Ήταν 24 Αυγούστου του 1952 όταν ιδρύθηκε η ΑΥΓΗ, αρχικά εβδομαδιαία. Η χούντα της 21ης Απριλίου του 1967 έκλεισε την εφημερίδα και επανεκδόθηκε λιγές μέρες μετά την μεταπολίτευση στις 4 Αυγούστου του 1974. Από τότε έχει κυλήσει όχι μόνο νερό, αλλά ένα ποτάμι ιστορίας στ’ αυλάκι 67 χρόνων.
Η ΑΥΓΗ σταθερά από τότε με σεβασμό στην ιστορία της και τους αναγνώστες της δίνει καθημερινά της ενημέρωσης με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Με αριστερή κριτική σκέψη μακριά από κιτρινισμούς και την “εύκολη” είδηση, συνεχίζει με επιμονή σταθερά από το ίδιο μετερίζι αυτών των κοινωνικών αγώνων και της μαχόμενης δημοσιογραφίας. Με στήριξη του διαλόγου. Με ανάδειξη των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Με την παρακολούθηση και ενημέρωση όλων των κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εμπνευστής του τίτλου της, ο Γ. Πασαλίδης και πρώτος διευθυντής της ο Βασίλης Εφραιμίδης
“Όταν η κυβέρνηση έκλεισε τη “Δημοκρατική “, άρχισαν στην ΕΔΑ να σχεδιάζουν έκδοση νέας εφημερίδας της Αριστεράς. Ο πρόεδρος της ΕΔΑ, ο γιατρός Γιάννης Πασαλίδης, αυτή η κορυφαία μορφή του αριστερού χώρου, είχε την έμπνευση ο τίτλος του καινούργιου φύλλου να είναι “Αυγή”, για να συμβολίζει το χάραμα μιας νέας εποχής. Εβδομαδιαία ήταν στην αρχή, και το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου του 1952. Στον τίτλο έγραφε φαρδιά-πλατιά: “Για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας”. Πρώτος διευθυντής ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης και αρχισυντάκτης ο Τάσος Χαΐνογλου” σημειώνεται στο βιβλίο του Γ. Λεονταρίτη “Η Δημοσιογραφία και η Λογοτεχνία της Αριστεράς. Αναζητώντας τη χαμένη Αριστερά”. Εκδόσεις Άγρα.
Μεζεδάκια στα γενέθλια της Αυγής
Δεν έβρισκα τίτλο για το σημερινό άρθρο, οπότε είπα να δω ποιος άγιος γιορτάζει, και έπεσα στο Σαν Σήμερα το οποίο με πληροφόρησε, μου θύμισε πιο σωστά, πως σαν σήμερα το 1952 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Αυγή, με την οποία έχω την τιμή να συνεργάζομαι. Οπότε, από την επέτειο αυτή ονοματίζω το σημερινό άρθρο, παρόλο που, κατά τα άλλα, δεν περιέχει κανένα μαργαριτάρι ή άλλο γλωσσικό αντλημένο από την Αυγή. Έψαξα όμως στα κιτάπια μου και βρήκα αυτό το πρώτο φύλλο, που το πρωτοσέλιδό του το βλέπετε εδώ αριστερά σε σμίκρυνση και, μεγαλύτερο, το ανέβασα εδώ αν θέλει κανείς να ρίξει μια ματιά.
Δύσκολα τα χρόνια εκείνα, δεν είναι και πολύ πανηγυρικό το πρώτο φύλλο. Η Αυγή αρχικά κυκλοφορούσε κάθε Κυριακή, αλλά από τον Οκτώβριο αν θυμάμαι καλά, ενόψει και των εκλογών του Νοεμβρίου, μετατράπηκε σε ημερήσια, πρωινή. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 έκλεισε την εφημερίδα και κατέστρεψε το αρχείο και τις εγκαταστάσεις της. Επανεκδόθηκε λίγες μέρες μετά τη μεταπολίτευση, στις 4 Αυγούστου 1974 και συνεχίζει ως σήμερα, που οι καιροί έχουν γίνει δύσκολοι για εφημερίδες.
(από το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου)
Το πρώτο φύλλο της ΑΥΓΗΣ μετά την μεταπολίτευση στις 4 Αυγούστου του 1974. Η ΑΥΓΗ συνεχίζει αδιάλλειπτα ως σήμερα χάρη στην στήριξη των αναγνωστών μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.