Του Τάσου Παππά
Η νέα κυβέρνηση και από κοντά τα μέσα ενημέρωσης που την υποστηρίζουν… ανιδιοτελώς (βεβαίως, βεβαίως) εφαρμόζουν έναν κλασικό κανόνα της πολιτικής.
Χρεώνουν όλα τα κακά στους προηγούμενους και αποδίδουν τα εύσημα στον εαυτό τους για όσα καλά συμβαίνουν στη χώρα, ασχέτως αν μερικά απ’ αυτά οφείλουν την ύπαρξή τους στην απελθούσα διοίκηση.
Απέφυγαν να επαναλάβουν τις ηχηρές ανοησίες που διακινούσαν την προεκλογική περίοδο, περί καμένης γης, άδειων ταμείων και ρημαγμένης χώρας (η τελευταία φράση ανήκει στον σημερινό πρωθυπουργό), προφανώς γιατί ούτε τα στοιχεία υπηρεσιών υπεράνω υποψίας για λαθροχειρίες, ούτε οι αναλύσεις των διεθνών οργανισμών, ούτε τα πορίσματα των δανειστών, αλλά ούτε και η αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία θα μπορούσαν να συνηγορήσουν υπέρ της καταστροφολογικής ρητορικής του ξεσαλωμένου επικοινωνιακού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας.
Οι κατσαπλιάδες δεν ήταν και τόσο μοιραίοι για την οικονομία και τη χώρα όσο τους περιέγραφαν οι ντουντούκες της Δεξιάς και οι γραφίδες της Κεντροαντιαριστεράς. Πώς να εξαφανιστεί το μαξιλάρι των 30 και βάλε δισ. που άφησαν οι μαδουροσυριζαίοι; Πώς να αμφισβητηθούν οι θετικές αναφορές του ΟΟΣΑ και των οίκων αξιολόγησης για τις επιδόσεις της οικονομίας;
Ακόμη και οι πιο κακόπιστοι, ακόμη και οι μισθοδοτούμενοι από το καθεστώς, ακόμη και οι οργανικοί διανοούμενοι του νεοφιλελευθερισμού παραδέχονται ότι η οικονομία δεν βυθίστηκε στο χάος και ότι η επιτελική ομάδα των αρίστων που κάνει κουμάντο δεν κληρονόμησε ερειπιώνα. Ωστόσο, γίνεται επίμονη προσπάθεια -μερικές φορές είναι χοντροκομμένη, αλλά ποιος νοιάζεται- ώστε η πραγματικότητα να χωρέσει στα μέτρα της κυβέρνησης. Ετσι:
Αυξάνονται τα έσοδα του Δημοσίου το πρώτο εξάμηνο του 2019. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι πρόκειται για επίτευγμα της νέας κυβέρνησης. Είναι άνευ σημασίας ότι αυτή την περίοδο ήταν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα είχε αλλάξει γιατί όλοι περίμεναν τη νίκη της Ν.Δ. Μειώθηκε η ανεργία (16,9%) το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να το πιστωθεί η Νέα Δημοκρατία η οποία, αν και δεν διοικούσε τη χώρα, με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει επηρέασε θετικά την αγορά.
Πέφτει το Χρηματιστήριο σχεδόν κάθε μέρα από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Ν.Δ. Ασφαλώς ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν είχε φροντίσει να το θωρακίσει, χώρια που έπαιξαν ρόλο και οι ιδεοληψίες της για την επιχειρηματικότητα. Κατάργησε η νέα κυβέρνηση τα capital controls. Θρίαμβος. Ναι, αλλά η περισσότερη δουλειά είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει το 75% της δουλειάς». Παντελώς αδιάφορο.
Η χώρα δανείζεται από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους. Είναι η απόδειξη ότι με τη νέα κυβέρνηση πνέει ένας άνεμος δημιουργίας. Ναι, αλλά αυτό είχε ξεκινήσει από το 2018 όταν στα πράγματα ήταν οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Ε και; Πότε θα το καταλάβετε ότι οι αγορές συμπεριφέρθηκαν θετικά γιατί είχαν προεξοφλήσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας; Μα οι εκλογές έγιναν έναν χρόνο αργότερα. Ε και (για ακόμη μια φορά); Το πολιτικό αισθητήριο των αγορών είναι αλάνθαστο.
Θα ξεπληρώσει η χώρα νωρίτερα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Στην κυβέρνηση τα συγχαρητήρια. Ομως η διαδικασία είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν συμφωνήσει και ο Ρέγκλινγκ και η Λαγκάρντ. Ασήμαντη λεπτομέρεια.
Μέσα στην τουριστική περίοδο ένας δημοφιλής προορισμός -η Σαμοθράκη– έμεινε εννιά μέρες χωρίς πλοίο σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη. Ταλαιπωρήθηκε κόσμος και κοσμάκης, δυσφημήστηκε η χώρα και οι ντόπιοι επιχειρηματίες φοβούνται ότι το κόστος θα είναι μεγάλο. Μα, αγαπητοί μου, είναι προφανές ότι ευθύνονται οι προηγούμενοι.
Ναι, αλλά κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία που ισχυριζόταν προεκλογικά ότι είχε σχέδιο ακόμη και για τα μικρά, ότι οι άριστοι που θα επιλέξει για να στελεχώσουν τα κρίσιμα πόστα θα σαρώσουν τις κακοδαιμονίες. Ο,τι θέλετε λέτε. Πολιτικοί είναι οι άνθρωποι, δεν είναι μάγοι. Ούτε ο Ιησούς δεν θα πετύχαινε τόσα θαύματα σε τόσο λίγο χρόνο. Μην είστε αχάριστοι.
Παρά τις αλλαγές στην κορυφή των μηχανισμών πυροπροστασίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι όλα θα πάνε καλά, παρά τη φυσική παρουσία του πρωθυπουργού στους τόπους της φωτιάς, παρά την εικόνα που μετέδιδαν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα, η κατάσταση για ακόμη ένα καλοκαίρι ήταν εφιαλτική. Κάηκαν 27.000 στρέμματα στην Εύβοια, καταστράφηκε η μισή Ελαφόνησος και στη Ζάκυνθο έγινε χαμός. Ναι, αλλά δεν είχαμε νεκρούς. Αλαλα τα χείλη των ασεβών.
Συνεχίζονται οι ληστείες, οι κλοπές, οι διαρρήξεις και τα βίαια περιστατικά στις φυλακές. Υπάρχει αντίρρηση ότι πρέπει να τα χρεωθεί η προηγούμενη κυβέρνηση γιατί επί χρόνια κάλυπτε τις παραβατικές συμπεριφορές, υπέθαλπε τα φαινόμενα ανομίας και με τον νόμο Παρασκευόπουλου επέτρεπε στους κακοποιούς να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να εγκληματούν; Καμία. Πιπέρι στη γλώσσα αυτού που θα τολμήσει να πει κάτι διαφορετικό.
Κάπως έτσι είναι σήμερα η κατάσταση σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα… πολυφωνικά μέσα ενημέρωσης. Οποιος διαφωνεί, ας πάει να κοιταχτεί σε ψυχίατρο.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών