Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, αλλά με διαρροές, που προσπαθούν να αποσιωπήσουν ένα υπαρκτό σκάνδαλο, αυτό της υπόθεσης Novartis, μετατρέποντάς το σε σκευωρία – Απουσίασαν από τη συζήτηση ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί της ΝΔ, για «μέγιστη πολιτική δειλία», έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας ενώ ο Δ. Παπαγγελόπουλος εξέφρασε την οργή του για τις «έωλες» κατηγορίες σε βάρος του – Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση
Με 173 ψήφους (από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ), όπως έδειξε η επανακαταμέτρηση (αρχικά είχαν ανακοινωθεί 172 θετικοί ψήφοι), πέρασε η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές (αντί 84, όπως είχε ανακοινωθεί), σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Στην μυστική ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι 34 βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.
Συνάγεται έτσι ότι ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ βγήκαν τραυματισμένα από την πολυδιαφημισμένη από τα ίδια διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Σημειώνεται ότι καθώς τα άκυρα ήταν 4, ενώ έπεσε και ένα λευκό ψηφοδέλτιο στην κάλπη, ο ένας ή μία που υπολείπονται από το στρατόπεδο Μητσοτάκη-Γεννηματά, προφανώς πρέπει να αναζητηθεί στους 83 αρνητικές ψήφους – ο ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε αριθμεί κοινοβουλευτική δύναμη 82 βουλευτών. Αρα κάποιος από ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ έριξε αρνητική ψήφο…
Από τη ΝΔ απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και οι Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός για λόγους υγείας.
Η επιτροπή συγκροτείται για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση διαπράττει τον πιο δειλό ρεβανσισμό στη σύγχρονη ιστορία του τόπου
Για «δειλό ρεβανσισμό» και για «συνειδητή ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας:
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η συμμετοχή σε προανακριτική, θα είναι εν τέλει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθει και ο τελευταίος έλληνας πολίτης, πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός που είχε ως αποτέλεσμα, εν μέσω της κρίσης, όταν του κόβατε μισθούς και συντάξεις, να τον αναγκάζετε να πληρώνει πιο ακριβά τα φάρμακά του».
Δημ. Παπαγγελόπουλος: Το κατηγορητήριο είναι διάτρητο
«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια, ενώ στη συνέχεια απάντησε σημείο προς σημείο σε όσα του καταλογίζονται.
Η προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου Novartis από τη ΝΔ
Η ΝΔ, σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το πραγματικό σκάνδαλο, προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για 4 αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.
Όπως σημείωσε ο πρώτος αγορητής εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, η πρόταση της ΝΔ βασίζεται στις καταθέσεις, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, της αντιεισαγγελέως Εφετών, πρώην Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης βασίζεται σε φερόμενη ρήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστική λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση Νοβάρτις, καθώς και σε δήλωσή του, ως αναπληρωτή Δικαιοσύνης τον Φεβρουάριο του 2018, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».
Ο βουλευτής επισήμανε ταυτόχρονα ότι ο κατάλογος με τα ως άνω αδικήματα, μένει ανοιχτός, και ως προς τα αδικήματα και ως προς τα πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται στην επιχείρηση και προσπάθεια χειραγώγησης εισαγγελικών λειτουργών για την υπόθεση Novartis, που ενδεχομένως να αποτελεί ένα μόνο μέρος πιθανού παραδικαστικού κυκλώματος. «Ξεκαθαρίζουμε από τώρα, το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής διαδικασίας και για άλλα αδικήματα, αν υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και για άλλα πρόσωπα. Αυτή είναι η θεσμικότητα. Ενώ εσείς επιλέξατε με τρεις μαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων να σύρετε 10 πολιτικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη, και μάλιστα με καταθέσεις που βγήκαν ψευδείς, εμείς ερχόμαστε με στοιχεία και επαρκές αποδεικτικό υλικό που δεν στηρίζεται σε κουκουλοφόρους μάρτυρες αλλά σε πρώην συναδέλφους τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, δύο εισαγγελικούς λειτουργούς», ανέφερε ειδικότερα ο εισηγητής της ΝΔ.
