ΙΚ διέφυγαν από το στρατόπεδο της Αΐν Ίσα, εκμεταλλευόμενοι το χάος στην ασφάλεια που δημιουργήθηκε από την τουρκική επίθεση.
Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές «785 συγγενείς ξένων μελών του ΙΚ διέφυγαν από το στρατόπεδο της Αΐν Ίσα». «Επιτέθηκαν στους φρουρούς και άνοιξαν τις πόρτες», ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Έπειτα από τις δηλώσεις αυτές, ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε χθες μια «επιχείρηση παραπληροφόρησης».
«Λένε χωρίς τελειωμό πως οι κρατούμενοι του Νταές διέφυγαν (…) Προσπαθούν να προκαλέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την υπόλοιπη Δύση», είπε ο Ερντογάν.
Συγγενείς Γάλλων πολιτών που διέφυγαν από το στρατόπεδο της Αΐν Ίσα, με τους οποίους επικοινώνησε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσαν πως οι φρουροί τους είχαν αφήσει να φύγουν.
«Οι Κούρδοι φρουροί άνοιξαν τις πόρτες σε ξένες γυναίκες (που προέρχονταν από το ΙΚ) και τους ζήτησαν να φύγουν από το στρατόπεδο», είπε μία γυναίκα η οποία είχε στο τηλέφωνο την 24χρονη κόρη της που κρατείτο στην Αΐν Ίσα εδώ και ενάμιση χρόνο.