Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα
Την κατάρρευση όχι της ΔΕΗ, αλλά όλου του καταστροφολογικού οικοδομήματος που είχε στήσει με πολύ… επικοινωνιακό κόπο η Ν.Δ. εδώ και μήνες μαρτυρούν τα χθεσινά οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έγινε καμία αναφορά στα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους ούτε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ούτε καν από τη νέα διοίκηση της επιχείρησης, αφού η κυβέρνηση έπρεπε πλέον να επισφραγίσει τη γνωστή προπαγάνδα της κινδυνολογίας της εμφανίζοντας εαυτόν ως σωτήρα…
Την ίδια στιγμή, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί η περίφημη πολυαναμενόμενη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της Ernst & Young, αλλά διαρρέοντας ότι είναι θετική για τη ΔΕΗ, o υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε χθες σαν… θαυματοποιός λέγοντας “τα καταφέραμε” αφού “εργαστήκαμε από τις 7 Ιουλίου και μετά συνεχώς για να αποφύγει η ΔΕΗ τη χρεοκοπία”… Σε δύο μόνο μήνες, δήλωσε, φύγαμε από το φάσμα της χρεοκοπίας.
Φυσικά είχε προηγηθεί η καταστροφολογική προσέγγιση ότι, αν εντοπιστεί ταμειακό πρόβλημα, θα καταρρεύσει όχι μόνο η επιχείρηση αλλά και όλο το σύστημα ηλεκτρισμού… προδιαγράφοντας το ζοφερό μέλλον για ΔΕΗ και καταναλωτές αλλά και προβλέποντας κλυδωνισμούς ακόμα και στην ελληνική οικονομία.
Τελικά στην έκθεση δεν υπάρχει καμία σημείωση που να αφορά κίνδυνο βιωσιμότητας της ΔΕΗ.
Φυσικά όλη αυτή η επικοινωνιακή “φούσκα” δεν έπεσε εντελώς στο κενό, αφού ο απώτερος στόχος ήταν “η λήψη μέτρων”, δηλαδή του εξής ενός: της αύξησης των τιμολογίων, που κατηγορήθηκαν ότι δεν έλαβαν η προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση, έχοντας επιλέξει τη μη μεταφορά επιπλέον κόστους στους καταναλωτές της. Αντιθέτως, η σημερινή κυβέρνηση και η νέα διοίκηση προχώρησαν χωρίς δεύτερη σκέψη σε υπέρμετρες ανατιμήσεις ώστε να “ανοίξει” περαιτέρω η αγορά…
Μέσα σε αυτή την… ευφορία ο υπουργός δήλωσε ότι πλέον “προχωρούμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία, αλλά και με μεγάλη σοβαρότητα”. Ανέφερε δε ότι στόχος είναι η ΔΕΗ να γυρίσει σε θετικό έδαφος πολύ σύντομα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφονται τα χρέη της. Υποσχέθηκε πάντως “θαρραλέα αναπτυξιακά βήματα” για τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους από διοίκηση και ΥΠΕΝ, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό…
Επιστροφή σε ενισχυμένα λειτουργικά κέρδη – μείωση ζημιών
Χθες δημοσιοποιήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2019, δηλαδή για το χρονικό διάστημα 1.1.2019 – 30.6.2019, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) αυξήθηκε κατά 18,4%, στα 108,6 εκατ. από 91,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ οι ζημιές προ φόρων περιορίστηκαν σε 318,4 από 518,1 εκατ. και μετά από φόρους σε 274,8 εκατ. από 533,9 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Επίσης καταδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων (λειτουργικές δαπάνες αυξημένες κατά 450,7 εκατ). προέρχεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα από τις αυξημένες δαπάνες για CO2, φυσικό αέριο, υγρά καύσιμα κ.λπ.
Παράλληλα οι επενδύσεις είναι αυξημένες και ο νέος δανεισμός έχει γίνει με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους (από την ΕΤΕπ και την Παρευξείνια Τράπεζα).
