Σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα τέθηκε την Τετάρτη με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτη Ράπτη, ο Λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παράβαση άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Ν. 4557/2018, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Δείτε επίσης: Επιχείρηση με συλλήψεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης – Υπό κράτηση ο Λιμενάρχης
Επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αποφάσισε την αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του Αρχιπλοηγού του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά μετά την άσκηση σε βάρος του δίωξη για παράβαση του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. Επίσης, ο υπουργός αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας 6 πλοηγούς της Πλοηγικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης προς τους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παραβάσεις των άρθρων 187 παρ.1, 235 παρ. 2, 385 παρ. 3 εδ. β’, 386 παρ. 1 εδ. β’ του Ποινικού Κώδικα, καθώς και του Ν.4557/2018.
Θυμίζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσά τους ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, 6 πλοηγοί, 4 εφοπλιστές, ο πρώην λιμενάρχης Θεσσαλονίκης και 6 υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιρειών που εργάζονται στα ρυμουλκά των εφοπλιστών και εις βάρος τους η εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε κατά περίπτωση ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια από κοινού, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση από κοινού και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Όλοι οι κατηγορούμενοι παραμένουν κρατούμενοι και αναμένεται να απολογηθούν το Σαββατοκύριακο. Κατηγορούνται ότι είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση και λυμαίνονταν την εύρυθμη λειτουργία του ΟΛΘ με ρυμουλκά και κατά προτεραιότητα εξυπηρετήσεις πλοίων.
Ωστόσο η έρευνα εκτός από τη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται και στο λιμάνι του Πειραιά.