Του Πέτρου Κατσάκου
Από κοινού εδώ και καιρό τόσο ο νέος πρωθυπουργός όσο και ο ανιψιός του, ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, δεν έχαναν ευκαιρία να διαφημίζουν την ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης να περιλαμβάνει, με πανηγυρικό μάλιστα στόμφο, την ενοποίηση των δύο κτηρίων στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και από την άλλη ο Κώστας Μπακογιάννης να παρουσιάζει το συγκεκριμένο σχέδιο ως τμήμα του «Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας».
Και όλες αυτές οι μεγαλοστομίες και τα μεγαλεπήβολα σχέδια να παρουσιάζονται με τη σιγουριά του πολιτικού που ευρισκόμενος σε θέση εξουσίας θεωρεί εαυτόν ιδιοκτήτη του τόπου και όχι διαχειριστή και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Πολιτικοί γαλουχημένοι με το πνεύμα της ιδιοκτησίας του κράτους θεωρούν πως όλα μπορούν να αλλάξουν με μια τους λέξη και όλα μπορούν να εναρμονισθούν με τις δικές τους αντιλήψεις. Αντιλήψεις της συγκεκριμένης πολιτικής οικογένειας, που στην περίπτωση του Πολυτεχνείου αγγίζουν τα όρια της εμμονής.
Εμμονές που σε συνδυασμό με την ιδιοκτησιακή λογική τού «ό,τι θέλω κάνω» και άγνοια κάποιων βασικών αρχών που διέπουν τα ιστορικά κληροδοτήματα καταλήγουν σε πολιτικές γκάφες και άκομψες αναδιπλώσεις του τύπου «άλλα λέγαμε και άλλα εννοούσαμε» για το Πολυτεχνείο που τελικά θα μείνει ως έχει καθώς το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα, με το οποίο αγοράστηκε το 1862 το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα βασικά κτήρια, ορίζει ρητά ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου και ο όρος δεν μπορεί να παρακαμφθεί ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τον δήμαρχο της Αθήνας.
Εμμονές που πίσω από τις κούφιες μεγαλοστομίες περί δημιουργίας ενός «Λούβρου» στην Πατησίων κρύβουν τη διαστροφική αντίληψη περί νόμου και τάξης στην περιοχή των Εξαρχείων -και όχι μόνο εκεί- με την οποία κάποιοι έχουν βαλθεί να κάνουν πολιτική καριέρα εις βάρος κοινωνικών κατακτήσεων που ανέκαθεν βρίσκονταν στο στόχαστρο των υπερσυντηρητικών δυνάμεων του τόπου.
Και τώρα που ανακάλυψαν πως οι σχολές δεν μπορούν να εκδιωχθούν από το ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κομμάτι μιας τουριστικής βόλτας σε μια γειτονιά που με την βοήθεια της αστυνομίας και του Θάνου Πλεύρη θα ανθίσει το Airbnb, ήρθε η ώρα της ανώμαλης προσγείωσης στην πραγματικότητα.