Ακόμα ένα ανήκουστο περιστατικό αυθαιρεσίας και αυταρχικής συμπεριφοράς της αστυνομίας, με νωπό ακόμα εκείνο που εκτυλίχθηκε στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου πριν από λίγες μέρες, έλαβε χώρα στη ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Αυτή τη φορά, συγγενής ασθενούς -ανώτατη δικαστής, όπως ανέφερε- κάλεσε δύο αστυνομικούς να αναζητήσουν τον εφημερεύοντα ειδικευόμενο γιατρό του Ε’ Παθολογικού Τμήματος, γιατί η ίδια δεν μπορούσε να τον εντοπίσει. Οταν οι αστυνομικοί τον βρήκαν στη θέση του να ενημερώνει τη βάρδια της επόμενης μέρας, του ζήτησαν τα στοιχεία του. Ο ίδιος, υποκύπτοντας στο κλίμα τρομοκρατίας που είχε δημιουργηθεί, τα παρέδωσε και οι αστυνομικοί αποχώρησαν.
Στην παραπάνω καταγγελία προέβη στους υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ), καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Ολα, παλιότερα και νέα περιστατικά αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, προφανώς δεν πτοούν τους μαχόμενους υγειονομικούς, αλλά αντικειμενικά θέτουν προ των ευθυνών τους την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Και αυτές ακριβώς τις ευθύνες σάς καλούμε να αναλάβετε άμεσα», αναφέρει η καταγγελία του σωματείου και επισημαίνει πως «δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη οποιαδήποτε απόπειρα τρομοκρατίας, αυταρχισμού και “κοινωνικού αυτοματισμού”».
Το χρονικό του περιστατικού
Με τον αέρα «εγώ είμαι εξουσία» και «απαιτώ τον γιατρό εδώ και τώρα», η εν ενεργεία ανώτατη δικαστής, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» στο παρελθόν έχει δικάσει πολύκροτη δίκη αθλητικού παράγοντα, επιστράτευσε την προσωπική της αστυνομική φρουρά που της έχει παραχωρήσει το κράτος για να εντοπίσει τον νεαρό ειδικευόμενο θεράποντα γιατρό συγγενούς της που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.
Κυριακή πρωί και η ανώτατη δικαστής φτάνει στον «Ευαγγελισμό», όπου είχε εισαχθεί την προηγούμενη ημέρα η μητέρα της. Αναζητά τον ειδικευόμενο γιατρό που έχει γνωρίσει την προηγούμενη μέρα και ο οποίος όλο το βράδυ έτρεχε από τον όγδοο όροφο όπου βρίσκεται το Ε’ Παθολογικό Τμήμα στον έκτο όροφο σε άλλο τμήμα στο οποίο φιλοξενούνταν η ασθενής ύστερα από απαίτηση της ανώτατης δικαστού να διαμείνει σε δίκλινο δωμάτιο. Δεν μπορεί να τον εντοπίσει και καλεί αστυνομικές ενισχύσεις!
Λίγα λεπτά αργότερα, τα «λαγωνικά» της αστυνομίας καταφέρνουν να «ξετρυπώσουν» τον νεαρό ειδικευόμενο στη θέση του να παραδίδει στους γιατρούς της επόμενης βάρδιας.
Κατόπιν τούτου, οι αστυνομικοί πήραν τα στοιχεία του και αποχώρησαν, όμως «δεν παύει το θέμα αυτό να εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς και συζητήσεις μεταξύ των συναδέλφων, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες και διαδικασίες για τυχόν παράπονα ή ερωτήματα», αναδεικνύει το ΣΕΝΕ.
Πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ανώτατη δικαστής ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη από τον γιατρό ελέγχονται ως ανακριβείς. Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» την περιγράφουν αμετανόητη, όχι μόνο να μην είναι διατεθειμένη να ζητήσει συγγνώμη, αλλά να δηλώνει δημοσίως πως «αν χρειαστεί θα το ξανακάνω».
