Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένα ραντεβού με στελέχη της Fraport (19.00) προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Μισή ώρα αργότερα θα συναντηθεί με την Εθνική Ομάδα Τυφλών. Στη συνέχεια, στις 20:45 θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Το πρωί του Σαββάτου θα επισκεφθεί περίπτερα στον εκθεσιακό χώρο και το βράδυ θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης και θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία στο «Βελλίδειο» (20.00) προς τους παραγωγικούς φορείς. Την Κυριακή θα παραχωρήσει την επίσης καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου (13.00) στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.
Οι άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρεθεί πρώτη φορά με αυτήν την ιδιότητα στη ΔΕΘ αναμένεται να περιγράψει το κυβερνητικό του σχέδιο, όπου έχει δώσει τον τίτλο «Ανάπτυξη για όλους». Τα όσα θα πει θα κινηθούν σε τρεις άξονες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Θα μιλήσει για «μείωση φόρων», για «δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας» και για «ασφάλεια σε κάθε σημείο της επικράτειας», την ώρα που είναι γνωστό ότι επενδύει στη σκληρή ατζέντα του νόμου και της τάξης.
Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως διακαής στόχος του πρωθυπουργού είναι να μπορέσει να εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη τη μείωση του πρώτου, τουλάχιστον, συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για μέχρι τις 10.000 – μια εξαγγελία, που θα έδινε μια πρώτη έστω κοινωνική χροιά στην ατζέντα της κυβέρνησης που μέχρι στιγμής έχει εστιάσει σε ελαφρύνσεις μόνον για τις επιχειρήσεις και την μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Όπως αναφέρει ανάλυση του tvxs.gr, ο δημοσιονομικός λογαριασμός για ένα τέτοιο μέτρο δύσκολα βγαίνει. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο «πράσινο φως» των θεσμών προκειμένου να προσμετρηθούν στα έσοδα του προϋπολογισμού οι επιστροφές από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ανέφεραν ότι η συζήτηση αυτή κινείται «σε θετική κατεύθυνση». Τόνιζαν, δε, πως εάν προσμετρηθούν στα έσοδα οι επιστροφές των 1,2-1,3 δις ευρώ, τότε θα υπάρξει δημοσιονομικό «άνοιγμα» της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή πρακτικά το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί από το 3,5% στο 2,9%.
Ακόμη και ο δημοσιονομικός χώρος των 1,3 δις όμως παραμένει «στενός» για να χωρέσει ουσιαστικές και άμεσου αντικρύσματος φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και νοικοκυριά. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών Μητσοτάκη μόνον για το 2019-2020 στα 1,8 ε 2 δις ευρώ. Μόνον η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή (για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ) εκτιμάται ότι έχει κόστος κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση σε δύο δόσεις (το 2020 και το 2021) της εισφοράς αλληλεγγύης που επίσης εξετάζεται ως το εν δυνάμει «εναλλακτικό μέτρο-έκπληξη» της ΔΕΘ, κοστίζει επίσης περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Οι τελικές αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο και σε ενδεχόμενες άλλες περικοπές δαπανών, δεν θα ανακοινωθούν βεβαίως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αλλά θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.
Γη και ύδωρ στα μεγάλα συμφέροντα, στις καλένδες τα πλεονάσματα
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στο «ξεμπλοκάρισμα των υφιστάμενων μεγάλων επενδύσεων και την προσέλκυση νέων». Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί εμβληματικά τρία έργα: την επένδυση της Cosco στον Πειραιά, η επένδυση της Eldorado Gold, της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και το έργο του Ελληνικού.
Ακόμη θα εστιάσει στην «άρση εμποδίων στην ανάπτυξη». «Αυτό έχει να κάνει με όλα όσα θα προβλέπονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες», ανέφερε στην χθεσινή συνέντευξή του στο «Σκάι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι εκεί θα υπάρχουν ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την απλούστευση των διαδικασιών και τη δυνατότητα να υπάρχει εξωτερικός έλεγχος μέσω outsourcing και να μην περιμένουμε πρώτα να περάσει η αδειοδότηση από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στην ΔΕΘ του 2018: «Θέλω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την θέλω, αφού κερδίσω αξιοπιστία και αρχίζω να υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 2019 θα τηρήσουμε τον στόχο του 3,5% και θα σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 με τήρηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, ώστε μέσα στο 2020, να έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε, και από το 2021 και μετά, να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, κοντά στο 2%».
Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί μια αόριστη μελλοντική συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 για να κρύψει τα μνημονιακά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει ως προαπαιτούμενα. Δεν απαντάει επίσης στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απέρριψε, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την άμεση μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% χωρίς προαπαιτούμενα.
Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου 7/9
Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου από συνδικάτα και συλλογικότητες.
Μέχρι στιγμής, επισήμως, είναι γνωστές οι εξής συγκεντρώσεις, που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 18:00 (θα ακολουθήσουν πορείες): Στο Άγαλμα Βενιζέλου από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι προγραμματισμένο στην πλατεία Αριστοτέλους. Η ΛΑΕ καλεί σε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Μ. Γενναδίου με Εγνατία, ενώ ΟΚΔΕ και ΚΕΕΡΦΑ στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατία. Στην Καμάρα έχει προγραμματιστεί το κάλεσμα των αντιεξουσιαστών και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Εξάλλου, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη νέα παραλία θα συγκεντρωθούν άτομα που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.
Την αυλαία των κινητοποιήσεων άνοιξαν το πρωί της Παρασκευής (6/9) οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν στις 18:00 τα Σώματα Ασφαλείας, που απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάλεσε τα μέλη του να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, από το μεσημέρι του Σαββάτου (7 Σεπτεμβρίου), ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.
Σε αστυνομικό κλοιό
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα αστυνομικά μέτρα.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ αποφασίστηκε σε σειρά συσκέψεων που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα. «Για την εφαρμογή των μέτρων τάξης και ασφάλειας» θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, ενώ μετακινήσεις αστυνομικών θα υπάρξουν και από άλλες περιοχές της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των αστυνομικών που θα πάρουν μέρος στα μέτρα δεν θα ξεπεράσει τους 3.500.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, απ’ όπου θα διέλθουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ενώ από αέρος ελικόπτερο της ΕΛΑΣ θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών.
Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛΑΣ θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, απ’ όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων η πρώτη θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ και η δεύτερη στο κέντρο της πόλης.
Ήδη από χθες, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν αυξημένες περιπολίες αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, ενώ στους δρόμους βρίσκονται δυνάμεις της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας για τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κυρίως, γύρω από τη ΔΕΘ και το ΑΠΘ ενόψει της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης και στάθμευσης οχημάτων. Όπως ανακοινώθηκε, η κυκλοφορία για τα οχήματα θα απαγορευτεί μετά το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο, σε μία ακτίνα εκατοντάδων μέτρων από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.