Εντολή εκκένωσης στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στην κεντρική Εύβοια, έδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει τους οικισμούς και, μολονότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους, κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτό θα αλλάξει με βάση την πορεία της φωτιάς.
Το βλέμμα στραμμένο στη φορά αλλά και στην ένταση του ανέμου έχουν όλοι οι επιτελείς που βρίσκονται στην φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας. Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος, το οποίο καίγεται αυτή τη στιγμή, με τους καπνούς να έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.
Οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταύρος είχαν έτσι κι αλλιώς ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά τους, σε περίπτωση που οι φλόγες πλησιάζαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο, καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.
Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές εναέριες δυνάμεις (4 αεροσκάφη Καναντέρ και 2 ελικόπτερα) αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.
“Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι” δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
Ο ίδιος μάλιστα συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι “τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο”. Την ίδια στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία από τους ανέμους, να μπορέσουν συντονισμένα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.
Ήδη στην περιοχή βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.
Ενεργοποιήθηκαν παράλληλα εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης από όλες τις υπηρεσίες και φορείς της Πολιτικής Προστασίας, στο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.
Αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 227 πυροσβέστες, με 66 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστών συντρέχουν 8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί ο πολύ πυκνός καπνός, που έχει φτάσει μέχρι την Αττική.
Ο καπνός δυσχεραίνει πολύ το έργο των εναέριων μέσων που δεν μπορούν να ρίξουν νερό από πολύ κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, αλλά παρ’ όλα αυτά οι πιλότοι, με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το επικίνδυνο έργο τους.
Μέτρα προστασίας από τον καπνό
Σε ό,τι αφορά την προστασία του πληθυσμού από τον καπνό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν κυρίως άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Όπως επισημαίνεται, οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές.
Από το υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, η προσωρινή υπερσυγκέντρωση ουσιών (όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς και να περιέχονται σε σκουπίδια, εγκαταλειμμένα υλικά, οικίσκους κλπ. και να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης) καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Για το λόγο αυτό προτείνονται άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού όπως:
– Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.
– Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μιας δασικής πυρκαγιάς κι επηρεάζονται από τον καπνό προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
– Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών.
– Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
– Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στο χώρο των επιβατών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούνται τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα λόγω χαμηλής ορατότητας.
– Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ και οποιαδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
– Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό. Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις.
– Διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση.
– Συνδρομή σε άτομα χρήζοντα βοηθείας.
– Άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που κάποιο άτομο παρουσιάσει οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται η ξηροδερμία, παραλήρημα, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα, είτε εξωτερικά εξαιτίας της πυρκαγιάς, είτε εγκαύματα του εσωτερικού αναπνευστικού εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων.
Για πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr