Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Δευτέρας από τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Λευτέρη Οικονόμου, η Αστυνομία επιβεβαιώνει μόνο μία νεκρή και επισημαίνει ότι προχωρούν οι έρευνες – ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει χωρίς σχέδιο για το προσφυγικό η κυβέρνηση
Μία νεκρή είναι ο οριστικός όπως όλα δείχνουν απολογισμός από τα τραγικά χθεσινά γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στη Μόρια στη Λέσβο, όπου φωτιά σε κοντέινερ πήρε μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε σε ακόμη 7 κοντέινερ στον χώρο της δομής.
Από την έως τώρα έρευνα και τα ευρήματα της νεκροψίας προκύπτει πως η απανθρακωμένη σορός ανήκει σε γυναίκα και ενδεχομένως στην μοναδική αγνοούμενη από την δομή, που είναι μία γυναίκα από το Αφγανιστάν.
Στο κοντέινερ ζούσε μαζί με το παιδί της όπως επίσης κατοικούσαν μία ακόμη γυναίκα με το παιδί της και ένα ζευγάρι με τα έξι παιδιά του. Όλοι βρέθηκαν ζωντανοί όπως και το παιδί της άτυχης γυναίκας και μοναδική αγνοούμενη είναι η γυναίκα που βρέθηκε απανθρακωμένη.
Επίσης ζωντανοί βρέθηκαν και όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούσαν και στα υπόλοιπα 7 κοντέινερ όπου μεταδόθηκε η φωτιά.
Από τον χώρο μεταφέρθηκαν για ανάλυση και δύο κουβέρτες, μεταξύ των οποίων και μία κουβέρτα που περιέφερε ομάδα των εξεγερμένων ως δήθεν καμένο μωρό που είχε καμένα ρούχα ενώ στην άλλη κουβέρτα βρέθηκε ανθρώπινος ιστός και έχει ληφθεί δείγμα DNA μήπως πρόκειται για ιστό της θανούσας.
(Τα καμμένα κοντέινερ, βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα «Στο νησί»)
Διακόσιοι αιτούντες άσυλο αναχωρούν σήμερα από τη Μόρια για Πειραιά
Τρίτη επιχείρηση σήμερα μέσα σε μια εβδομάδα στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης της Μόριας. 200 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες μετακινούνται από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. 350 αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και άλλοι 110 την περασμένη Τετάρτη. Ενώ όπως ανακοινώθηκε ετοιμάζεται η αναχώρηση άλλων 400 την ερχόμενη Κυριακή.
Από νωρίς σήμερα το μεσημέρι και παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό λόγω των χθεσινών γεγονότων, άρχισε η μετακίνηση προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του Ελληνικού Στρατού. Στη συνέχεια οι 200 αιτούντες άσυλο θα επιβιβαστούν στο πλοίο «Νήσος Ρόδος» με το οποίο θα αναχωρήσουν για Πειραιά. Από εκεί με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.
«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.
Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ήρεμη» η κατάσταση το πρωί της Δευτέρας
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «ήρεμη είναι σήμερα το πρωί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή φαγητού, ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ».
Η συνέλευση βάσης εργαζομένων ΜΚΟ ενημερώνει για τα γεγονότα της Μόριας:
«Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δύο φωτιές , η μία εκτός του hotspot η οποία σβήστηκε σε λίγα λεπτά και η άλλη λίγο μετά εντός του hotspot από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σίγουρα όμως όχι από επεισόδια . Η φωτιά ξεκίνησε κοντά ή μέσα σε ένα κοντέινερ. Επεκτάθηκε γρήγορα και έκαψε ολοσχερώς 8 κοντέινερ και 12 στο σύνολο. Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 2, μία μητέρα και ένα παιδί, αλλά είναι πολύ πιθανόν να είναι παραπάνω. Οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό. Έγιναν επεισόδια σε διάφορα σημεία του ΚΥΤ με την αστυνομία, τα οποία συνεχίζονται σποραδικά μέχρι τώρα στους ελαιώνες (όπου υπάρχουν σκηνές). Ο κόσμος εκκένωσε τον χώρο και πολλοί νοσηλεύονται στο ιατρείο των Ιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται ακριβώς απέξω. Επίσης πολλα άτομα έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Από την Αθήνα έρχονται με στρ/κό αεροσκάφος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο υφυπουργός ΠροΠο Οικονόμου και δυο διμοιρίες. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα, αλλά η αστυνομία διώχνει τον κόσμο που έχει μαζευτεί για να βοηθήσει (εργαζόμενες, διερμηνείς και αλληλέγγυοι) και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο hotspot από την πόλη».
