Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτοιμος να γίνει ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, που ενώ ετοιμάζει παράτες για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821, αναγνωρίζει τα μάρμαρα του Παρθενώνα ως βρετανική ιδιοκτησία.
Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η πρόθεσή του να τα ζητήσει δανεικά από το Βρετανικό Μουσείο, μέσω κουβεντούλας με τον Μπόρις Τζόνσον. Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στον Observer που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Κυριακή, είναι ξεκάθαρο δείγμα μιας ακόμη πολιτικής διγλωσσίας. Ή μήπως ο ενθουσιασμός του Πρωθυπουργού για ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα εκπορεύτηκε από μια επικίνδυνη άγνοια;
Όχι για λόγους δικαιοσύνης, αλλά για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας να πούμε ότι μεσα στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είναι “χαμένο παιχνίδι” για τους Βρετανούς η επιμονή τους να μην δίνουν τα μάρμαρα και ξεκαθαρίζει ότι παραμένει ακέραια η απαίτησή μας για επιστροφή τους. Όμως η διγλωσσία είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη. Αρκεί να θυμηθούμε την πρόσφατη στάση του για τον Διοικητή της ΕΥΠ…
Προφανώς μια πιθανή έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα κάτω από τον Παρθενώνα θα είναι το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του αιώνα. Και προφανέστατα αυτός που θα το χρεωθεί θα αποκομίσει πολλά “ορατά και αόρατα” οφέλη.
Η προσμονή μιας τέτοιας χαράς όμως κρύβει μια τρομακτική αλήθεια: Για να δανειστείς πρέπει να αναγνωρίσεις ότι ο δανειστής κατέχει νόμιμα… άρα είναι δικά του, άρα δεν είναι δικά σου / δικά μας πια!Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ, το έχει δηλώσει ξεκάθαρα στα «ΝΕΑ» στις 26/1/19!
Ο κ. Σκουρολιάκος, τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτιέται: είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης;
Η κυρία Μυρσίνη Ζορμπά, πρώην Υπ. Πολιτισμού σχολιάσε την συνέντευξη του Πρωθυπουργού: θεωρούμε ότι ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις κατά καιρούς απαντήσεις των δανειστών περί αναγνώρισης της κυριότητας εκ μέρους της χώρας μας ως προϋπόθεσης του δανεισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση.