Σε απευθείας μετάδοση από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.
Σε ερώτηση για το αν τελικά δεν ήταν τόσο δραματική –όπως την παρουσίαζαν- η κατάσταση που τους παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και έτσι δίνεται η δυνατότητα παροχών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κατάσταση δεν ήταν και τόσο ρόδινη και απέδωσε τη δυνατότητα να προχωρά σε νέα μέτρα ανακούφισης και μείωση φόρων στα αυξημένα έσοδα του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Είπε επίσης ότι η υπεραπόδοση των εσόδων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνει ότι κάτι αλλάζει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί. «Προσδοκούμε σε ισχυρή ανάπτυξη και το β’ εξάμηνο του 2019», τόνισε και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, λέγοντας πως «είχαμε δεσμευτεί ότι θα επιστρέψουμε αυτά που καθ’ περβολή της αφαίρεσαν».
Όπως είπε, η πολιτική της νυν κυβέρνησης είναι μια πολιτική που δεν θέτει σε καμιά περίπτωση σε κίνδυνο την ανάγκη να διατηρούμε τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά μια πολιτική που δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη που θα έρθει μόνο μέσα από ένα κύμα επενδύσεων
Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.
Ερωτηθείς για τη διεθνή οικονομία και τους κινδύνους για ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά πως η Ελλάδα «θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης την επόμενη τριετία» και εξήγησε πως ο δείκτης της οικονομίας βελτιώθηκε σημαντικά ενώ παρατήρησε πως στην Ευρώπη είναι καθοδικός.
«Δεν συμμερίζομαι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για διεθνή ύφεση», σχολίασε και στο ερώτημα αν η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε ύφεση απάντησε πως «θα πρέπει να αναζητήσουμε ευρωπαϊκά εργαλεία για να αντιστρέψουμε το κλίμα».
Αν η χώρα μας απειληθεί από διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό «προσθέτει στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων».
Σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εκ νέου πως «δεν διευρύνουμε τους εκλογικούς καταλόγους» και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του κατά της απλής αναλογικής.
Σχετικά με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, έκανε λόγο για μια «διευκόλυνση», εξηγώντας πως «όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από τον μόνιμο τόπο διαμονής του και πρόσθεσε πως «εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου».
Όπως συμπλήρωσε, «εξετάζουμε και την επιστολική ψήφο», για την οποία είπε «δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί να ισχύσει και στην Ελλάδα, ώστε να φέρουμε την ελληνική ομογένεια πιο κοντά χωρίς να επωμίζεται το κόστος της επιστροφής για να ψηφίσει».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως η Βουλή θα έχει αρκετό χρόνο να τοποθετηθεί.
Παράλληλα, ανέφερε πως θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν για τις αλλαγές σχετικά με την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος. Επιμένω στη θέση μου ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική. Θα προτείνουμε ένα νέο νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε επόμενη σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το ζήτημα της εκλογής με απλή αναλογική είναι στο τραπέζι» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «αν δεν αλλάξει ο νόμος η επόμενη εκλογή θα είναι με απλή αναλογική, άρα διπλή κάλπη».
Ανέφερε, δε, πως οι πρόωρες εκλογές «είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου» και πως οι επόμενες θα γίνουν το 2023.
Για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων τέθηκε για να ξεπληρώσουμε το χρέος μας και λόγω της αναξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης» και επισήμανε ότι «όλοι θυμόμαστε πού μας οδήγησε η περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015».
Αν και προεκλογικά έκανε λόγο για άμεση διαπραγμάτευση στο συγκεκριμένο θέμα, τώρα δήλωσε απολύτως συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις του υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα διεκδικήσω αμέσως τα πλεονάσματα. Θα το κάνω όταν η χώρα επανακτήσει την αξιοπιστία της» και ρίχνοντας το βάρος στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που θα καταστήσει τα χρέος βιώσιμο.
Με ορίζοντα το 2020, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να ζητήσουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα τεθεί το ζήτημα, έχει τεθεί ανεπίσημα ήδη».
Σχετικά με το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικών επιτροπών ο Κ. Μητσοτάκης αρχικά τόνισε ότι «το 2015 έχει κριθεί πολιτικά. Η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω στο μέλλον. Σιγά σιγά κλείνουμε τα θέματα από αυτή τη δραματική περίοδο για τον τόπο» και στη συνέχεια απάντησε επί της ουσίας πως «η διενέργεια εξεταστικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής, όχι της κυβέρνησης». «Πιστεύω στη διάκριση των εξουσιών. Αν γίνουν επιτροπές, θα το αποφασίσει η Βουλή», είπε.
Σε ερώτηση αν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για νέα θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας κάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου να του υποβάλουν εκ νέου το ερώτημα σε τρεις μήνες και έκανε λόγο για πολύ πρόωρη ερώτηση που αδικεί τον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο.
Για τα ελληνοτουρκικά και με αφορμή τις τελευταίες απειλές του Ερντογάν για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του διαλόγου αλλά έστειλε μήνυμα πως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με απειλές και τσαμπουκάδες.