O Θ. Πλεύρης αναφέρθηκε εκ προοιμίου στις δύο καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών, δηλαδή τις καταγγελίες της αντεισαγγελέως Εφετών, πρώην Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή. Ιδίως για τη κ. Ράικου, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η κατάθεσή της είναι ο πρώτος πυλώνας των αποδείξεων, των επαρκών ενδείξεων. Επισήμανε δε την παραίτησή της, το 2017 μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, με την καταγγελία ότι δεν θα γίνει Ιφιγένεια σε παρεμβάσεις στο έργο της από επίορκους κρατικούς λειτουργούς και ισχυρά συμφέροντα. Ο Θανάσης Πλεύρης αναφέρθηκε και στην κατάθεση της το 2019 για επισκέψεις της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, για τηλεφωνήματα που δέχθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο και που σύμφωνα με την κ. Ράικου την πίεζε να στείλει τον φάκελο της Novartis στη Βουλή και μάλιστα με απειλή. «Αυτό και μόνο ήταν βάσιμος λόγος για προκαταρκτική εξέταση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Αντίστοιχη επίκληση έκανε ο κ. Πλεύρης και στην κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για τον οποίο, σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε δηλώσει, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, το 2016, ότι είναι «ο πιο ικανός, έντιμος και αδάμαστος εισαγγελέας».
Κενά έδρανα, κενή δημιουργία εντυπώσεων
Σημειώνεται ότι, η κυβέρνηση, για να καταδείξει ότι δεν εμπλέκεται καθόλου σε αυτή τη διαδικασία που είναι αποκλειστικά κοινοβουλευτική δεν εκπροσωπείται με υπουργούς στα υπουργικά έδρανα. Πράγμα που σημαίνει ότι τα έδρανα θα παραμείνουν κενά ως κίνηση συμβολισμού.
“Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για ρεβανσισμό και λιποταξία. Τον κατηγόρησε γιατί δεν καταλαβαίνει τις αρχές της δημοκρατίας”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, επιχειρώντας να απαντήσει στην αναφορά του Αλ. Τσίπρα ότι ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του «το έβαλαν στα πόδια και αποδεικνύονται ρεβανσιστές και δειλοί».
“Η μη υπογραφή της πρότασης όσο και η απουσία του από τη σημερινή διαδικασία και όλων των υπουργών, αποτελούν απόδειξη προσήλωσης στις αρχές της δημοκρατίας και σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών”, ισχυρίστηκε ο Σπήλιος Λιβανός και τόνισε: “η ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας είναι ιερή για τη δική μας παράταξη. Δεν είναι για εσάς, απ΄ό,τι φαίνεται. Είναι ιερό για εμάς και το Σύνταγμα το οποίο θα έπρεπε να διαβάσει ο κ. Τσίπρας, και λέει ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους”.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το εξής σχόλιο στα social media:
Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία, το ελάχιστο το οποίο θα όφειλαν να κάνουν απόψε θα ήταν να σταθούν στο ύψος των πολιτικών και κοινοβουλευτικών περιστάσεων. Να βρίσκονται σήμερα εδώ, στη #Βουλή και να λάβουν το λόγο. Να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και να εξηγήσουν, να μιλήσουν και να πουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά αποφάσισαν να φύγουν από την αίθουσα, να το βάλουν στα πόδια. Γιατί όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές αλλά και δειλοί ταυτόχρονα.
Σπ. Λάππας: Θέλετε να συσκοτίσετε και να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη από το σκάνδαλο Novartis
Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατηγορώντας την για προσπάθεια συσκότισης του υπαρκτού μεγάλου σκανδάλου για τη Novartis, όπως είπε, με τη κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
«Στο ερώτημα ‘σκευωρία ή σκάνδαλο;’ δεν εκστομίζετε τη λέξη ‘σκάνδαλο’», σημείωσε ο κ. Λάππας απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σκάνδαλο.
