Με αντικείμενο την αύξηση των προσφυγικών ροών, συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 13.45 του Σαββάτου 31/8.
Τί αποφασίστηκε
Δέσμη επτά μέτρων για το προσφυγικό με κύριο στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών και την επιτάχυνση των επιστροφών προς την Τουρκία, τα οποία περιλαμβάνουν μεταφορές προσφύγων και παιδιών στην ενδοχώρα, κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών χορήγησης ασύλου και μευρα αστυνόμευσης, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.
Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικος Εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας: “Το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
2.Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου). Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.”
Ιστορικό ρεκόρ υπερπληθυσμού στη Μόρια
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Παρασκευή το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη μεταφορά 1002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα προχωρά η κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό το Υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας που σήμερα έφτασε τους 10.241 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης!
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι ηπρόσφατη ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:
– Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου
– Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών
– Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας
– Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ
– Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων.
Γ. Μπουρνούς: Διαλυτική επιλογή η διακοπή του προγράμματος αποσυμφόρησης των νησιών
Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς έκανε την Παρασκευή 30/8 την παρακάτω ανάρτηση στο facebook:
246 ανήλικα παιδιά ανάμεσα στους 547 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν χθες ταυτόχρονα με 13 φουσκωτά στη Σκάλα Συκαμιάς από την Τουρκία.
Η τουρκική ακτοφυλακή – όπως δείχνει η χθεσινή…νηοπομπή προς τη Λέσβο – δεν κάνει τιποτα για να σταματήσει τις ροές.
Άμεσα συνδεόμενες παράμετροι με την έκρηξη των ροών είναι:
– Η διάδοση της πληροφορίας μέσω των δικτύων διακίνησης στην Τουρκία ότι στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η προώθηση μεγάλου μέρους των τεσσάρων εκατομμυρίων Σύριων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τουρκικό έδαφος, στη νεκρή ζώνη που φτιάχνει η Τουρκία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στη Βόρεια Συρία.
– Η εργαλειοποίηση προσφυγων και μεταναστών από την τουρκική κυβέρνηση που αξιοποιεί τις ροες ως μοχλό πίεσης για τις υπό κρίση ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και την κατοχύρωση μεριδίου στο ενεργειακό παιχνίδι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
– Η κλιμάκωση των εσωτερικών αντιδράσεων στην τουρκική κοινωνία εναντίον των προσφύγων και μεταναστών υπό το έδαφος της οικονομικής κρίσης.
Προεκλογικά, για την αύξηση των ροών “έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ” και ο κ.Μητσοτάκης – ψευδόμενος εν γνώσει του – δεσμευόταν για άμεσες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία εξαγγέλοντας τη διακοπή του προγράμματος αποσυμφόρησης των νησιών.
Μετεκλογικά, η κυβέρνηση της ΝΔ “ανακάλυψε” τους γεωπολιτικούς λόγους αύξησης των ροών από την Τουρκία. Μένει τώρα να “ανακαλύψει” ότι δεν μπορεί να κάνει επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και ότι η διακοπή του προγράμματος αποσυμφόρησης των νησιών ήταν μια διαλυτική πολιτική επιλογή: Τον Ιούνιο το ΚΥΤ της Μόριας είχε 5000 ανθρώπους και σήμερα εχει 10000.
Η ιδεοληψία και η διαχειριστική ανυπαρξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι καταστροφική για την τοπική κοινωνία της Λέσβου, αλλά και για τους ανθρώπους που συνθλίβονται πλέον στο ΚΥΤ.