Σύσκεψη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο βρέθηκε η χάραξη στρατηγικής πάνω στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, ενώ με τη σύσκεψη αυτή φαίνεται να επιχειρείται και μια θεσμική νομιμοποίηση των χειρισμών της κυβέρνησης πάνω στο θέμα, με ιδιαίτερη αιχμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ύστερα και από τη μεταβίβαση του σχετικού χαρτοφυλακίου στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή και την νέα ελληνική κυβέρνηση βασικό θέμα το μεταναστευτικό», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής με τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου. Στη σύσκεψη αναμενόταν να παραστεί και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης.
«Ζητήματα καλύτερης διαχείρισης» που θα λυθούν… στο μέλλον
Σε μια γενική έκφραση της βούλησης για βελτίωση της διαχείρισης στο προσεχές μέλλον φαίνεται να παρέμεινε η κουβέντα, βάσει και των όσων δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου. «Παρουσιάστηκε η κατάσταση που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή όπου τον τελευταίο καιρό», ήταν τα λόγια του Δ. Αβραμόπουλού.
Στις δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, ιδιαίτερα στο προσφυγικό ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τον προσφάτως αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και τις κινήσεις με βάση την «αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα».
«Περισσότερη και ουσιαστικότερη αλληλεγγύη» από την Ευρώπη ζητάει τώρα η κυβέρνηση
«Πιστεύω ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μας δώσει τη δυνατότητα και ως Ελλάδα να καταγράψουμε με σαφήνεια τα αιτήματα που έχουμε προς την ευρωπαϊκή πλευρά. Ζητάμε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχω επεξεργαστεί και θα καταθέσω ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα», επισήμανε εισερχόμενος στη σύσκεψη ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, κ. Κουμουτσάκος.
Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο κ.Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει επιβεβλημένο να αλλάξουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου οι οποίες σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα, και σε όσους δεν χορηγείται άσυλο πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είχε δηλώσει.
«Επικεντρωθείτε στα εξής έξι σημεία» ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης
Ειδικότερα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:
“1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.
3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.
6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.”
Αναζήτηση στρατηγικής και μετριασμού των «κακών εντυπώσεων»
Παρά την καλή εικόνα που έσπευσε να μεταφέρει από τη Μυτιλήνη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψη του τόσο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όσο και στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ, αγκάθι συνεχίζει να παραμένει η υπαγωγή του σχετικού χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γεγονός για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεχθεί σκληρή κριτική.
Μάλιστα το ζήτημα έχει εγείρει ανησυχίες στους κόλπους της Ευρώπης, με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου να μεταφέρει πως, μεταξύ άλλων, ο χειρισμός γύρω από το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα «κακή εντύπωση» στις Βρυξέλλες.
«Οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ, με εξαίρεση την Ουγγαρία του Όρμπαν, αντιμετωπίζουν το θέμα της μετανάστευσης ως ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και όχι ως ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί με την αστυνόμευση. Γι’ αυτό ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Όρμπαν και οι άλλοι είναι εντελώς απομονωμένοι και εξετάζονται μέτρα εναντίον τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το μεταναστευτικό έγινε αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας», διερωτήθηκε ο Σ. Κούλογλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του.
«Συντηρητική αντίληψη»
Οι συγκεκριμένες ενέργειες καταδεικνύουν «συγκεκριμένη συντηρητική αντίληψη» τονίζει και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τα πρώτα του σχόλια για τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου.
Άραγε, θέλει να μας πει ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν κίνδυνο, απειλή ή, εν πάση περιπτώσει, ζήτημα που υπάγεται στη δημόσια ασφάλεια; Επανέρχεται άραγε η εποχή όπου για το άσυλο και την υποδοχή αποφάσιζε η ελληνική αστυνομία, με μεγάλο έλλειμμα στις διαδικασίες και πολλαπλές καταδίκες της χώρας από τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα;
Η κατάργηση του αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η υπαγωγή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «στέλνει ένα ακόμα μήνυμα για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το προσφυγικό και το μεταναστευτικό», τονίζει στην πρόσφατη ανακοίνωσή του και ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «θεσμικά βήματα προς τα πίσω, εν ονόματι της “ασφάλειας” που προξενούν μόνο ανησυχία».