«Αυτό που θέλετε να κρύψετε, είναι να μην μιλά η Βουλή και να μην καταλαβαίνει ο κόσμος ότι η Novartis είναι το υπ’ αριθμό ένα σκάνδαλο στο χώρο της υγείας. Αυτό θέλετε να κρύψετε. Να μην μιλά η Βουλή και να μην κατανοεί η κοινωνία τι έγινε στην υγεία. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρει η Δικαιοσύνη» πρόσθεσε.
Παράλληλα, απέρριψε όλο το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ για τα αδικήματα κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, επισημαίνοντας ότι η κατηγορία για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία καταρρέει από την απόφαση του Αρείου Πάγου που θεωρεί φερέγγυους τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Πρόσθεσε ακόμα, ότι ο εισαγγελέας κ. Αγγελής, όταν έθεσε στο αρχείο τις μηνύσεις Σαμαρά και Βενιζέλου, τόνιζε πως “και μόνο η καταγγελία με αναφορές κατά πολιτικών προσώπων αρκεί στον εισαγγελέα για να στείλει στη Βουλή την δικογραφία».
«Η Τουλουπάκη τι έπρεπε να κάνει όταν είχε τρεις καταθέσεις και έγγραφο από το FBI;» σημείωσε ο κ. Λάππας.
«Δύο χρόνια μετά η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Ράϊκου θυμήθηκε πιέσεις που της είχαν ασκηθεί. Εμείς σας προκαλούμε να ζητήσετε όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της εισαγγελέας κ. Ράϊκου – και του κ. Παγγελόπουλου. Εμείς τίποτα δεν έχουμε να κρύψουμε ή να φοβηθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας.
Ακόμα, επικαλέστηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε διερευνήσει το θέμα της διαφθοράς στο χώρο της υγείας την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τις καταθέσεις κορυφαίων στελεχών, οι οποίοι είχαν επιβεβαιώσει το σκάνδαλο και τι κόστισε στη χώρα, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Διαφθοράς, Γιώργος Σούρλας.
«Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, το 2013 μίλησε για ‘γκρίζες ζώνες’ και ‘διαφθορά που έπιασε ταβάνι’, έστειλε τις δικογραφίες στις εισαγγελικές αρχές, αλλά δεν διερευνήθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε:
«Τον Φεβρουάριο του 2018, όταν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή για Σαμαρά και Βενιζέλο, γιατί δεν κάνατε τίποτα και το θυμηθήκατε 18 μήνες μετά. Γιατί δεν κάνατε τότε αίτηση για προανακριτική; Το κάνετε σήμερα για να συσκοτίσετε και να αποπροσανατολίσετε τη κοινή γνώμη, για ένα σκάνδαλο που διερευνάται σε πολλές χώρες. Στο ίδιο το πόρισμα του FBI, υπάρχουν καταθέσεις εισαγγελέων που μιλάνε για διαφθοΡά ηγετικών στελεχών της Novartis».
«Από τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα και τις δικογραφίες, στο πόρισμα της κ. Τουλουπάκη φαίνεται να πανηγυρίζουν στη Novartis γιατί τα δικά τους φάρμακα. Αυτό είναι σκάνδαλο και εσείς σιωπάτε», κατέληξε ο κ. Λάππας.
ΚΙΝΑΛ: «Ναι χωρίς περιστροφές» στην σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
«Ναι χωρίς περιστροφές» στην σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο λέει το ΚΙΝΑΛ, ώστε να εξεταστούν, «οι βαρύτατες κατηγορίες συγκεκριμένων εισαγγελέων, που αφορούν ηθική αυτουργία για κατάχρηση εξουσίας αλλά και το στήσιμο παραδικαστικού κυκλώματος, με σκοπό την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων». Όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου κατά την συζήτηση στην ολομέλεια επί της πρότασης της ΝΔ, «οι κατηγορίες δεν αφορούν αμέλειες ή λάθη, αλλά βαρύτατες παρανομίες, και όλα τα κόμματα οφείλουν να πουν ναι».
