Με την ημερίδα «Από την βενετσιάνικη Candia στην οθωμανική Kandiye»
Με την ενδιαφέρουσα ημερίδα «Από την βενετσιάνικη Candia στην οθωμανική Kandiye» ξεκινά το πρωί της Τρίτης 20 Αυγούστου του φετινό Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί».
Η ημερίδα διεξάγεται στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και αποτελεί έναν μικρό πρόλογο στο διεθνές συνέδριο με το ίδιο θέμα, που διοργανώνει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον προσεχή Οκτώβριο.
Το πρόγραμμα:
10:30 Προσέλευση, εγγραφές
11:00 Έναρξη, χαιρετισμοί
Πρώτη συνεδρία: 11:30 – 13:30
Nuri Adiyeke, Dr, Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου Σμύρνης
Girit Savaşı: Çeyrek Asırlık Can Pazarı (Κρητικός πόλεμος: ζήτημα ζωής και θανάτου για ένα τέταρτο του αιώνα)
Ayşe Nükhet Adiyeke, Prof. Dr., Πανεπιστήμιο Μερσίνας
Savaştan Sonra Kandiye’nin İmarı (Ανασυγκρότηση του Ηρακλείου μετά τον πόλεμο)
Αντώνης Αναστασόπουλος, αν. καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/Ι.Τ.Ε.
(Οι γενίτσαροι της Κρήτης: στρατιωτικό σώμα και κοινωνική ομάδα)
Δεύτερη συνεδρία: 17:30 – 19:00
Κωστής Κανάκης, υπ. διδάκτωρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Δημόσια υγεία και ιατρικές υπηρεσίες στην πρώιμη οθωμανική Κρήτη (1669-1715)
Μάρα Παναγιωτάκη, ΜΑ τουρκολογίας
1669: από το σταυρό στην ημισέληνο. Εκκλησίες και τζαμιά στον
πρώιμο Οθωμανικό Χάνδακα.
Σταύρος Σφακιωτάκης, ΜΑ τουρκολογίας
«…..και εγώ ήρθα στα τουρκικά εδάφη που είναι ευλογημένα από το Θεό και γεμάτα με όλα τα καλά». Η εβραϊκή οπτική στην Οθωμανική κατάκτηση της Κρήτης
Διάλλειμα
Τρίτη συνεδρία: ώρα 19:15 – 21:00
Στρογγυλή τράπεζα
Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι.
Συνθέσεις και αντιθέσεις στην Οθωμανική Κρήτη
Συμμετέχουν οι ομιλητές του συνεδρίου. Θα υπάρξει η δυνατότητα για σχετικές ερωτήσεις – παρεμβάσεις από το κοινό
Συντονισμός στρογγυλής τράπεζας-συνεδριών:
Γιάννης Γιγουρτσής, ΜΑ φιλόλογος-ιστορικός
Για τις τουρκόφωνες εισηγήσεις θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά.
To πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί»
Το φετινό Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» έχει ως βασικό θεματικό πεδίο την επέτειο των 350 ετών από την άλωση του Χάνδακα.
Το πλούσιο πρόγραμμά του περιλαμβάνει αναφορές σε σπουδαία έργα, όπως ο «Ερωτόκριτος» και ο «Κρητικός Πόλεμος», αλλά και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις, (συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις κ.λπ.) με στόχο όσοι συμμετάσχουν, οι ηρακλειώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης να γίνουν κοινωνοί μιας σημαντικής ιστορικής περιόδου του Ηρακλείου, καθώς και του τραγικού τέλους της.
Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκινούν στις 23 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 5 Σεπτεμβρίου και η είσοδος σε όλες είναι δωρεάν.
To Φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, με συνδιοργανωτές την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, την Εταιρεία Κρητικών Μελετών και την ΔΗΚΕΗ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Ο Θρήνος της Κάντιας
Παρασκευή 23 Αυγούστου, ώρα 21:00
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης
Στίχοι που επέλεξε η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη, από τον Κρητικό Πόλεμο του Μαρίνου-Τζάνε Μπουνιαλή, μελοποιημένοι από τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη.
Το μουσικό σχήμα Εν χορδαίς και κορυφαίοι στο είδος τους μουσικοί διεθνούς κύρους, θα μας προσφέρουν ένα μουσικό οδοιπορικό στα χρόνια της πολιορκίας.
H Κωμωδία των Ψευτογιατρών
του Σαβόγια Ρούσμελη
Σάββατο 24 Αυγούστου , ώρα 21:00
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης
Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του Σαβόγια Ρούσμελη, Η Κωμωδία των Ψευτογιατρών, [1745] σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, διατηρεί αρκετά από τα γνωρίσματα της Κρητικής Κωμωδίας, παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έρσης Βασιλικιώτη και του Νίκου Γκεσούλη.
