Με ένα καθαρό αίτημα, με μια κρυφή προσδοκία και με «προίκα» το πλεόνασμα Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει σήμερα στα Ιλίσια Πεδία για την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση των Ιλισίων είναι ο πρώτος σταθμός στην μίνι διεθνή περιοδεία του έλληνα πρωθυπουργού πριν από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ – μια περιοδεία, στην οποία το πιο κρίσιμο ραντεβού είναι εκείνο της 29ης Αυγούστου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Επισήμως, και με βάση τα όσα διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, τόσο στο Παρίσι όσο και στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα θέσει ζήτημα «διαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων» αλλά θα αξιοποιήσει τις δυο συναντήσεις κορυφης για να καταθέσει τα «μεταρρυθμιστικά διαπιστευτήρια» της κυβέρνησής του. «Θα εξηγήσει ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και οικονομικό μοντέλο και θα παρουσιάσει όλες τις πρωτοβουλίες και τα νομοθετήματα που ήδη προωθούνται υπέρ της ανάπτυξης και των επενδύσεων», λέει χαρακτηριστικά πηγή του οικονομικού επιτελείου.
Κατά τις ίδιες πηγές, σ’ αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να θέσει – «επισήμως» πάντοτε- τώρα το ζήτημα της μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα καθώς παραμένει «πιστός στην θέση ότι πρώτα η κυβέρνηση θα δώσει απτά δείγματα του μεταρρυθμιστικού της έργου» και μετά θα διαπραγματευτεί.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν άμεση ανάγκη δημοσιονομικής ευελιξίας για να «χωρέσουν» στον προϋπολογισμό του 2020 μέρος τουλάχιστον των ελαφρύνσεων που υποσχέθηκαν προεκλογικά. Με αυτό το δεδομένο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει σήμερα από τον Εμμανουέλ Μακρόν την στήριξη της Γαλλίας στην προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να προσμετρηθούν στα έσοδα του νέου προϋπολογισμού οι επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες – περίπου 1,3 δις – και περιλαμβάνονται στην ρύθμιση για το χρέος. Οι τεχνοκράτες των θεσμών, ο ESM και η Γερμανία εμφανίζονται να έχουν ισχυρές αντιρρήσεις για μια τέτοια κίνηση καθώς δεν πρόκειται για έσοδα μόνιμου χαρακτήρα, στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου ωστόσο ποντάρουν σε μια πιο διαλλακτική στάση από την πλευρά της Γαλλίας.
Εκτιμούν επίσης ότι ο συνυπολογισμός των κερδών των ομολόγων στα έσοδα θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2020 σε βαθμό που να επιτρέπει σταδιακή έστω μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών, ενώ το πολιτικό παράδοξο είναι πως στην «εκστρατεία πειθούς» των ευρωπαίων επιστρατεύουν ως βασικό τους όπλο το πλεόνασμα του πρώτου επταμήνου που έφθασε στα 1,7 δις ευρώ. Χρησιμοποιούν δηλαδή ως βασικό επιχείρημα το έργο της… κυβέρνησης Τσίπρα, το ίδιο έργο που ακόμη και χθες η κυβέρνηση αποδομούμε στο εσωτερικό ακροατήριο υποστηρίζοντας, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ότι « όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε την χώρα με ένα αχρείαστο πόσο 100 δις ευρώ».
Στην ίδια «προίκα» του Αλέξη Τσίπρα, όπως και στο μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις ευρώ, βασίζεται και η κρυφή προσδοκία του Κυριάκου Μητσοτάκη – η επιδίωξη να ανοίξει το συντομότερο δυνατό η συζήτηση για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα. Παρά την επίσημη θέση πως στην συνάντηση με τον Εμμσνουελ Μακρόν «δεν θα τεθεί θέμα αμφισβήτησης των συμφωνηθέντων», από το Μαξίμου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ανεπισήμως το ζήτημα των πλεονασμάτων. Και συγκεκριμένοι κυβερνητικό κύκλοι διαρρέουν τα τελευτα 24ωρα πως υπάρχουν «προωθημένες συζητήσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για σταδιακή μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα αρχής γενομένης από το 2020. Κατά τις διαρροές αυτές το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει μείωση του στόχου για το πλεόνασμα στο 3% (από το 3,5%) το 2020 και στο 2,5% το 2021.
Το πρώτο ερώτημα είναι εάν σε αυτές τις «προωθημένες συζητήσεις» εμπλέκεται και το Βερολίνο το οποίο αμέσως μετά τις εκλογές είχε διαμηνύσει ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν επηρεάζει τη συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα. Το δευτερο ερώτημα είναι εάν η σχετική συζήτηση περιλαμβάνει και «ανταλλάγματα» σε επίπεδο περικοπής δαπανών και δη κοινωνικού χαρακτήρα. Απαντήσεις και επι των δυο δεν αναμένονται σήμερα στο ραντεβού των Ιλισίων, ούτε ενδεχομένως και στην συνάντηση στην γερμανική καγκαρια στις 29 του μήνα. Είναι όμως δεδομένο ότι το περιγραμμα τους, και οι πολιτικές τους επιπτώσεις, θα πρέπει να αποτυπωθούν με αρκετή ευκρίνεια στη προσχέδιο του προϋπολογισμου που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.
Tvxs.gr