«Υπάρχει επανειλημμένη δέσμευση των ελληνικών αρχών για διατήρηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2019 και το 2020».
Αυτό αναφέρεται σε γραπτή απάντηση που έδωσε η Κομισιόν, δια του αρμοδίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των εξαγγελιών της ελληνικής κυβέρνησης.
Δείτε επίσης: Μια ακόμα πολιτική απάτη Μητσοτάκη
Σύμφωνα, επίσης, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, «η Επιτροπή γνωρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2020». Ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι «προς το παρόν, δεν έχει υποβληθεί πλήρης δέσμη προτάσεων πολιτικής για τον προϋπολογισμό του 2020 και των επόμενων ετών». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «μόλις υποβληθούν αναλυτικές προτάσεις, θα αξιολογηθεί η ποιότητα τυχόν μέτρων και των επιπτώσεών τους ως προς την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».
Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικές επιπτώσεις των εξαγγελιών της κυβέρνησης
Πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επανέλαβε την ανάγκη μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «σοβαρή πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη την επίτευξη του στόχου του 2019, στο 3,5% του ΑΕΠ [1].
Δεδομένου ότι στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι επικεφαλής των Θεσμών έθεσαν ως βασική προϋπόθεση -που συνδέεται και με τον στόχο της συμφωνημένης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους- τη διατήρηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος [2], ερωτάται η Κομισιόν:
- Πώς αποτιμά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις στην εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 και στην προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2020, όπως αυτές θα προκύψουν από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για μειώσεις στον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων και στον φόρο μερισμάτων, για μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε φυσικά πρόσωπα, για μειώσεις στον ΦΠΑ μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό και με τη δέσμευση για τη διατήρηση του ισχύοντος αφορολόγητου ορίου στην Ελλάδα;
- Εξετάζει, και αν ναι πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις, την αναθεώρηση των δεσμεύσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% ως και το 2022, προκειμένου να δοθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την ισχυρότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;
- https://www.kathimerini.gr/1033824/article/proswpa/synentey3eis/giannhs-stoyrnaras-sthn-k-epitaxynsh-metarry8misewn-gia-meiwsh-pleonasmatwn
- https://www.tovima.gr/2019/07/09/finance/skotseziko-ntous-apo-eurogroup-teixos-sti-meiosi-pleonasmaton-parathyro-sto-aforologito/
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (02.9.2019)
Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και τα σχέδια και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η Επιτροπή χαιρετίζει την επανειλημμένη δέσμευση των ελληνικών αρχών για διατήρηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2019 και το 2020, όπως συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2018 κατά τη λήξη του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας στο πλαίσιο του του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Η Επιτροπή γνωρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να επαναδιαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους εταίρους της τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2020. Οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να συζητηθεί από την Ευρωομάδα στο πλαίσιο επικαιροποιημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους και συνολικής δέσμης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποφέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη.
Προς το παρόν, δεν έχει υποβληθεί πλήρης δέσμη προτάσεων πολιτικής για τον προϋπολογισμό του 2020 και των επόμενων ετών. Μόλις υποβληθούν αναλυτικές προτάσεις, θα αξιολογηθεί η ποιότητα τυχόν μέτρων και των επιπτώσεών τους ως προς την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. Η Επιτροπή θα διενεργήσει αξιολόγηση στο πλαίσιο των εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας και των ευρύτερων συζητήσεων σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2019 και τη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για το 2020.