Ο πρόθυμος Γεωργιάδης ως… “εθνικός επενδυτής” για τον Κυριάκο!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι dimitrioy-giorgos.jpg

Του Γιώργου Δημητρίου*

Η νέα Κυβέρνηση είναι ενα μίγμα εκλεγμένων, τεχνοκρατών με προσθήκη απο εκπροσώπους μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, στα πρότυπα των κυβερνητικών μοντέλων των Η.Π.Α.

Θεωρώ οτι η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη αντιστοιχεί καλύτερα απο οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην Ελληνική κοινωνική πραγματικότητα. Ενσωματώνει την πολιτική, τον τεχνοκρατισμό και την επιχειρηματικότητα και γι αυτό εμφανίζει στοιχεία πολυεθνικού οργανισμού.

Με δεδομένη την εικόνα αυτή, η κυβέρνηση έχει τη δική της <<Αλυσίδα αξίας>> και με αυτήν διεκδικεί την επιτυχία του στόχου της ανάπτυξης στο 4% του Α.Ε.Π.

Η θεωρία της αλυσίδας αξίας λέει, ότι η λειτουργία ενος οργανισμού (και εν προκειμένω της κυβέρνησης) εξετάζεται υπο το πρίσμα των δραστηριοτήτων που επιτελεί ώστε να πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα μίας δραστηριότητας (δηλαδή ενός υπουργείου) στην περίπτωσή μας το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, δύναται να εχει επιπτώσεις στην λειτουργία και στην απόδοση μίας άλλης δραστηριότητας (δηλαδή σε ένα άλλο υπουργείο η την κυβέρνηση) (PorterM.:1998)

Το θεμέλιο της επιτυχίας η της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι η επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης στο 4% του ΑΕΠ.Πρόκειται για μία πολυπαραγοντική εξίσωση της οποίας η έκβαση της λύσης της θα φανεί τις πρώτες εκατό ημέρες της κυβέρνησης απο δύο κύρια σημεία.

1) Η εγχώρια ολιγαρχία να επαναπατρίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ και να επενδύσει σε παραγωγικούς τομείς, με εξαγωγικό προσανατολισμό.

2) Θα πρέπει να λειτουργήσει υποδειγματικά η <<Αλυσίδα αξίας>> της κυβέρνησης.

Εάν η εγχώρια ολιγαρχία δεν στηρίξει με την με την ”εμπιστοσύνη” της την κυβέρνηση, η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μπορεί να υποχωρήσει πολύ κάτω απο το 2,1% του ΑΕΠ.

Η επιλογή του κ.Γωργιάδη σε ρόλο <<Εθνικού επενδυτή>> αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Αλυσίδας αξίας της κυβέρνησης. Και εξηγούμαι:

Οσοι γέλασαν με την τοποθέτηση του κ.Καρανίκα σε ρόλο συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του πρώην πρωθυπουργού, τώρα θα πρέπει να ξεκαρδιστούν απο τα γέλια με την τοποθέτηση του κ.Γεωργίαδη στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, ο οποίος δεν πληροί κανένα αντικειμενικό η πολιτικό κριτήριο γι αυτή τη θέση.

Δεν θα προχωρήσω σε αναλύσεις αυτονόητων κριτηριων με τα οποία όλος ο δυτικός κόσμος κάνει αξιολογήσεις (Ακαδημαικα-επαγγελματικά-πολιτικά κ.α)

Εχει τα ίδια προσόντα με τον κ.Καρανίκα που στη ΝΔ γέλαγαν μαζί του.

