Για αύριο Δευτέρα 15/7 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ΣΕΥ της ΕΕ. Εκεί θα μεταβεί και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση καθώς και να πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του στο περιθώριο του Συμβουλίου.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να συζητηθούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας.
Επιπλέον, θα συζητηθούν εξελίξεις σχετικά με τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, την Αιθιοπία, το Ιράκ και τη Βενεζουέλα.
Τέλος, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα με τον ομόλογό τους από τη Μολδαβία.
Στους ΥΠΕΞ η τελική συμφωνία για τις κυρώσεις στην Τουρκία
Με τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγω για «κλεισμένη» συμφωνία σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και τις διπλωματικές πηγές να μιλούν για συμφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ επί του κειμένου, η τελική έγκριση αυτού αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί και να πάει ως «κλεισμένη» συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ίδια μέρα.
Λίγες μέρες νωρίτερα, στη συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, η κυπριακή πλευρά είχε εκφράσει διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς αναζητούσε αναφορά σε «στοχευμένα» και όχι σε «περιοριστικά» μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ.
Στη τελευταία τοποθέτηση που ακούστηκε από τουρκικά χείλη, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της Άγκυρας όπως εκφράστηκαν στην προ ωρών γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου, δηλώνει σε άρθρο του πως «εαν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την απο κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξώρυξη όπως έχει προγραμματίσει.
Πάντως πριν λίγα 24ωρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έστειλε νέο σαφές μήνυμα στήριξης της Κύπρου έναντι της συνεχιζόμενης τουρκικής κλιμάκωσης και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της.
Απόπειρα διάσωσης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης με το Ιράν
Η πυρηνική συμφωνία JCPoA με το Ιράν θα βρεθεί και αυτή στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών, μετά και την επείγουσα συνάντηση των εναπωμείναντων μερών που είχαν ζητήσει οι ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Όπως είναι γνωστό από το «Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPoA) αποχώρησαν πέρσι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προς εντός του παραμένουν η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις κατηγόρησαν την Ισλαμική Δημοκρατία ότι «ασκεί δραστηριότητες που έρχονται σε αντίφαση με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει» με βάση με τη συμφωνία και κάλεσαν σε μια επείγουσα συνάντηση των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας για να συζητήσουν τη συμμόρφωση της Τεχεράνης.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της συμφωνίας δεν έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από τη συμφωνία, αλλά και το ίδιο το Ιράν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο πλαίσιο της JCPoA, ωστόσο, εν μέσω της κόντρας με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πέρα από τα συμφωνηθέντα επίπεδα.
Από τη μεριά του το Ιράν κατηγορεί την ΕΕ πως δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. «Παρότι οι Ευρωπαίοι διαβεβαιώνουν ότι θέλουν η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, δεν μοιάζουν να μπορούν να παρακάμψουν τα εμπόδια για τις εμπορικές συναλλαγές τα οποία έχουν εγείρει οι σκληρές αμερικανικές κυρώσεις», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει αποκλείσει το σενάριο ρωσικής διαμεσολάβησης σε ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.