«Παρά την ένταση, πρόθεσή μου είναι πάντα να συνομιλώ γιατί μόνο τότε μπορείς να παρουσιάζεις τις θέσεις της πατρίδας σου ώστε να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές», είπε και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να συγχέονται σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ζήτημα του προσφυγικού είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα, εκμαιεύοντας περισσότερα χρήματα.
Εμφανίστηκε θετικός σε συνάντηση με τον Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».
Αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση και σχολίασε: «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν».
Στη συνέχεια μίλησε για ένα «τολμηρό» και «ισορροπημένο» σχέδιο εξυγίανσης, στο οποίο «θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση» και προανήγγειλε την πώληση περιουσιακών στοιχείων που έχουν να κάνουν με το δίκτυο για να στηριχθεί η επιχείρηση.
«Θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται», είπε επίσης.
Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τα Εξάρχεια ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το δόγμα «νόμος και τάξη». «Κάναμε σωστά που καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας» τόνισε αρχικά και έκανε αναφορά στις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην πρώην ΑΣΟΕΕ. «Αν δείτε την εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το χθες», σημείωσε.
«Εμείς δεν μπορούμε να στέλνουμε την αστυνομία όλη την ώρα στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια έχουν κι αυτά ευθύνη και πρέπει να καθορίζουν τους όρους πρόσβασης σε αυτά. Δεν υπάρχει σοβαρό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό που να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση οποιουδήποτε», υπογράμμισε.
Για τα Εξάρχεια επανέλαβε το όραμά του για την «αναγέννηση της γειτονιάς» και τόνισε πως «αν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά πρέπει να παρεμβαίνει η αστυνομία» καθώς «αυτό σημαίνει κανονικότητα».
Κληθείς να εξειδικεύσει τις εξαγγελίες για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης είπε ότι «από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για τη μείωσή τους» και έθεσε ως απώτερο χρονικό ορίζοντα της κατάργησής τους το 2023.
Παράλληλα, τόνισε πως «η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για καλύτερη φορολογική συμμόρφωση» και προειδοποίησε πως «θα είμαστε πολύ αυστηροί στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα επιβλέπει την αυστηρή εφαρμογή της, επιβεβαιώνοντας την υποχώρηση απ’ όσα έλεγε πέρυσι περί αλλαγών.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια» αλλά σημείωσε ότι είναι κυρωμένη και κατά συνέπεια δεν αλλάζει.
Έκανε λόγο για μια διαπίστωση που είχε κάνει όταν μίλησε στη Βουλή θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας αλλά και κατά την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας.
Είναι μια συμφωνία που δεν προβλέπει από μόνη της αλλαγές παρά έλεγχο της εφαρμογής της, είπε.
Παράλληλα, επανέλαβε τη γνωστή θέση του για «την ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων» και «του brand Μακεδονία».
Για ενδεχόμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.
Σχετικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα που να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα».
Εξέφρασε την πικρία του που δεν αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη Βουλή και τόνισε πως «η προσοχή μας πέφτει τώρα στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά». «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα φέρουμε ένα οριζόντιο νέο θεσμικό πλαίσιο, μια τολμηρή μεταρρύθμιση», είπε.
Όσον αφορά την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός είπε «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό».
«Θα γλιτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση», πρόσθεσε και προανήγγειλε την αξιοποίηση της επιστροφής των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «για να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο».
Για τη σίτιση μεταναστών σημείωσε ότι γίνονται έρευνες και υπογράμμισε ότι έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές μεταναστών.
«Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της Ε.Ε. για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες», είπε επίσης.
Για τα εργασιακά τόνισε ότι στόχος είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εισφορών. Ως προς τα επιδόματα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «κανένα επίδομα δεν καταργείται».
Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε ότι «θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα, το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις».
Περιέγραψε την επίσκεψή του στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα λόγω της μητέρας του.
Σε άλλη ερώτηση για τα φορολογικά απέφυγε να δεσμευτεί για μείωση των φόρων στα καύσιμα αλλά ανέφερε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους».
«Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας», ανέφερε επίσης και σχολίασε: «Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα».
Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων διαβεβαίωσε ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις» και συμπλήρωσε: «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου».
Όσον αφορά τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει. «Να βάλουμε τέλος στα σωματεία σφραγίδα. Το νομοσχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση και θα έχουμε αρκετό χρόνο για να το συζητήσουμε με τους εργαζόμενους. Στόχος να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι για λογαριασμό τους», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί και για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, για το οποίο δήλωσε χαρούμενος που άνοιξε αυτή η συζήτηση.
Στον απόηχο των αντιδράσεων για τις αναφορές του σε δανεισμό μέσω συνέντευξής του στον Observer, έκανε λόγο για «κακοπροαίρετη κριτική» και διαμήνυσε πως «η Ελλάδα δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία των Γλυπτών».