Και εκεί που δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για την αντικατάσταση των καλωδίων και κινδύνευε όλη η χώρα με μπλακ άουτ, όπως δραματικά παρουσίαζε τις όποιες μικροδιακοπές λόγω συνθηκών καύσωνα όλο το καλοκαίρι ο υπουργός, αίφνης φαίνεται ότι υπάρχει “αέρας” για την απόδοση ΥΚΩ παρελθόντων ετών που οφείλονται στη ΔΕΗ (άνω των 200 εκατ.), αφού μετατέθηκαν για το 2020…
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πολιτικό του προϊστάμενο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης δεν αναφέρθηκε επί της ουσίας στα αποτελέσματα που στην ουσία παρέλαβε, αλλά μίλησε μόνο για τη μη λήψη μέτρων και τα μεγέθη του δευτέρου εξαμήνου του 2018, και την άρση της αβεβαιότητας που υφίστατο στις 31/12/2018 μετά τη λήψη μέτρων, ήτοι την αύξηση των τιμολογίων…
Ανέφερε ότι θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά η επιχείρηση εντός της επόμενης τριετίας και στο πλαίσιο αυτό κινείται το νέο μπίζνες πλαν που έχει ξεκινήσει να εκπονείται.
Επόμενες κινήσεις
Ο Κ. Χατζηδάκης, αφού δήλωσε ανακουφισμένος και ικανοποιημένος “που περάσαμε τον κάβο”, επισήμανε ότι η προσπάθεια τώρα συνεχίζεται για την εξυγίανση και την ανάπτυξη “του ενεργειακού πυλώνα της χώρας που λέγεται ΔΕΗ” με πέντε μέτρα:
* Απολιγνιτοποίηση. Υπογράμμισε τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ περί πλήρους απολιγνιτοποίησης έως το 2028, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο, αφήνοντάς όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, όπως π.χ. το μέλλον της υπό κατασκευή υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
* Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που θα εξειδικευτεί με βάση “αυτά που θα πουν και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της επιχείρησης”.
* Νομοθετική παρέμβαση εντός του Οκτωβρίου, ώστε “η ΔΕΗ να απαλλαγεί από τον ζουρλομανδύα των περιορισμών που της επιβάλλει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ”, που δεν της επιτρέπουν να λειτουργήσει όπως οι ανταγωνιστές της, που λαμβάνουν αποφάσεις στο δευτερόλεπτο “ενώ η ΔΕΗ πάει με τον αραμπά”.
* Καινούργιο μπίζνες πλαν προσαρμοσμένο στην απολιγνιτοποίηση.
* Άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ.
Μίλησε για τα μέτρα που θα προωθηθούν στη νέα περίοδο, “που ανοίγει πια μετά την αποφυγή της χρεοκοπίας” για τη διοίκηση της ΔΕΗ, τους εργαζόμενους και το ΥΠΕΝ.
Το “πρόβλημα” της ΛΑΡΚΟ
Τελικά φαίνεται ότι η κυβέρνηση “βγάζει” από το συρτάρι όλα τα παλαιά σχέδια Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και σε άλλα επίπεδα, όπως είναι η διαχείριση της προβληματικής ΛΑΡΚΟ με τον γνωστό τρόπο του ξεπουλήματος.
Φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ επιστρέφει στο σχέδιο του 2014 για την κατάτμηση και πώληση της κρατικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου (σπάσιμο σε δύο κομμάτια, ορυχεία και εργοστάσια, και διενέργεια δύο ταυτόχρονων δημοπρασιών).
Βέβαια, το σχέδιο πρέπει να περάσει από την έγκριση της Κομισιόν, άλλως μάλλον θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί. Θα προηγηθούν για την εκτέλεση του όποιου σχεδίου πώλησης η αποτύπωση της κατάστασης και η αντιμετώπιση ζητημάτων (π.χ. απουσία περιβαλλοντικών αδειών, μη πληρωμή CO2, οφειλές 300 εκατ. στη ΔΕΗ, πρόστιμα από Ε.Ε. ύψους 165 εκατ. για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων κ.λπ.
Της Αντιγόνης Ζούντα, Αυγή