«Εμείς, οι μαχόμενοι γιατροί δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιονδήποτε έλεγχο για οποιοδήποτε θέμα. Οταν όμως ο έλεγχος από οποιονδήποτε πολιτικό, πολιτειακό ή θεσμικό παράγοντα ξεπερνάει τα όρια και εμπεριέχει στοιχεία υπερβολής αλλά και αυταρχισμού και τρομοκρατίας, τότε δεν πρόκειται να μένει αναπάντητος, καθώς είναι σε βάρος όλων των ασθενών εκτός των γιατρών», λέει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του ΣΕΝΕ, μιλώντας στην «Εφ.Συν.».
Ο ίδιος ζητά «να σταματήσουν επιτέλους το κράτος και η πολιτεία να δημιουργούν ένα κλίμα στενού μαρκαρίσματος και αυταρχισμού και να ασχοληθούν με τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ».
Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ανάλογες καταστάσεις έχουμε δει και στο παρελθόν. Ο Ηλίας Σιώρας θυμίζει την παρουσία ισχυρών δυνάμεων ΜΑΤ στον «Ευαγγελισμό», στη διαμαρτυρία των εργαζομένων του νοσοκομείου για εγκαίνια νέων χειρουργείων χωρίς προσωπικό ή τη μεταφορά με χειροπέδες εφημερεύουσας γιατρού από το Νοσοκομείο «Αττικόν» στο αυτόφωρο της Ευελπίδων επειδή ασθενής μπήκε σε ράντσο.
«Είναι πάρα πολλά», σημειώνει και στέκεται στο πιο πρόσφατο με τον αστυνομικό αυταρχισμό για σύλληψη της εφημερεύουσας ψυχιάτρου και προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτης Ρέτζιου, για «απείθεια κατά της αρχής», επειδή δεν έδωσε τα αναρτημένα σε όλο το νοσοκομείο στοιχεία της στον αστυνομικό φρουρό, όταν του ζήτησε το επιστημονικά αυτονόητο και προβλεπόμενο από σχετικό προεδρικό διάταγμα, να μην οπλοφορεί μέσα σε μια ψυχιατρική κλινική.
Αξίζει να σημειωθεί πως και για τα δύο περιστατικά από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξακολουθεί να ποιείται την νήσσαν. Για το περιστατικό στο Θριάσιο, όπως έχουμε ξαναγράψει, αναμένει το πόρισμα της αστυνομίας…
Σε κάθε ενδιαφερόμενο θυμίζουμε ότι υπάρχει προεδρικό διάταγμα (215/2006) που στο άρθρο 12 καθορίζει ότι οι αστυνομικοί φρουροί κατά την είσοδό τους στους θαλάμους των νοσοκομείων οφείλουν να κινούνται άοπλοι, με ιδιαίτερη προσοχή και πολιτική περιβολή.
Απόστρατοι Αστυνομικοί καταδικάζουν την αυταρχική συμπεριφορά των συναδέλφων τους
Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, πάντως, με αφορμή το περιστατικό στο Θριάσιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την κατηγορηματική της «αντίθεση στην αστυνομική αυθαιρεσία και την καταστολή».
Η Κίνηση καταδικάζει την «αυταρχική συμπεριφορά των συναδέλφων μας στο πρόσφατο περιστατικό με την εφημερεύουσα ψυχίατρο στο Θριάσιο Νοσοκομείο», το οποίο «αποτελεί επιτομή παραβίασης του Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας (Π.Δ. 254/2004) και είναι καταδικαστέα», ενώ «αναβιώνει το αξίωμα του αλήστου μνήμης αστυνομικού κράτους “νόμος είναι ό,τι πει ο αστυνόμος”».
Η Κίνηση καταδικάζει «απερίφραστα και την κατάπτυστη ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής για το συγκεκριμένο περιστατικό». Τέλος, εκφράζει τον προβληματισμό της για την «αυξανόμενη εμφάνιση καταδικασμένων στη συνείδηση όλων μας πρακτικών, που σίγουρα σχετίζονται με την αναγωγή του δόγματος “νόμος και τάξη” σε πρώτιστο ιδεολογικό και πολιτικό αξίωμα του κράτους και με τη διεύρυνση του νομικού πλαισίου για το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του λαού».
Εφημερίδα των Συντακτών