Το παράσιτο, από το οποίο κινδύνευσαν μόνο τα ψάρια, ήταν η αιτία της μαζικής θανάτωσης των ψαριών στο φράγμα Αποσελέμη, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το συγκεκριμένο παράσιτο είναι παθογόνο μόνο για τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ προσθέτει ότι στον ταμιευτήρα δεν υφίσταται ρύπανση από ροή υγρών αποβλήτων.
Δείτε: ΟΑΚ: Από παράσιτο τα νεκρά ψάρια στο Φράγμα Αποσελέμη (Βίντεο)
Η ανακοίνωση του ΟΑΚ μετά την ολοκλήρωση των φυσικοχημικών, μικροβιολογικών και παρασιτολογικών αναλύσεων:
«Ο ΟΑΚ Α.Ε., ως ο υπεύθυνος φορέας κατασκευής και λειτουργίας των έργων Αποσελέμη, αναφορικά με τα νεκρά ψάρια που είχαν εντοπισθεί στις όχθες του ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη ενημερώνει ότι, έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των φυσικοχημικών, μικροβιολογικών και παρασιτολογικών αναλύσεων, από το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νερού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη, από διαπιστευμένο εξωτερικό εργαστήριο καθώς και από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Τα αποτελέσματα του συνόλου των αναλύσεων επιβεβαιώνουν ότι η θνησιμότητα των ψαριών σχετίζεται με έντονο παρασιτισμό από το πρωτόζωο Ichthyobodo sp. Η καθημερινή υποβάθμιση της στάθμης του ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη (περίπου 4 εκατοστά), λόγω της υδροδότησης των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγ. Νικολάου, είχε ως αποτέλεσμα αρκετός πληθυσμός ψαριών που διαβιεί στον ταμιευτήρα, να εγκλωβιστεί σε ρηχές περιοχές της όχθης του. Ο συγχρωτισμός των ψαριών, η υψηλή θερμοκρασία και η μικρή έως ελάχιστη ανανέωση του νερού, σε συνδυασμό με το μικρό βάθος στις συγκεκριμένες περιοχές, ήταν ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση της ασθένειας που οδήγησε στο θάνατο μεγάλο ποσοστό των εγκλωβισθέντων ψαριών. Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παράσιτο είναι παθογόνο μόνο για τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Το σύνολο των νεκρών ψαριών περισυλλέχθηκε και διατέθηκε σε εγκεκριμένη εταιρεία συλλογής και διάθεσης ζωικών υποπροϊόντων, σύμφωνα με τις υποδείξεις και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ηρακλείου.
Από το σύνολο δε των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στα προαναφερόμενα εργαστήρια σε δείγματα εισερχόμενου νερού, επιβεβαιώνεται ότι στον ταμιευτήρα Αποσελέμη δεν υφίσταται ρύπανση από ροή υγρών αποβλήτων.
Στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, η ποιότητα του εισερχόμενου νερού προς επεξεργασία από τον ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη, παραμένει σταθερή και το παραγόμενο επεξεργασμένο νερό που υδροδοτεί τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου με 42.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως είναι εξαιρετικής ποιότητας.»