Ένα ακόμα «χαστούκι» προς την Τουρκία έρχεται από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε πως δεν θα προβεί σε νέες δανειοδοτήσεις προς την Τουρκία που να συνδέονται με έργα του δημόσιου τομέα μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, όπου τότε θα επανεξετάσει την στρατηγική της.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος των κυρώσεων που επέβαλλε πριν από μερικές ημέρες η ΕΕ προς την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Ως τράπεζα της ΕΕ, η EIB θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, θα λάβει μια περιοριστική προσέγγιση όσον αφορά την υποβολή νέων χρηματοδοτήσεων προς έγκριση στο Συμβούλιό της για το υπόλοιπο της χρονιάς», δήλωσε εκπρόσωπος της EIB στο Reuters.
Η ΕΤΕπ είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δανειστής της Τουρκίας και δαπανά μεταξύ 0,4 δισ. ευρώ έως και 2,2 δισ. ευρώ ετησίως στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια.
«Η αξιολόγηση της στρατηγικού προσανατολισμού της Τράπεζας για τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Το «πάγωμα» δεν αναμένεται επί του παρόντος να επηρεάσει τα σχέδια του ιδιωτικού τομέα και η τράπεζα θα μπορούσε ακόμα να υπογράψει συμφωνίες αξίας περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ πριν από το τέλος του έτους, αν πάρει το «πράσινο φως» από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ.
Πάντως από την πλευρά της η Τουρκία επιμένει στην προκλητική της συμπεριφορά και έχει δηλώσει πως οι τυχόν περικοπές της χρηματοδότησης της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τσαβούσογλου ακυρώνει την συμφωνία επανεισδοχής που έχει συνάψει με την ΕΈ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες Τρίτη πως ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε προ ημερών η ΕΕ προς την Άγκυρα πως ακυρώνεται η συμφωνία επανεισδοχής που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ. Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής» δήλωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.
Βάσει της συμφωνίας, η Άγκυρα υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει αναφέρει πολλές φορές ότι οι κυρώσεις που της επέβαλλε η Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.
Η Κομισιόν «άδειασε» την Τουρκία
Ωστόσο. η Κομισιόν διά στόματος της εκπροσώπου, Νατάσα Μπερντώ άδειασε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως καμία αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας στο μεταναστευτικό δεν έχει διαγνώσει.
«Ακούσαμε τα σχόλια από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, αλλά δεν βλέπουμε αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής. Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συνεχίζουν να είναι δεσμευμένα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης, αλλά η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής για τους Πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στην οποία αναφερόταν, παραμένει ένας από τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες» σχολίασε χθες η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.
Κουμουτσάκος: Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου δεν αφορούν στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκία
Τις εξελίξεις αυτές σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος επισήμανε ότι η αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν αφορά στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκία.
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους Τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις. Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει τη σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.