«Ας τοποθετηθούμε όλοι καθαρά. Δεν είναι λόγια πολιτικά, αλλά γεγονότα και υπεύθυνες, ενυπόγραφες καταθέσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών και προσώπων που έχουν υπηρετήσει τις υψηλότερες θέσεις της ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε από το βήμα ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος προσέθεσε ότι «η γκρίζα προπαγάνδα που περίτεχνα σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές σκοπιμότητες, έφτασε στο σημείο να παρουσιάζει ως αιτίες της κρίσης τα αποτελέσματα, και ως υπεύθυνους αυτούς που αγωνίστηκαν να την αντιμετωπίσουν, ως αιτία δηλαδή της πυρκαγιάς παρουσίασαν τις στάχτες, και ως εμπρηστές τους πυροσβέστες».
Και η Φώφη Γεννηματά ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία «για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι υπεύθυνοι όσο βαθιά και υψηλά βρίσκονται». Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε σκευωρία την υπόθεση και μίλησε για παραδικαστικό κύκλωμα που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα ενός τμήματος της Δεξιάς.
Δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία το ΚΚΕ
Από την πλευρά του, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας.
Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο Νοβάρτις -το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης».
Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, ο πολιτικός χρόνος που η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη βουλή δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς σημειώνονται πολύ σοβαρές εξελίξεις τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική που αφορούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο που «συνιστά ευθεία επίθεση σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν μείνει όρθια καθώς και στην ίδια την λειτουργία και αυτονομία των συνδικάτων και το δικαίωμα στην απεργία “που ξεκίνησε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή τροπολογία Αχτσιόγλου», στη σχεδιαζόμενη νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση «που με όχημα το νόμο Κατρούγκαλου και τους τρεις πυλώνες» η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με πρώτο βήμα τις επικουρικές.
Nωρίτερα, ο ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα συμμετέχει στην επιτροπή όταν αυτή θα συγκροτηθεί, «αλλά δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην αποψινή ψηφοφορία».
Και το MεΡΑ25 αποχώρησε από την συνεδρίαση
To MεΡΑ25 αποχώρησε από την συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δεν θα μετέχει ούτε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis, όπως προανήγγειλε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάννης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ότι με την σύσταση τέτοιων επιτροπών στις οποίες «βουλευτές δικάζουν βουλευτές», το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής, κάτι που αποτελεί θεσμική εκτροπή.
«Δεν θα συμμετέχουμε στην διαδικασία, θα αποχωρήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε καμία τέτοια επιτροπή. Δεν μας έστειλε εδώ ο ελληνικός λαός για να προσποιούμαστε ότι είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς και αξιολογητές ποινικών ευθυνών της αντίπαλης πολιτικής παράταξης. Αυτή η κοκορομαχία που είδαμε σήμερα δεν συνάδει με εικόνα Κοινοβουλίου που θέλουμε να βλέπουν τα παιδιά και οι Έλληνες πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε «να ξανασκεφτούμε το νομικό πλαίσιο και την προσωπική μας συμπεριφορά στο Κοινοβούλιο», προτείνοντας οι επιτροπές που συστήνονται στην Βουλή, να επικεντρώνονται μόνον στην απόδοση πολιτικών ευθυνών.
Αποχώρησε και η ακροδεξιά Ελληνική Λύση
Αποχώρησε από την συνεδρίαση και η Ελληνική Λύση, η οποία ωστόσο θα μετέχει στην επιτροπή, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος. Ο κ. Βελόπουλος, κατηγόρησε την ΝΔ για δειλία, αφού όπως είπε, δεν ζητεί αναζήτηση ευθυνών και από τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρά γίνεται συνένοχος μιας συγκάλυψης, «όπως συνέβη με το Σκοπιανό και το Μάτι».
«Αν δεν βάλει η ΝΔ τον Τσίπρα στο κάδρο, είναι υπαίτια συγκάλυψης. Κι αν είναι περήφανη γι’ αυτή, δεν είναι ο κόσμος. Βρήκαν τον Ρασπούτιν και έκρυψαν τον Τσάρο, που είναι ο Τσίπρας κατά τα λεγόμενά τους, ο ραδιούργος και ο σκευωρός. Εμείς δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια συγκάλυψης ενόχων συνεχών εγκλημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρούμε», είπε ο κ. Βελόπουλος.