1) Και οι δύο κατεχουν πτυχίο ανωτατης εκπαίδευσης με εκπαιδευτικές πιστώσεις 240 ECTS (Συνθήκη της Bolognia για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

2) Και οι δύο είναι στο ίδιο επίπεδο προσόντων ,στο Level 6. (ΕΟΠΠΕΠ τα 8 επίπεδα εκπαίδευσης στην Ευρώπη)

Η εμπειρίες του κ.Καρανίκα ειναι σε BAR , κλάδος ο οποιος εντάσεται στην τέλεια ανταγωνιστική μορφή αγοράς,ενώ ο κ. Γεωργίαδης εχει εμπειρίες απο τις τηλεπωλήσεις κυρίως.Ο κλάδος των τηλεοπτικών σταθμών εντάσεται στις ολιγαρχικές μορφές αγοράς,και ας φαντασιώνεται ο κ.Γεωργιάδης ότι γνωρίζει και εργάσθηκε σε ανταγωνιστική μορφή αγοράς. (Θεωρία μορφές αγοράς-internet- Κλωνάρης)

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η πολιτική διαδρομή του ήταν και είναι ενός <<Πρόθυμου>> να εκτελεί πολιτικές εντολές απο τον εκάστοτε πολιτικό του προιστάμενο.

Εκτέλεσε εντολές της Τρόικα, με χαρά επιζητούσε τη ΔΟΞΑ τη στιγμή που έκανε περικοπές σε αδύνατους και απογοητευμένους Ελληνες.

Εντολες κ.Καρατζαφέρη όταν ως βουλευτής του ΛΑΟΣ: ερωτούσε επίμονα με 6 ή 7 ερωτήσεις για τις τορπίλες των υποβρυχίων.

Εντολές Σαμαρά όταν  το ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε θέατρο σκιών.

Τέλος στο βιογραφικό του λαμπρού πολιτικού καταγράφηκε η παρουσία του ως υπουργού Υγείας κατά τη διαρκεία της οποίας ενα <<ΑΟΡΑΤΟ>> χέρι, ευνοούσε σκανδαλωδώς φαρμακευτικές εταιρείες,αλλα ο ίδιος δεν έχει ούτε πολιτική ούτε άλλη ευθύνη. Στο  δυτικό κόσμο θα τον είχαν στείλει στο σπίτι του, και ευτυχώς για αυτόν που η Ελλαδα είναι μια χώρα <<ημικομμουνιστική>>.

Η επιλογή του κ.Μητσοτάκη για το Υπουργείο Οικονομικών & Ανάπτυξης έγινε με κομματικά κριτήρια και με κύριο προσόν του κ.Γεωργιάδη διαχρονικά την <<προθυμία>. Ο κΜητσοτάκης θα ελέγχει αφανώς τα deals των επενδύσεων και ο <<εθνικός επενδυτής>> θα παριστάνει τον υπουργό Οικονομίας..

Ειδικά γι αυτό το υπουργείο θα έπρεπε να επιλεγεί ο καλύτερος όλων, με το βαρύτερο βιογραφικό και εμπειρίες σε πολυεθνικές εταιρείες ή σε διεθνείς επιχειρηματικούς οργανισμούς, με ισχυρή επιχειρηματική προσωπικότητα.

Ειναι αυτός που καλείται να αλλαξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. ΕΛΕΟΣ!

Κατα τη γνώμη μου θα γελάσει ο κάθε <<πικραμένος>>, τόσο για το ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, όσο και για το στόχο της ανάπτυξης στο 4% του ΑΕΠ.

Εσωτερικο <<Νταλαβεράκι>> θα γίνει με τα φιλέτα του δημοσίου τα οποίαθα αποκτηθούν με δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου (FRAPORT).

Προφανώς η <<αλυσίδα αξίας>>της κυβέρνησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΑΡΙΣΤΑ.

Οι ολιγάρχες δεν θα εμπιστευτούν το δίδυμο Μητσοτάκη – Αδωνη και η γνώμη μου είναι ότι δεν πρόκειται να επαναπατρίσουν ούτε 1 ευρώ.

Οι Ελληνες ολιγάρχες έχουν τα ελατώματά τους,είναι όμως αποδεδειγμένα πολύ έξυπνοι άνθρωποι.

Μετά απο τις πρώτες εκατό ημέρες, εύχομαι να αποδειχθώ λάθος στην εκτίμησή μου.

*Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, με σπουδές σε Οικονομία & Διοίκηση, master MBA Staffordshire University U.K

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί