Η Ανακουφιστική Φροντίδα στην Κρήτη

Η Ευρωπαϊκή Εταιρία  Ανακουφιστικής Φροντίδας (EAPC) αναφέρει στην κατευθυντήρια γραμμή της S 3, τη Λευκή Βίβλος (White Papers), ότι:

“Ο βασικός σκοπός της ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ χρειάζεται να γίνει εξίσου γνωστός στο ευρύτερο κοινό και φυσικά σε όλους τους εργαζομένους στον τομέα υγείας. Η Ανακουφιστική Φροντίδα αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακριβώς όπως και οι τομείς της προληπτικής ιατρικής, της επείγουσας ιατρικής και της ιατρικής αποκατάστασης .”

Ως Προέδρος του Συλλόγου “ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΡΗΤΗΣ «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς» CRETAN PALLIATIVE CARE” όλον αυτόν τον καιρό, διαπίστωσα την έλλειψη πληροφόρησης ασθενών, συγγενών και εργαζομένων υγείας για τις δυνατότητες που προσφέρονται.

Είναι σύνηθες δυστυχώς, ότι οι συγγενείς αργούν να μας ενημερώσουν για τον ασθενή, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να του προσφέρουμε ούτε τα στοιχειώδη της ανακουφιστικής φροντίδας.

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η παροχή ανακουφιστικής φροντίδας μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα της φοβερής διάγνωσης για ένα απειλητικό για τη ζωή νόσημα. Μέσω της πρόληψης και συγκεκριμένα με τον έγκαιρο εντοπισμό και την προσεγμένη αξιολόγηση ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων, αρχίζει η  κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί το σύνηθες φαινόμενο απόσυρσης του ασθενούς από την κοινωνική ζωή, και απομόνωσής του στο σπίτι και στον εαυτό του. 

Υπάρχουν καταστάσεις τις οποίες – ακόμα και με τα σύγχρονα δεδομένα στη θεραπευτική- δεν μπορεί να τις αλλάξει κανένας. Ούτε ο καλύτερος ιατρός, ούτε ο μεγαλύτερος επιστήμονας του κόσμου, αλλά ούτε και εμείς φυσικά. Το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. 

Ο Επίκτητος έχει πει ότι: “Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να είμαστε ευτυχισμένοι και αυτός είναι να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με πράγματα πέρα από τον έλεγχο μας.”

Mε τις επιστημονικές μεθόδους της ανακουφιστικής φροντίδας o ασθενής και όλη η οικογένεια, μπορούν να αποκτήσουν την ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όποια εξέλιξη και να πάρει.

Σε κάθε στάδιο της ασθένειας παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη από μια ειδική επιστημονική ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή συνέχιση της κοινωνικής ζωής των ασθενών και η επανένταξη τους στην κοινωνία.

Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο και την αντιμετώπιση  των συμπτωμάτων, η Ανακουφιστική Φροντίδα απόκτησε τις τελευταίες δεκαετίες μια μεγάλη γκάμα εργαλείων για την διασφάλιση της ποιότητας των ασθενών όπως: εργασιοθεραπείες, αρωματοθεραπεία, θεραπεία με Ζώα, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και άλογα, ψυχεδελική θεραπεία, θεραπεία με ζωγραφική, διατροφολογία κ.α.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα δεν περιορίζεται μόνο στους ασθενείς με καρκίνο, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  ΠΟΥ 2002, ως  Ανακουφιστική Φροντίδα ορίζεται η ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα ασθενών διαγνωσμένων με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες και των οικογενειών αυτών. Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ίδιων των ασθενών, αλλά και του συστήματος τους. Τα μέσα επίτευξης αυτού του σκοπού είναι η πρώιμη αναγνώριση, η αξιολόγηση και η θεραπεία του πόνου και των ψυχοκοινωνικών και πνευματικών θεμάτων. 

Επικοινωνία με το Σύλλογο: 

Τηλέφωνο 6940 759 100 

e-mail: info@palliativecare.gr

Ροσβίτα Μπαντουβά,

Προέδρος του Συλλόγου “ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΡΗΤΗΣ «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς» CRETAN PALLIATIVE CARE”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί