Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία του Διεθνούς Οργανωτή Ταξιδίων (Tour Operator) Τhomas Cook, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του κλάδου.
Δείτε επίσης: 20.000 τουρίστες της Thomas Cook «ξέμειναν» στην Κρήτη- Πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού η χρεοκοπία
Thomas Cook: Κήρυξε πτώχευση τα ξημερώματα- Στον «αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες
Αγωνία στην Κρήτη για την Thomas Cook
Από την Κρήτη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού την φετινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.
Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη.
Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, πάντα με τα όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.
Βαρύ το πλήγμα και για την Κω
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. «θα γονατίσουν από το κανόνι» σημειώνει με νόημα η κυρία Σβύνου.
Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη «χασούρα» από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει.
Στο σημείο αυτό η κυρία Σβύνου ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν. Σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες πληροφορίες για το εύρος των συνεπειών από το κανόνι της Thomas Cook.
Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφτεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, μετά την έξοδο της Thomas Cook.
Όταν μια εταιρεία 178 ετών (1841)! “καταφέρνει” να βρεθεί στον αέρα, να φανταστούμε τι θα κάνουν τα διάφορα σύγχρονα τσουτσέκια του κλάδου.
Αντί να χειροκροτούν τους αλαλάζοντες (σαν κανίβαλοι γύρω από το καζάνι) μονοκαλλιεργητές του τουρισμού οι τοπικές αρχές για τις “επιτυχίες”(!) τους, να ανασκουμπωθούν για την ανεύρεση εναλλακτικών αληθινών αναπτυξιακών λύσεων πριν τιναχτεί το νησί στον αέρα και το “πουλήσουν” μπιρ-παρά οι Μητσοτάκηδες.
Να βάλουνε στο “μυαλό”(!) (λέμε τώρα….) τους και τις κραυγές ευχαρίστησης για την κρουαζιέρα και να την αποτιμήσουν σε πραγματικούς αριθμούς ΜΑΖΙ με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες, πριν γίνει η Μεσόγειος μια τεράστια λυματοδεξαμενή-λάσπη και να δω τι θα “πουλάνε” μετά οι υπόλοιποι.