Νέο σημείο τριβής για τη διάσωση της Creta Farms

«Όχι» του Εμμ. Δομαζάκη στην απαίτηση των τραπεζών για ενεχυρίαση των μετοχών

Με την αναγκαία «ένεση» ρευστότητας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ, για να μπορέσει η αλλαντοβιομηχανία Creta Farms να ενεργοποιήσει την παραγωγική της δραστηριότητα, οι βασικοί μέτοχοι -κ.κ. Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης- καλούνται να συναινέσουν στην απαίτηση των τραπεζών να δώσουν ως ενέχυρο μετοχές προκειμένου να ανοίξουν οι στρόφιγγες για νέα χρηματοδότηση. Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία «διπλωματικής» διαμεσολάβησης για τη διάσωση της εταιρείας, κάλεσε τους δύο βασικούς μετόχους σε νέα ξεχωριστά «ραντεβού» με βασικό θέμα συζήτησης το αίτημα των τραπεζών.

Συνάντηση με Άδ. Γεωργιάδη
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με τον Εμμανουήλ Δομαζάκη, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη. Οι πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον Εμμανουήλ Δομαζάκη να «ρίχνει» στο τραπέζι αντιπρόταση, προσφέροντας άλλες εγγυήσεις στις τράπεζες έναντι της ενεχυρίασης των μετοχών της εταιρείας.

Από την πλευρά του έτερου βασικού μετόχου, του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, χθες επικράτησε σιγήν ιχθύος, με την επικοινωνία της «Ν» μαζί του να καθίσταται αδύνατη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης δεν πέρασε τις πόρτες του γραφείου του υπουργού χθες, ενώ κανένα επίσημο σχόλιο δεν υπήρξε από την οδό Νίκης για τις εξελίξεις στην αλλαντοβιομηχανία.

Οι τράπεζες
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσεις μόλις για το 19% των μετοχών της εταιρείας και για δάνεια ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγήσει στην Creta Farms. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι πληροφορίες θέλουν μέρος των δανείων της Creta Farms να έχει μεταβιβαστεί σε εταιρεία διαχείρισης δανείων. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για δάνεια που έχει χορηγήσει η Eurobank στην εταιρεία, ενώ άλλοι πιστωτές της Creta Farms δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να προβούν σε ανάλογη κίνηση.

Στον βαθμό που η στάση των βασικών μετόχων είναι κοινή και αρνητική, τότε οι εξελίξεις για την αλλαντοβιομηχανία δεν φαντάζουν ευοίωνες. Και αυτό γιατί η υπογραφή των μνημονίων κατανόησης μεταξύ των τραπεζών και των μετόχων επικεντρώνεται στις «λεπτομέρειες» για την εξεύρεση επενδυτή και δεν αποτελεί «εξασφάλιση» για τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, ώστε το διάστημα που μεσολαβεί έως και την «επόμενη μέρα» της εταιρείας να επιτευχθεί εύρυθμη λειτουργία.

Οι «μνηστήρες»
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το μέτωπο της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για την απόκτηση της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms βαίνει αυξανόμενο. Ήδη οι πληροφορίες θέλουν 15 επενδυτικά σχήματα να εμφανίζουν κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για την κρητική αλλαντοβιομηχανία, ενώ η EY -που έχει αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής οικονομικής αναδιάρθρωσης- αναμένεται να αποστείλει το προσεχές διάστημα πληροφοριακό δελτίο με τα βασικά μεγέθη της αλλαντοβιομηχανίας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα επιδιωκόμενα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί -και θέλουν το project «στρατηγικός επενδυτής» για την αλλαντοβιομηχανία να έχει, αν μη τι άλλο, βρεθεί σε προχωρημένο στάδιο έως το φθινόπωρο- χαρακτηρίζονται «αισιόδοξα» από παράγοντες της αγοράς. Κι αυτό διότι το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δη στο πεδίο των διαπραγματεύσεων των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την επίτευξη του βέλτιστου deal με τις τράπεζες, αιχμή του οποίου είναι ένα γενναίο «κούρεμα» δανείων.

Καθεστώς αβεβαιότητας
Όσο, όμως, παραμένει η βασική σκόπελος που αφορά το κατά πόσο μπορεί να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, οι εξελίξεις για το διάδοχο σχήμα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Διότι εάν δεν υπάρχει ενεργή αλλαντοβιομηχανία, τότε οι όποιες συζητήσεις θα περιοριστούν στην απόκτηση ενός ισχυρού τίτλου στην αγορά τροφίμων, που όσο παραμένει ανενεργός θα χάνει και την εύλογη αξία του. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ενδεχόμενο «ναυάγιο» στην υπόθεση της Creta Farms θα κοστίσει ακριβά στους περίπου 800 εργαζόμενους, που στην παρούσα φάση παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας.  

Της Δανάης Αλεξάκη, Naftemporiki.gr


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί