Μετά το ΣΔΟΕ η… μπάλα παίρνει και το ΣΕΠΕ, που πια χάνει την αυτονομία του και θα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Εργασίας.
Δείτε επίσης: Καταργείται η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ – «Το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους»
Όπως επισημαίνει ο νυν Ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Παναγιώτης Κορφιάτης, η κίνηση αυτή ουσιαστικά σημαίνει τα εξής:
«1 Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της γενικής γραμματείας.
2 Ενα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.
3 Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος ΠΔ 113/14 που καταργούσε την διεύθυνση υποστήριξης».
Η πράξη αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της τέως υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία σημείωσε ότι «συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του» και ότι «θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων».
Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Facebook, αναφέρει τα εξής: «Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ».
«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών», συμπληρώνει.
Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή με το ΣΕΠΕ έρχεται μόλις μια μέρα μετά την τοποθέτηση της νέας Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη η οποία διατέλεσε στο ίδιο πόστο την περίοδο 2011-2015 και συνέδεσε το όνομά της με την απελευθέρωση των απολύσεων.
Εφημερίδα των Συντακτών