Του Γιώργου Δημητρίου*
Μεγάλη κινητικότητα στο ΧΑ και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι Τραπεζικές μετοχές οι οποίες αφού διπλασίασαν την τιμή τους μέσα στο 2019,εχουν μεγάλη πτωτική πορεία μέσα στον μήνα Αύγουστο.
Πολλές εφημερίδες αναφέρονται στο θέμα και γράφουν για “διόρθωση”.
Θα ήταν ακριβώς έτσι φυσιολογικά τα πράγματα, εαν ταυτόχρονα δεν υπήρχαν δημοσιεύματα για την επερχόμενη αντιμετώπισητων κόκκινων δανείων των 4 Ελληνικών Τραπεζών το φθινόπωρο.
Μέσα στον Αύγουστο επίσης γίνονται συναντήσεις στο Μαξίμου με επενδυτές και τραπεζίτες. Η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα, πχ ”τα ΝΕΑ”, ετοιμάζει την εφαρμογή του Ιταλικού μοντέλου ΑPS (Assets Protection Scheme) για τα κόκκινα δάνεια.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελληνική κυβέρνηση θα εγγυηθεί, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία(Assets Protection Scheme) ύψους 20 δισεκ. ευρώ από τα οποία μόνο τα 7 δισεκ. ευρώ senior bond,θα έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Ομως η Ελλάδα δεν είναι investment grade και δεν διαθέτει την απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση,και αρχίζουν να εξυφαίνουν την Ελληνική εκδοχή του Ιταλικού μοντέλου.
Το Ελληνικής πατέντας APS θα προβλέπει τη δημιουργία ενός 5 ετούς CDS (simitis cds) το οποίο θα έχει απόδοση 450 μονάδες βάσης περίπου.
Σε αυτό το σενάριο οι 4 Ελληνικές τράπεζες θα φαίνεται ότι πληρώνουν τόκους στο Ελληνικό Δημόσιο 5έτη Χ 300 εκατ.ευρώ το έτος= 1,5 δισεκ.ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αξία των 4 τραπεζών ανέρχεται γύρω στα 5 δισεκ.ευρώ. Πώς θα αποπληρώνουν ετήσιους τόκους ύψους 300 εκατ ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 30% της χρηματιστηριακής τους αξίας;
Οι κυβερνώντες σε λίγο θα αρχίσουν να κραυγάζουν για την επιτακτική ανάγκη σωτηρίας των τραπεζών, μόλις σταματήσουν οι κραυγές σωτηρίας για τη ΔΕΗ και μέσω των συστημικών ΜΜΕ θα προσπαθησουν να φορτώσουν ένα νεο μνημόνιο στον Ελληνικό λαό ύψους 1,5 δισεκ ευρώ τουλαχιστον.
Αυτές είναι πολλές και καλές δουλειές…έρχονται ΠΡΟΣΕΧΩΣ.
ΥΓ. Πρέπει να λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, άραγε γιατί δεν επιλέγεται το κυπριακό μοντέλο; Γιατί πρέπει να βάλουν τη μεσαία τάξη να πληρώσει ζημίες που έπρεπε να πληρώσουν οι τραπεζίτες;
*Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, Σπουδές σε Οικονομία & Διοίκηση, master MBA Staffordshire University U.K