Ερωτόκριτος
Κυριακή 25 Αυγούστου, ώρα 21:00
Πύλη Βιτούρι
Πολυσυζητημένος, πολυπαιγμένος, πολυσχολιασμένος, πολυτραγουδισμένος, ο Ερωτόκριτος θα μας παρουσιασθεί σε μια παράσταση διαφορετική, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Η επιμέλεια και η διασκευή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Χρόνη Σαπουντζάκη σέβεται τις βασικές αρχές του έργου του Κορνάρου, τους χαρακτήρες και τις ηθικές αξίες του, αλλά απλουστεύει τη δομή, ώστε το έργο να προσεγγίζεται εύκολα από μικρότερες ηλικίες.
Η μουσική που κάνει τη σιωπή να κλαίει
Δημήτρης Μαραμής
Δευτέρα 26 Αυγούστου , ώρα 21:00
Άγιος Πέτρος Δομηνικανών Μοναχών
Μια Μικρή Ελεγειακή Λειτουργία για τετράφωνο φωνητικό σύνολο και έγχορδα, γραμμένη για να παρουσιασθεί μόνον σε ιδιαίτερους χώρους, ώστε η σύζευξη αρχιτεκτονικής και μουσικής να εντείνει τη συγκινησιακή φόρτιση των ακροατών.
Ο κόσμος του σαξοφώνου
Τρίτη 28 Αυγούστου , ώρα 21:00
Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου
Κρητική Τριλογία
Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 21:00
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης
Ο Δημήτρης Μαραμής, θα μας παρουσιάσει απόψε αποσπάσματα από τρία έργα, δικής του σύνθεσης. Ο Κρητικός Πόλεμος του Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή, η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη και ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, εκτός από μνημεία λόγου της Ελληνικής Γραμματείας, σηματοδοτούν, καθένα με τον τρόπο του, αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες, ώστε να μπορεί να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο κοινής αναφοράς.
Με φωνάζουν Μελαχρινή
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, ώρα 21:00
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις
Οι GRECanto απόψε θα μας μιλήσουν για την ιστορία της Μεσογείου και των λαών της, με τραγούδια και μουσική.
Porta d’ oriente – Opera Prima
Παρασκευή 30 Αυγούστου, ώρα 21:00
Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
Αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού
Το σχήμα Opera Prima, του οποίου ηγείται ο Cristiano Contadin αποτελείται από αξιόλογους μουσικούς, βιρτουόζους στο είδος τους. Με αυθεντικά όργανα εποχής θα μας πάρουν μαζί τους σε ένα μουσικό ταξίδι στη Βενετία, από την Πρώιμη Αναγέννηση, έως το 1669.
Θάλασσα
Σάββατο 31 Αυγούστου , ώρα 21:00
Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις
Η θάλασσα αποτελεί έμπνευση για την Ξανθούλα Ντακοβάνου και τον Σόλη Μπαρκή. Με δικές τους συνθέσεις, αλλά και με παραδοσιακά τραγούδια που παίζονται με παραδοσιακά επίσης όργανα, αναζητούν το «ωκεάνειο συναίσθημα», όπως το ορίζει ο πατέρας της ψυχανάλυσης, ο Freud.
Candia 1669
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00
Κήπος Ιστορικού Μουσείου
Την Βενετσιάνικη μουσική και τις επιδράσεις που δέχθηκε από μουσικές της Μεσογείου κατά τα έτη του Κρητικού Πολέμου, μας παρουσιάζει το σχήμα Ensemble La Dafne από την Ιταλία. Μια «τοιχογραφία» με κομμάτια Βενετσιάνικης μουσικής του 17ου αι. επιλεγμένα μέσα από το σύνολο των ωραιοτέρων συνθέσεων της εποχής, αλλά και από παραδοσιακές μουσικές από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, κυρίως από την Εβραϊκή και την Οθωμανική παράδοση.
Café Aman Istanbul – Από την Πόλη έρχομαι
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00
Αίθριο Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου
To σχήμα Café Aman Istanbul, ιδρύθηκε το 2009 από τον Στέλιο Μπέρμπερη και την Πελίν Σουέρ και έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη. Κύριος στόχος του είναι η έρευνα, μελέτη και παρουσίαση του ιστορικού πλούτου των μουσικών παραδόσεων τής καθ’ ημάς Ανατολής, με επίκεντρο τα Ελληνικά και Τουρκικά τραγούδια. Ήδη έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από διακόσιες εμφανίσεις στην Τουρκία και την Ευρώπη.
Μουσικοί ψίθυροι στα σοκάκια
του Μεγάλου Κάστρου
Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00
Πύλη Βηθλεέμ
Η συναυλία αποτελεί μια προσφορά του υπαλλήλου του Δήμου Νίκου Ταβερναράκη και των φίλων του, στο φετινό φεστιβάλ. Μια προσφορά, την οποία ασφαλώς δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε. Εμπνεόμενοι από την αγάπη των Κρητικών για τη μουσική, θα μας δώσουν τη δική τους άποψη με το ιδιαίτερο προσωπικό τους ύφος .
Δείτε εδώ την έκδοση που περιλαμβάνει το πλήρες πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5 + πολιτισμοί»: https://www.heraklion.gr/files/items/7/71046/5+1_politismoi_-_to_plires_programma.pdf