Ο Περιφερειάρχης Κρήτης παρουσίασε τις προτεραιότητες για τα μεγάλα έργα της Κρήτης και το όραμα για την Κρήτη του 2030, στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο πολιτικών επιστημόνων που γίνεται στην Αθήνα με θέμα «Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι: Ηγεσία, Προκλήσεις και τρέχουσα κατάσταση».
Στο θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο των Περιφερειών για την ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο πολιτικών επιστημόνων που οργάνωσε στην Αθήνα ο Eλληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (HAPSc) με θέμα «Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι: Ηγεσία, Προκλήσεις και τρέχουσα κατάσταση».
«Ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει σαν ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «στην ουσία, οι Περιφέρειες αποτελούν αντίβαρο στο υπερτροφικό και αναποτελεσματικό κράτος». Για το λόγο αυτό υπογράμμισε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ «η επένδυση στην Περιφέρεια, δεν αποτελεί απλά περιφερειακή πολιτική, αλλά την μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική». Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε πως για την περιφερειακή διακυβέρνηση «θεμέλιος λίθος είναι η αποκέντρωση, η συμμετοχή και διαβούλευση».
Αναφερόμενος στο «όραμα για την Κρήτη του 2030», σημείωσε πως εδράζεται στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, αλλά και στις επιλογές που θα καθιστούν την Κρήτη σύγχρονη και ανταγωνιστική. Χαρακτήρισε αναγκαίο τον ρόλο και λόγο της Περιφέρειας στην προώθηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής που χρειάζεται το νησί παρά την απουσία αρμοδιότητας.
«Επιβάλλεται να έχουμε συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις:
• για την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και την αναβάθμιση των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών,
• για την εξασφάλιση της ενεργειακής μας επάρκειας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων,
• για την προσέλκυση επενδύσεων,
• για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μας και την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα», είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Ο κ. Αρναουτάκης δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει πως η Κρήτη του 2030 «απαιτεί πολλή δουλειά, συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλους τους καίριους τομείς της παραγωγικής, επιστημονικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας» και ανέπτυξε το επιχειρησιακό σχέδιο της Κρήτης που εδράζεται σε δώδεκα προγραμματικούς άξονες.
Το Διεθνές Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, γίνεται με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και περιλαμβάνεται στις δράσεις του United Nations Academic Impact, προσελκύοντας ερευνητές από όλους τους τομείς των κοινωνικών επιστημών.