Στα εξεταζόμενα μέτρα για τη «διάσωση» της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση ή το ψαλίδισμα της έκπτωσης συνέπειας 10% που απολαμβάνουν οι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών τους πελάτες της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», δεν αποκλείεται το μπόνους της μείωσης που δίνεται σε όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα ποσά των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος να καταργηθεί, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να ψαλιδιστεί κι άλλο. Με την κατάργηση ή τη συρρίκνωση της έκπτωσης, η εταιρεία μπορεί να ενισχύσει τα έσοδά της έως και 180 εκατ. ευρώ ετησίως.
Κεντρικός στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας είναι η τελική αξία του λογαριασμού (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) να μη μεταβληθεί, παρά τις όποιες μεταβολές αποφασιστούν στις τιμές της κιλοβατώρας, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας πως στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας.
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της δημόσιας εταιρείας αναζητούν επειγόντως 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά της και να σταθεί όρθια για το άμεσο χρονικό διάστημα.
Ανάμεσα στα μέτρα που δρομολογούνται είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος (ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού).
Όπως προκύπτει, επίσης, από τα όσα έχει δηλώσει δημόσια ο υπουργός, παράλληλα γίνεται και προσπάθεια να μειωθεί και η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ (ρυθμιζόμενο σκέλος του λογαριασμού) ώστε σε συνδυασμό και με τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 6% που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση το τελικό ποσό των νοικοκυριών να μείνει το ίδιο με όσο πλήρωνε και πέρυσι.
Θυμίζουμε σχετικά ότι, ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για χρήση «παραπλανητικών οικονομικών στοιχείων» που στόχο έχουν να δικαιολογήσουν κυβερνητικά σχέδια για «ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων και αύξηση τιμών ρεύματος».
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ «είναι αποτέλεσμα λάθος στρατηγικών επιλογών για τις οποίες φέρουν σοβαρή ευθύνη οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αγνόησαν την αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στην υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού».
Ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι η βιωσιμότητά της ΔΕΗ αποτελεί σοβαρό ζήτημα, το οποίο όμως μπορεί να λυθεί μόνο με προτάσεις, που «οφείλουν να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον καθώς και το συμφέρον των πολιτών».