Συνέχεια στην πολεμική ρητορική έδωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλοντας να δικαιολογήσει τα σχέδια του για αμυντικές δαπάνες, επικαλέστηκε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της τέταρτης κορβέτας τουρκικής κατασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η χώρα του πρέπει να ενισχύσει τον ναυτικό της στόλο και εξέφρασε τη βούλησή του να προχωρήσει στην κατασκευή τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στον κόσμο και στη Μεσόγειο μας έχουν δείξει ότι πρέπει να είμαστε πιο ισχυροί στη θάλασσα, όπως είμαστε και σε άλλες περιοχές» είπε.
Ο Ερντογάν σημείωσε πως η Τουρκία είναι ανάμεσα στα 10 κράτη που έχουν αναπτύξει και διατηρούν πολεμικά πλοία αποκλειστικά με εγχώρια μέσα.
«Σύντομα θα χτίσουμε τα δικά μας μαχητικά αεροσκάφη όπως χτίσαμε τα δικά μας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα. Αν ξυπνήσουν τον κοιμώμενο γίγαντα θα υποστούν τις συνέπειες», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη διαμάχη με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35.Στόχος του, όπως είπε, η Τουρκία να είναι αυτάρκης σε θέματα άμυνας μέχρι το 2023.
Οι σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται λίγο μετά την επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ανακοινωθέν της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Εκνευρισμός και επιθετικό ύφος
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρεται πως «απορρίπτουμε εντελώς τους ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε στο τέλος της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ελλάδας και «ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου» (όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία) στις 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη».
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας και της «ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου» το τελευταίο διάστημα να εμπλέξουν χώρες της ΕΕ καθώς και χώρες της περιοχές στις μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές τους, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, δεν υπηρετούν την ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι «οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ούτε αρμοδιότητες, ούτε ευθύνες, ούτε και λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και στο Κυπριακό. «Δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιτυχίας πολιτικής σκοπιμότητας βήματα που στοχεύουν στην παραμέληση και απομόνωση της Τουρκίας και των Τ/κ. Επιπλέον η Ελλάδα ενώ από τη μια μας στέλνει μηνύματα συνεργασίας, από την άλλη καταδεικνύει την ανειλικρίνεια της με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καλεί «τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες της περιοχής και να ακολουθήσουν πολιτικές που να συμβαδίζουν με αυτές τις πολιτικές πραγματικότητες».
«Δεν υπάρχει άλλη οδός για την σταθερότητα και τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Σε αυτή την περιοχή ποτέ δεν θα είναι αποδοτικά και αποτελεσματικά σχέδια που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τ/κ. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ μέχρι τέλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνάντησης
Τονίζοντας την κοινή τους δέσμευση να συνεχίσουν να προωθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Σαμέχ Σούκρι συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους εν όψει μάλιστα και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής που θα φιλοξενηθεί στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των ηγετών και των τριών χωρών.
Οι ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσαν την προσήλωση τους στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τη συνεργασία του περιφερειακού σχήματος, όπως είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και η προσήλωση στους κανόνες του ΟΗΕ, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην έμπρακτη αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών της περιοχής.
Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της τριμερούς, «οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού κυριαρχίας, όπως επίσης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις θαλάσσιες ζώνες του πάνω στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».
Συνεχίζοντας, το ανακοινωθέν καλεί ευθέως την Τουρκία να συνεισφέρει εποικοδομητικά για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να συμβάλει στην «επανέναρξη δομημένων και προσηλωμένων στον στόχο της επίτευξης λύσης συνομιλιών για μια συνολική και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Αναφορικά με την στάση και την συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι οι τρεις υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες πράξεις της Άγκυρας στη θάλασσα του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γίνεται μάλιστα ειδική αναφορά στις «κλιμακούμενες προκλητικές και παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες, τις σεισμικές έρευνες και τη στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Καμιά υποχωρητικότητα»
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχωρητικότητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αρχής της εθνικής μας πολιτικής τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διμερείς σχέσεις στα ελληνοτουρκικά ώστε να αποκτήσει διπλωματικά ερείσματα στην Ευρώπη για τα αιτήματα που έχει αυτή τη στιγμή» σχολίασε ο υπουργός, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση για την απάμβλυνση της έντασης. «Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις μέσα σε μια ρητορική μίσους και εχθροπάθειας» υπογράμμισε.
«Από τη διμερή συνάντηση με τον κ. Ερντογάν περιμένουμε πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής χωρίς αυτά δε μπορεί να υπάρξει οικοδόμηση εμπιστοσύνης» είπε ακόμη.
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την επέτειο απ’ την Άλωση της Τριπολιτσάς. «Οι Έλληνες, αν χρειασθεί θα επιβάλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έχοντας και την στήριξη των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος μετά την κατάθεση στεφάνου.
Μάλιστα, τόνισε ότι «θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, όπως συμβαίνει και κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια».
Παράλληλα, τόνισε ότι «από εδώ, την Τρίπολη, κατ’ αυτή την Επέτειο στέλνουμε προς την γείτονα Τουρκία το μήνυμα ότι εμάς, τους Έλληνες, το παρελθόν μας διδάσκει όχι την διχόνοια και την εκδίκηση, αλλά την ανάγκη εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν από τον σεβασμό αυτόν εξαρτάται και η Ευρωπαϊκή της προοπτική.