Πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία δίνει ο Λευκός Οίκος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα σχέδια του Ερντογάν και οι αντιδράσεις
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιπλέον, ενημέρωσαν τον διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν πουθενά έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από δύο θέσεις παρατήρησης στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν στη βορειοδυτική Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι άλλες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν προς το παρόν να βρίσκονται στις θέσεις τους.
Η ξαφνική κίνηση της Ουάσινγκτον να παράσχει έμμεση στήριξη στην Άγκυρα, η οποία διακαώς επιθυμεί να αναδιαμορφώσει τα σύνορα στα ανατολικά της, προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το Σωτήρη Ρούσσο, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο οποίος μίλησε στο CNN.gr: «Πρόκειται για μια επιχείρηση που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην περιοχή της Βόρειας Μεσοποταμίας, περιλαμβανομένου του Βόρειου Ιράκ. Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα:
Το βάθος της τουρκικής επέμβασης.
Η ένταση της κουρδικής αντίστασης.
Εάν το δεύτερο είναι εξαιρετικά ισχυρό, ενδέχεται να δώσει το χρόνο και την ευκαιρία στον Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν να περιορίσουν τον τουρκικό έλεγχο».
Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας επιβεβαίωσε ο τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή. «Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνέντευξη.
Κούρδοι της Συρίας: Θα αντισταθούμε μέχρις εσχάτων στην τουρκική εισβολή
Χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν την Κυριακή κατά των επαναλαμβανόμενων απειλών εκ μέρους της Τουρκίας για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.
“Κάτω ο Ερντογάν” και “Κάτω η κατοχή”, φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, κοντά στην κοινότητα Ρας αλ Αΐν.
Οι διαδηλωτές στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. “Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας και θα μείνουμε εδώ, αλλά δεν θέλουμε τον πόλεμο”, είπε ο 52χρονος Άχμεντ Μοχάμεντ Σάλεμ.
Οι κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά– οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Στο Ρας αλ Αΐν, το Τελ Αμπιάντ και το Κομπάνι, πόλεις πάνω στη μεθόριο, οι τοπικές αρχές έχουν φτιάξει χαρακώματα και σήραγγες για να αντισταθούν σε μια πιθανή επίθεση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αργά το απόγευμα, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι γίνονται κοινές περιπολίες των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού και του στρατιωτικού συμβουλίου της Τελ Αμπιάντ στα σύνορα.
Οι αρχές της αυτόνομης κουρδικής περιοχής κάλεσαν εξάλλου τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να εμποδίσει μια επίθεση εκ μέρους της.
Αντιδράσεις εκ των έσω κατά της τουρκικής εισβολής
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα η απόφαση του Τραμπ για αποχώρηση από τη Β. Συρία, αλλά και οι απειλές Ερντογάν για εισβολή.
Η αμερικανική Γερουσία θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ακόμα και να προχωρήσει στην αναστολή της συμμετοχής της από το ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.
«Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους», έγραψε ο Γκρέιαμ σε ένα μήνυμά του στο Twitter.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ένα γεράκι και στενός σύμμαχος του Τραμπ, εξήγησε ότι εργάζεται με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις βαν Χόλεν επί του νομοσχεδίου και ελπίζει για μια πλειοψηφία, επαρκή για να αντιμετωπίσει ένα προεδρικό βέτο.
«Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας» τόνισε ο Κρις βαν Χόλεν, καταγγέλλοντας την «απόφαση του Τραμπ να προδώσει» τους Κούρδους.
Μέλη και των δύο κομμάτων κατακεραύνωσαν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις, που υπήρξαν ο βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ προειδοποίησε ότι η απόφαση θα θεωρηθεί ως «προδοσία» των Κούρδων και η Ουάσινγκτον ως ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος».
Αλλά… και διεθνείς αντιδράσεις
Ο ΟΗΕ δήλωσε σήμερα πως «προετοιμάζεται για το χειρότερο» στη βόρεια Συρία μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ πως δεν θα αντιταχθούν σε μια τουρκική επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής.
«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί (…) Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Η Ρωσία άντεδρασε τονίζοντας μέσω Πεσκόφ ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι η Τουρκία συμμερίζεται τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Ο Πεσκόφ επανέλαβε επίσης τη θέση της Μόσχας ότι όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις “με παράνομη παρουσία” θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται επίσης σε μια επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία καθώς “μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
“Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής”, σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία είναι εκπρόσωπος της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις επανειλημμένες ανακοινώσεις τούρκων πολιτικών για την έναρξη μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση (…) Αυτό που χρειάζεται η Συρία είναι να τερματιστεί η βία και να ξεκινήσει η σταθεροποίηση», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο κατανοεί και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην παραμεθόριο περιοχή.
Η Γαλλία κάλεσε από τη μεριά της την Τουρκία να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση, η οποία θα συνέβαλε στην αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
«Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει κάθε πρωτοβουλία που θα αντίκειται στα συμφέροντα του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), στον οποίο ανήκει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.
«Το Ντάες… παραμένει σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλειά μας. Στη Συρία, η οργάνωση διαθέτει ακόμη πόρους και σημαντικές δυνατότητες δράσης», υπογράμμισε η Ανιές φον ντερ Μιλ, σε ένα δελτίο Τύπου.
«Κάθε μονομερής ενέργεια θα μπορούσε να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες και δεν θα επέτρεπε να υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή και εθελούσια επιστροφή των προσφύγων στις περιοχές προέλευσής τους» συνέχισε η εκπρόσωπος Τύπου.
«Θα έβλαπτε τη σταθερότητα στην περιοχή και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε απευθείας στο πεδίο, μέσω μιας στρατιωτικής, ανθρωπιστικής δράσης για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων προκειμένου να μαχόμαστε συνεχώς εναντίον της τρομοκρατίας και να συμβάλουμε στην επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή, με σεβασμό στα δικαιώματα των ντόπιων πληθυσμών», σημείωσε.
Η «ασφαλής κράτηση» των Ευρωπαίων τζιχαντιστών στη «βορειοανατολική Συρία» είναι κάτι το «απολύτως απαραίτητο για την ασφάλεια», συμπλήρωσε η αξιωματούχος, την ώρα που ο Λευκός Οίκος αφήνει να εννοηθεί ότι οι τζιχαντιστές θα τεθούν υπό «τουρκική ευθύνη».
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Anadolu, Sputnik