Μετά την «κυβίστηση» της κυβερνητικής πλέον Ν.Δ. που βρίσκει ωφέλιμη την (κατάπτυστη κατά τους «Μακεδονομάχους») Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη με τον Ζόραν Ζάεφ.
Στο πλαίσιο των επαφών του με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, και μετά τον Έντι Ράμα, τον Χασίμ Θάτσι, και τον Αλεξάντε Βούτσιτς, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη και με τον Ζόραν Ζάεφ.
Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από κυβερνητικές πηγές (που επιμελώς φροντίζουν να μην αναφέρεται το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας), ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.
Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.
Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης, μετά την κυβίστηση, δεν ενημέρωσε τον Βορειομακεδόνα κ. Ζάεφ ότι ακόμα και σήμερα βουλευτές του κόμματός του αποκαλούν τη χώρα του Σκόπια.
Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.
Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία. Σημειώνεται ότι η βούληση της Ευρώπης είναι να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του.
Ο δε πρωθυπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.
Πληροφορίες: ΑΠΕ