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει χωρίς σχέδιο για το προσφυγικό η κυβέρνηση
«Παρά τα όσα θέλουν να υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και δύο μήνες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν έχει σχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική, αλλά με τους χειρισμούς της έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, χωρίς διάθεση να κάνει κάτι άλλο πέρα από επικοινωνιακές κινήσεις»: αυτό τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 30/9 το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τονίζει:
Την ώρα που τα νησιά είναι ασφυκτικά γεμάτα και η αποσυμφόρησή τους ξεκίνησε με χαρακτηριστική καθυστέρηση, μόλις στα τέλη Αυγούστου, την ώρα που στη Μόρια εξελίσσεται μια ανθρωπιστική τραγωδία, η Νέα Δημοκρατία κάνει επίδειξη δύναμης σε οικογένειες με μικρά παιδιά που μεταφέρονται σε ακατάλληλες ανοιχτές δομές τις οποίες αρκετοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν με προορισμό το «πουθενά».
Την ίδια ώρα που η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας, ανοίγει μία διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. και στην αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την Ε.Ε, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, γεμίζει ασφυκτικά τα κέντρα κράτησης και στήνει πρόχειρες «ανοιχτές δομές» χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών στέλνοντας ξεκάθαρα μήνυμα αποτροπής, χωρίς κανένα αποτέλεσμα αλλά και καλλιεργώντας έναν επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό.
Καλούμε τη ΝΔ να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών, τη στέγαση σε αξιοπρεπείς δομές ενδοχώρας, να αναπτύξει τις πολιτικές ένταξης που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα για συλλογική λύση στο ζήτημα.
Δ. Βίτσας: «Η αλήθεια και η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης»
Παράλληλα, το μεσημέρι της Δευτέρας δημοσιεύθηκε αναλυτική δήλωση του Δ. Βίτσα, αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής:
«Επειδή οι κυβερνώντες προσπαθούν να κρύψουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά την -έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη- κατάσταση στα νησιά, και αφήνουν υπόνοιες για το τι παρέλαβαν, αναγκάζομαι να δώσω μια συνοπτική εικόνα για την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έως 30/6/2019.
Στην Μόρια, την 1/1/2019, διέμεναν 5.010 αιτούντες άσυλο. Από 1/1/2019 έως 30/6/2019, στο ΚΥΤ, είχαμε 5.047 αφίξεις και, το ίδιο διάστημα, 4.430 αποχωρήσεις.
Στις 30/6/2019 στη Μόρια διέμεναν 5.627, εκ των οποίων για 1.400 είχε αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός.
Συνολικά, στα 5 ΚΥΤ των νησιών, την 1/1/2019, διέμεναν 11.683, και στο εξάμηνο είχαμε 12.980 αφίξεις και 11.023 αποχωρήσεις. Στις 30/6 συνολικά διέμεναν 13.640 αιτούντες άσυλο.
Ο πληθυσμός είναι επιβεβαιωμένος απ’ την κοινή απογραφή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Τοποθέτησης (ΥΠΥΤ), της ελληνικής αστυνομίας και της Frontex.
Καμμιά λοιπόν σχέση με το γεγονός ότι σήμερα στη Μόρια διαμένουν άνω των 12.000 πολίτες τρίτων χωρών και συνολικά στα ΚΥΤ των νησιών άνω των 22.000.
Συγχρόνως, στην ηπειρωτική Ελλάδα 25.000 π.τ.χ διαμένουν σε σπίτια (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ), 8.000 σε ξενοδοχεία (πρόγραμμα FILOXENIAκαι ειδικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΟ), 20.000 σε Κέντρα Φιλοξενίας, ενώ το ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ προβλέπει 5.000 θέσεις σε σπίτια.
Επίσης, 12.500 παιδιά πήγαιναν σχολείο και όλα είχαν εμβολιαστεί.
Αυτά, για να είναι γνωστό τι παραδώσαμε στο πεδίο. Συγχρόνως, παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ένα ζήτημα βασικά αλληλεγγύης και ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν επιτρέπει ούτε πολιτικάντικες ούτε αυταρχικές λογικές. Δηλώσαμε εξ αρχής ότι θέλουμε να βοηθήσουμε και τις ελληνικές Αρχές και τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Έως τώρα εισπράξαμε πολιτικολογία. Αναμένουμε με ενεργό τρόπο, συμμετέχοντας στα κινήματα αλληλεγγύης.»