Το πρώτο παρ’ ολίγον θύμα της ανάλγητης απόφασης είναι ένα προσφυγόπουλο στη Μόρια που είχε κάνει πρόσφατα μεταμόσχευση νεφρού και χρειαζόταν επειγόντως φάρμακα, αλλά πλέον δεν διατίθενται σε ξένους χωρίς αριθμό μητρώου
Η ανθρωπιά των γιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, οι οποίοι αγνόησαν τη δολοφονική νομοθεσία που απαγορεύει τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε πρόσφυγες που στερούνται ΑΜΚΑ, έσωσε τη ζωή ενός 12χρονου προσφυγόπουλου στη Μόρια που έφτασε πρόσφατα στην Ελλάδα έχοντας υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του.
«Το παιδί είναι νεφροπαθής, είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του και ήρθε στο νοσοκομείο με ένα σακούλι φάρμακα. Το φαρμακείο μας δεν είχε τα εξειδικευμένα φάρμακα που απαιτούνταν, αλλά και το παιδί δεν είχε ΑΜΚΑ και κανονικά δεν επιτρεπόταν να του χορηγήσουμε. Ο ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο τελικά επικοινώνησα, μας έδινε το φάρμακο δανεικό, το πληρώσαμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε εισαγωγή στο παιδί για να λύσουμε με νόμιμο τρόπο το θέμα. Το ποσό το επιβαρύνθηκε τελικά το νοσοκομείο» αποκάλυψε στο ιατρικό σάιτ iatropedia η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο», Αννα Ζερβού, που από τη θέση της συνέβαλε τα μέγιστα στην επιχείρηση σωτηρίας του παιδιού. Μια επιχείρηση κόντρα στη ρύθμιση που επέβαλε η Ν.Δ. και απειλεί πλέον να μετατρέψει τους καταυλισμούς στα νησιά σε στρατόπεδα εξόντωσης για τους πρόσφυγες λόγω έλλειψης φαρμάκων και γιατρών.
Ο μικρός από το Πακιστάν κινδύνευε σοβαρά με απόρριψη του μοσχεύματος και η οικογένειά του δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει τα απαραίτητα φάρμακα, πόσο μάλλον το κατάλληλο περιβάλλον. Η λύση που προκρίθηκε ήταν η εισαγωγή του 12χρονου στην παιδιατρική κλινική, παρά τον σοβαρό κίνδυνο των λοιμώξεων που θα έθετε σε δοκιμασία τόσο το μόσχευμα όσο και την ίδια του τη ζωή.
Αφού χορηγήθηκε στο παιδί η θεραπεία, στη συνέχεια ζητήθηκε άρση του γεωγραφικού περιορισμού και του δόθηκε ειδική άδεια (η οποία δίνεται σε ευάλωτους πληθυσμούς) ώστε να ταξιδέψει στην Αθήνα. Τελικά εισήχθη στο ειδικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων και επέστρεψε στο KYT της Μόριας.
«Δεν ξέρω ποιος αποφάσισε να μη χορηγείται ΑΜΚΑ και να μην έχουν φαρμακευτική περίθαλψη οι πρόσφυγες. Παλαιότερα, τους έδιναν ένα νούμερο που είχε ισχύ ΑΜΚΑ, αλλά τώρα δεν το δίνουν σ’ αυτούς που βγαίνουν με τις βάρκες. Και έχουν βγει πάρα πολλοί. Ο καθένας μας μπορεί να το φανταστεί αυτό: Είναι ένας επιβαρυμένος πληθυσμός, που ζει σε camp, μπήκαν μέσα στα νερά, ταξίδεψαν, ταλαιπωρήθηκαν, μπορεί να έχουν ασθένειες, είναι λογικό. Δεν γίνεται να μην έχουν παροχές και φάρμακα», κατέληξε η κ. Ζερβού.
Εφημερίδα των Συντακτών