Ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 20/7 η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε το Σάββατο το απόγευμα στην Ολομέλεια η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Της ομιλίας του πρωθυπουργού έπονται ομιλίες βουλευτών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί:
Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, επανέλαβε ότι κεντρική αποστολή της κυβέρνησης είναι να μειώσει τους φόρους και να φέρει νέες επενδύσεις. Δεν ξέφυγε από το ακραίο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο ενώ υπογράμμισε ότι για να… σωθεί η ΔΕΗ, «όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής». Ακόμη πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Ως «τυράκι» για τη μεσαία τάξη, μετά τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, προανήγγειλε μειώσεις φόρων που ξεκινούν από τώρα, από το 2019, ενώ είχαν εξαγγελθεί για το 2020. Ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο. Ωστόσο, θυμίζουμε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% (50% για φτωχότερα νοικοκυριά).
Στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο,σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:
-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%
-Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.
– Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκατ.) η μείωση θα είναι 10%.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα, τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνώσουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί. Θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπως εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.
Η τριήμερη διαδικασία, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Της ψηφοφορίας, θα προηγηθεί ο κύκλος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.
Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
Την Κυριακή και τη Δευτέρα, τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνώσουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί. Θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπως εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.
Η τριήμερη διαδικασία, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Της ψηφοφορίας, θα προηγηθεί ο κύκλος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.
Η Κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των Βουλευτών.
Σε θέση μάχης η αξιωματική αντιπολίτευση
Όπως αναφέρει ο Σπύρος Ραπανάκης στο ρεπορτάζ του στην«Αυγή», μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την κατανομή αρμοδιοτήτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε… θέση μάχης. «Θα υπερασπιστούμε δυναμικά και μαχητικά τα κοινωνικά δικαιώματα και τα θετικά μέτρα τα οποία η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να ξηλώσει» ανέφερε κορυφαίος κομματικός και κοινοβουλευτικός παράγοντας. «Παράλληλα, όμως, η αντιπολιτευτική μας παρουσία θα είναι τεκμηριωμένη, εποικοδομητική και βαθιά προγραμματική» πρόσθεσε.
Εξάλλου, η νέα κυβέρνηση, δίχως να χάσει χρόνο, έχει δώσει ήδη από την επομένη των εκλογών τα δείγματα γραφής. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. αναδείχθηκε σε κυβέρνηση με μια νέα πολιτική ταυτότητα, ως ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς, κάτι που αντανακλάται και στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.
Υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ
Έτσι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι αρμόδιοι τομεάρχες αναμένεται αφενός να υπερασπιστούν τα κεκτημένα της προηγούμενης κυβέρνησης και να τονίσουν τη σημασία της πολιτικής που εφαρμόστηκε προς όφελος των αδύναμων και των μη προνομιούχων. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα υπογραμμιστεί η αντίθεση ανάμεσα στην κατάσταση της οικονομίας όπως την παρέλαβε ο Αλ. Τσίπρας το 2015 και σε αυτή που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κεντρικό ρόλο σ’ αυτό θα έχει φυσικά η επιτυχημένη έξοδος από τα Μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή, που επιχειρείται να επανέλθει τώρα από την πίσω πόρτα, καθώς και η πρόσβαση της Ελλάδας ξανά στις αγορές με επιτόκια που αγγίζουν ιστορικά χαμηλά ρεκόρ. Θα τονιστεί ακόμα η επαναφορά της κανονικότητας στην εργασία με τη μείωση της ανεργίας κατά 11%, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στην αντεπίθεση για τη ρεβανσιστική επιστροφή της Ν.Δ.
Φυσικά, στο στόχαστρο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Η κατάργηση του ΣΔΟΕ και η αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, τα κομματικά κριτήρια στον διορισμό των γενικών γραμματέων, ο ΣΕΒ που δίνει τον τόνο στο νέο υπουργικό σχήμα, η συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρηματικών συμφερόντων σε μια κυβέρνηση που θυμίζει ανώνυμη εταιρεία κατά τον Αλ. Τσίπρα, η υπαγωγή στον απόλυτο έλεγχο του Μαξίμου της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της ΕΥΠ, η μεθόδευση για ξεπούλημα της ΔΕΗ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Δικαιοσύνης, των φυλακών και του μεταναστευτικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μερικές από τις πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα δεχθούν τη σκληρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υποκρισία για τις Πρέσπες
Και βέβαια, η μεταστροφή της Ν.Δ. όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα λείψει από την αντιπολιτευτική ατζέντα. Όπως τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε στροφή 180 μοιρών όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη στο συνέδριο του «Economist» για τον θετικό ρόλο της Συμφωνίας. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξουν την υποκρισία της Ν.Δ. που πόνταρε στον διχασμό για να αλιεύσει ψήφους από το ακροδεξιό ακροατήριο. Κάτι που σήμερα γυρίζει μπούμερανγκ τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και όσον αφορά τους ψηφοφόρους.