Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ερευνητών/τριών κι Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου σχετικά με τη συμμετοχή του στην απεργία στις 2 Οκτωβρίου ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο. Αναλυτικά:
Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις, από τα σωματεία και από το δικαίωμα στην απεργία!
Η κυβέρνηση της Ν.Δ κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Από τις πρώτες κιόλας μέρες, με μια ομοβροντία νομοθετικών παρεμβάσεων κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή – αντεργατική επίθεση, πάνω στο έδαφος που προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση προσφέρει δώρα για το κεφάλαιο ενώ φέρνει ταυτόχρονα αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, ως αναγκαίο συμπλήρωμα για να γίνουν οι «επενδύσεις». Έχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση των διατάξεων για την αιτιολόγηση της απόλυσης και της συνευθύνης εργολάβου και άμεσου εργοδότη. Προετοιμάζει νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και χιλιάδες απολύσεις στους συμβασιούχους στο δημόσιο ενώ έχει δρομολογήσει νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα οικιακής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα παρέχει απλόχερα νέα προνόμια, πλήθος ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο.
Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε προβλέπεται νέο χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Εξαιρεί από την εφαρμογή τους επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού κλπ. Ορίζει επίσης ότι οι εθνικές κλαδικές συμβάσεις δεν θα εφαρμόζονται (προς όφελος της εργοδοσίας) αν έχει υπογραφεί αντίστοιχη τοπική σύμβαση. Επίσης τίθεται ζήτημα με την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων καθώς προβλέπονται νέοι όροι, πέρα από το να εκπροσωπούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου μια κλαδική σύμβαση δεν θα εφαρμόζεται αν η εργοδοσία επικαλεστεί ότι η εφαρμογή της θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας ενώ δίνεται νομική κάλυψη στην υπερωρία και στη μερική απασχόληση.
Κομμάτι της νέας νομοθετικής παρέμβασης της ΝΔ είναι κι η κρατική κι εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την δημιουργία «Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο δρόμος για το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων και τον έλεγχο των ταξικών σωματείων.
Καθιερώνεται επίσης χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων, για να μπορεί να εφαρμοστεί ο «απεργιοκτόνος» νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί από τα σωματεία η απόφαση για απεργία να παίρνεται με συμμετοχή του 51% των μελών. Θέλουν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους ψηφοφορίες μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, επιχειρούν να διευκολύνουν τον έλεγχό τους από την εργοδοσία, να υπονομεύσουν την συμμετοχή των εργαζομένων στις συνελεύσεις και στις διαδικασίες των σωματείων. Κυβέρνηση – κεφάλαιο χτυπούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από τη βάση των εργαζόμενων μπορούν να ξεκινήσουν αποφασιστικοί αγώνες και να αναγεννηθεί η συλλογική δράση. Επιδιώκουν να τσακίσουν το δικαίωμα της απεργίας παρέχοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα στην εργοδοσία να υλοποιήσει ανεμπόδιστα τους αντεργατικούς της σχεδιασμούς. Θέλουν όλες οι απεργίες να βγαίνουν παράνομες, οι απεργοί να διώκονται και τα σωματεία να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην εργοδοσία. Εξάλλου η «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ προϋποθέτει καταστολή και ασφυκτικό έλεγχο στα σωματεία και σε κάθε ταξική εργατική δράση.