«Καμπάνα» 6.000 ευρώ γιατί τάιζε αδέσποτα

Εκανε το αυτονόητο, αυτό που κάνουν χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα. Τάιζε και πότιζε κάποιες αδέσποτες γάτες της γειτονιάς της στο νησί της Λήμνου και βρέθηκε φορτωμένη με το υπέρογκο για έναν απλό πολίτη πρόστιμο των 6.000 ευρώ, καθώς το αστυνομικό όργανο που έσπευσε να την ελέγξει επέδειξε πλήρη άγνοια του νόμου και αποφάσισε κατά το δοκούν και κατά τρόπο παράλογο ότι τα σιτιζόμενα ζώα ήταν ιδιόκτητα.

Αν και η αδιανόητη αυτή υπόθεση είχε αίσιο τέλος, αποτελεί μια περίπτωση προς αποφυγή προκειμένου -επιτέλους- να σταματήσει σε αυτή τη χώρα να στήνεται στο απόσπασμα η ζωοφιλία.

Η κάτοικος της Λήμνου τάιζε, πάντα με κροκέτες και χωρίς να δημιουργεί ανθυγιεινές εστίες -όπως διαπιστώνει και η σχετική έκθεση της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας- μερικές αδέσποτες γάτες, άλλες μέσα στην αυλή της, άλλες έξω από αυτή. Τις δε υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι γάτες έφευγαν και γύριζαν παντού, όντας αδέσποτες.

Στην προσπάθεια που κατέβαλλε να τις ταΐζει εκτός σπιτιού έβρισκε πάντα πεταμένα από τους «καλούς» γείτονές της τα σκεύη τροφής και νερού που τοποθετούσε, οι οποίοι δεν ανέχονται την ύπαρξη των αδέσποτων ζώων και γι’ αυτό προέβαιναν σε καταγγελίες εναντίον της.

Νομοθεσία

Αν και κατά τον ίδιο τρόπο σιτίζονται χιλιάδες αδέσποτα ζώα σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς αυτό να τα μετατρέπει σε δεσποζόμενα, ο αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Λήμνου που έσπευσε στις 7 Αυγούστου στην οικία της ζωόφιλης θεώρησε παντελώς αυθαίρετα ότι οι γάτες ήταν δεσποζόμενες, δηλαδή ιδιόκτητες, κατά παράβαση της νομοθεσίας που ορίζει το τι εστί αδέσποτο και τι δεσποζόμενο ζώο, με το γελοίο επιχείρημα ότι τάιζε κάποιες από αυτές μέσα στην αυλή της.

Ετσι, παραβλέποντας ότι οι γάτες δεν ζούσαν μαζί με την πολίτη, αλλά πήγαιναν μόνο για να σιτιστούν και να πιουν νερό, τα αστυνομικά όργανα βεβαίωσαν πρόστιμα που προβλέπονται στον νόμο για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημάνει και δεν έχουν εκδώσει βιβλιάριο υγείας για τα ζώα τους.

Υπολογίζοντας δε τον αριθμό των περίπου 10 γατών που εντόπισε, ψάχνοντας ακόμη και με φακό κάτω από αυτοκίνητα καθ’ υπόδειξη κάποιων γειτόνων, επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ!

Στην πράξη, οι ενέργειες των αστυνομικού οργάνου που επέβαλε το πρόστιμο αποδεικνύονται μη σύννομες, πέραν του ότι διαφαίνεται πλήρης αδυναμία γνώσης και κατανόησης του ορισμού του αδέσποτου και δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 του νόμου 4039/12.

Τη σκυτάλη της αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων πήρε και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λήμνου, αφού, ενώ η προθεσμία για να υποβάλει τις αντιρρήσεις του ο εναγόμενος στον οποίο έχει επιβληθεί πρόστιμο είναι 10 ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης, επέμενε τόσο προς τη ζωόφιλη όσο και στη δικηγόρο της Eυαγγελία Στολτίδου ότι αυτή είναι 5 μέρες, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να ετοιμάσουν τις αντιρρήσεις τους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Την υπόθεση και τον παραλογισμό που τη διατρέχει κατήγγειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) στον προϊστάμενο Κλάδου Τάξης στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οπως αναφέρει η ΠΦΠΟ, παρ’ όλη την «άριστη και πολύμορφη συνεργασία της Ομοσπονδίας με την ΕΛ.ΑΣ. κεντρικά αλλά και περιφερειακά, που έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στον σωστό χειρισμό των υποθέσεων κακοποίησης ζώων, στην ενημέρωση των αστυνομικών πάνω στην κείμενη νομοθεσία γι’ αυτά και στην έκδοση σημαντικών σχετικών εγκυκλίων, δυστυχώς υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός ενστόλων, παρά τις προσπάθειες και τις οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στη γνώση της νομοθεσίας για τα ζώα, με αποτέλεσμα να έχουμε μη σύννομες πράξεις από μέρους τους, αλλά και άσχημες συμπεριφορές αστυνομικών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την άποψη του Πρωτοδίκη Θεσσαλονίκης κ. Χρήστου Τριανταφυλλίδη, που διατυπώθηκε σε ημερίδα της ΕΛ.ΑΣ. με την ΠΦΠΟ στη Θεσσαλονίκη το 2016, η απομάκρυνση των σκευών σίτισης και νερού των αδέσποτων αποτελεί κακοποίηση αυτών, διότι μπορεί να τα οδηγήσει στον διά της ασιτίας θάνατο και διώκεται ποινικά και διοικητικά.

Εξάλλου, η ΠΦΠΟ ζητά από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τις πράξεις των αστυνομικών του Α.Τ. Λήμνου και προτείνει τη μετάβαση στο νησί κλιμακίου αστυνομικών, προκειμένου να γίνει η παρουσίαση της νομοθεσίας για τα ζώα.

Η υπόθεση είχε αίσιο τέλος, έπειτα από τις ενστάσεις της παθούσας και της συνηγόρου της προς την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου Λήμνου, η οποία ακύρωσε και διέγραψε το πρόστιμο ως μη νόμιμο.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί