«Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι αρκετά δυσοίωνα και γυρίζουν τη χώρα σε βαθιά μνημονιακές εποχές» τονίζει σε ανακοίνωσή της η νομαρχιακή επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι «θεμελιώδεις ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταργούνται και δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων».
Διαβάστε αναλυτικά την ακοίνωση της επιτροπής Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ
Ή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα και μισό χρόνια της διακυβέρνησης εργάστηκε για να αποκαταστήσει τις κοινωνικές ισορροπίες εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα το οποίο είχε στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών.
Έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, ανέκτησε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Άφησε 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία που είχε βρει άδεια, αύξησε 11% τον κατώτατο μισθό μετά από χρόνια και κατάργησε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο για τους νέους μέχρι 25 ετών, επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η ανεργία μειώθηκε από το 26% στο 17%, και η αδήλωτη εργασία από το 19,5% στο 10,5%. Με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών που η Ν.Δ. σχεδιάζει να καταργήσει, δηλώθηκαν για πρώτη φορά 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας ενώ στις υπερωρίες υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των δηλωθέντων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι αρκετά δυσοίωνα και γυρίζουν τη χώρα σε βαθιά μνημονιακές εποχές. Θεμελιώδεις ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταργούνται και δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων.
Από τις πρώτες ενέργειες της νέας Κυβέρνησης ήταν να υποβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να καταργήσει την αιτιολογημένη απόλυση που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις καθώς και τη συνευθύνη αρχικού εργολάβου – εργοδότη που έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες. Οι Διοικήσεις των Τραπεζών πήραν το μήνυμα και άρχισαν οι απολύσεις ενοικιαζόμενων.
Το νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα αφού γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα πίσω ολοταχώς στην περίοδο 2010 – 2014, στον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων και αυτό γιατί:
Οι επιχειρήσεις μπορούν αν επικαλεσθούν οικονομικούς λόγους (και αυτό δεν είναι δύσκολο για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις) να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν τους μισθούς που αυτές προβλέπουν, ενώ και σε τοπικό επίπεδο οι μισθοί των εθνικών κλαδικών συμβάσεων θα μπορούν να μειώνονται με τοπικές συμβάσεις. Έτσι, οι αρχές της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, που επανέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταργούνται ξανά από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Καταργείται ουσιαστικά και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Στην πράξη οι εργαζόμενοι θα ζητούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι εργοδότες θα αρνούνται και τα πράγματα θα τελειώνουν εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο μειώνει το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία και κλέβει τρεις μήνες ένσημα από κάθε εργαζόμενο που εντοπίζεται αδήλωτος.
Παράλληλα, υπονομεύει το ρόλο των συνδικάτων με την αποψίλωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιορίζει την αυτονομία τους δίνοντας τη δυνατότητα στον υπουργό εργασίας να καθορίζει τις διαδικασίες συμμετοχής και λήψης αποφάσεων στα συνδικάτα.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης
Το σχέδιο δεν περιορίζεται απλώς στην εκχώρηση της σε ασφαλιστικές εταιρείες αλλά προβλέπει την εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του σημερινού δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Το κόστος της μετάβασης αυτής είναι μεγάλο και θα το πληρώσουν όλοι οι ασφαλισμένοι/ες.
Στον τραπεζικό τομέα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν σήμερα 1.870 καταστήματα και οι διοικήσεις τους σχεδιάζουν να μείνουν 300 καταστήματα περίπου σε κάθε τράπεζα. Με προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου δείχνουν την έξοδο σε εκατοντάδες τραπεζοϋπαλλήλους και μάλιστα σε εργαζόμενους/ες που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Και όλα αυτά σε βάρος των ασφαλιστικών μας ταμείων. Μέχρι το 2021 σχεδιάζουν να διώξουν περίπου 10.000 τραπεζοϋπαλλήλους! Ο λόγος που προβάλλεται είναι η ανάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους και η εξέλιξη της τεχνολογίας και των διαδικτυακών υπηρεσιών και η επιθυμία τους να μειώσουν το κόστος. Οι τράπεζες θέλουν με αυτό τον τρόπο να οικειοποιηθούν όλα τα οφέλη των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να μειωθεί το ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Την ίδια ώρα που διώχνουν εργαζόμενους για να μειώσουν το κόστος, προσλαμβάνουν με αδιαφανείς τρόπους ειδικούς συνεργάτες στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς ιδιαίτερα προσόντα με παχυλούς μισθούς
Η διοίκηση της Πειραιώς με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή Intrum ή εθελούσια ή απόλυση» προσπάθησε να εκφοβίσει τους εργαζόμενους στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU), για να αποδεχτούν «οικειοθελώς» τη μεταφορά τους σε νέα εταιρία, την «Intrum». Σε κάποιες περιπτώσεις η εργοδοσία προχωρεί σε μεταθέσεις – εξόντωσης και παραδειγματισμού προς όλους τους εργαζόμενους. Για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στο RBU καμία πρόβλεψη και καμία διασφάλιση.
Στην Εθνική Τράπεζα έχουμε ήδη απολύσεις ενοικιαζομένων χωρίς αιτιολογία, οι οποίοι προσφέρουν για πολλά χρόνια τις υπηρεσίες τους στην Εθνική Τράπεζα.
Αυτό είναι το τοπίο στον χώρο των Τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στις Τράπεζες και συνολικά η κοινωνία δε θα επιτρέψουν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων. Με ενότητα και αγώνα θα υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και θα παλέψουν για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας για όλες και όλους. Θα πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη.