Τα μεγάλα συμφέροντα αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους ενδιαφέρουν
Σε εξέλιξη οι εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Αλ. Τσίπρας: «Το ένα εκατομμύριο οχτακόσιες χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν στο κάλεσμά μας μας έδωσαν εντολή να μετασχηματιστούμε σε ένα κόμμα που θα χωρέσει τις αγωνίες του κόσμου, να μετασχηματιστούμε από ένα κόμμα που οργανωτικά μετά βίας σηκώνει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του 5%, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό Αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία»
Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα
Τη συμπαράσταση του στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφής της Χαλκιδικής εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόμενος ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, για να συνδράμουμε όσους έχουν πληγεί».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μελλοντικό σενάριο, αλλά ότι ήδη είναι εδώ. Τόνισε ότι όσο οι ισχυροί του κόσμου εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια, εν ονόματι του κέρδους και όσο κόμματα θα μιλούν για «ισχυρή ανάπτυξη» που «παραπέμπει στην άκρατη ανάπτυξη, που ζήσαμε στο παρελθόν, χωρίς ίχνος έγνοιας για τη προστασία του περιβάλλοντος, τόσο θα είμαστε ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένοι σε ακραία φαινόμενα και στις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής».
Σημείωσε την αναγκαιότητα μιας άλλης αντίληψης για την ανάπτυξη και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος της πράσινης Αριστεράς και οι προοδευτικές δυνάμεις «δεν μπορεί παρά να έχουμε στην πρώτη γραμμή το καθήκον της προστασίας της ζωής και του πλανήτη».
«Νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα βρίσκονται μπροστά μας»
«Νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα βρίσκονται μπροστά μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Επισήμανε πως η ΝΔ σημείωσε μια εκλογική νίκη και πως όμως, «σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης εναντίον μας, αλλά και συντριπτικής παράστασης ήττας από τις ευρωεκλογές», ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «μια δύναμη ισχυρή, μεγάλη, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση όχι μόνο να δυσκολέψουμε, αλλά και να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σχέδια».
Σχολίασε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει «τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά», ότι περιλαμβάνει μόλις 5 γυναίκες στους 51 υπουργούς. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι του ΣΕΒ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπήκαν σε θέσεις-κλειδιά, «είδαν τον άνθρωπο του ΣΕΒ σε ρόλο συντονιστή των υπουργών», «τον εκπρόσωπο της Λάμδα, στις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο για το Ελληνικό, να αλλάζει στολή από τον κ. Μητσοτάκη, και να γίνεται εκπρόσωπος του Δημοσίου, απέναντι στην εταιρεία του». «Τα μεγάλα συμφέροντα αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους ενδιαφέρουν», είπε.
«Σήμερα η Ελλάδα είναι έξω από τα μνημόνια, χωρίς την τρόικα πάνω από τα κεφάλια των υπουργών»
«Είδαμε και το πρωτοφανές, από τη μεταπολίτευση και μετά, ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Την ίδια ώρα που σπεύδουν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, οι ίδιοι εφαρμόζουν όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούν τον Μαδούρο», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι έξω από τα μνημόνια, χωρίς την τρόικα πάνω από τα κεφάλια των Υπουργών, με 37 δισ. στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για 9 συνεχόμενα τρίμηνα, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού, με κύρος και αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο».
«Αρνήθηκαν τον συναινετικό ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης»
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για υπερσυγκέντρωση αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα κατηγόρησε για «υποκρισία» τη ΝΔ, «αρνήθηκαν το συναινετικό ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης και τώρα έρχονται να ακυρώσουν μια καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τη Συνταγματική τάξη επιλογή για την ηγεσία της Δικαιοσύνης».
Είπε ότι η πρώην Πρόεδρος του ΑΠ ήταν «αδιανόητο» να έχει θέση νομικού συμβούλου στο γραφείο του Πρωθυπουργού και σχολίασε πως όμως τώρα «ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου όμως, έξι μέρες μετά τη λήξη των καθηκόντων του, δεν αποτελεί κανένα ζήτημα να αλλάζει γραφείο και να γίνεται υπουργός». Μίλησε για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης που, όπως είπε, είναι εξηγήσιμη: «με τόσες ποινικές υποθέσεις ανοιχτές για νυν υπουργούς, αλλά και για κορυφαίους σπόνσορες της νέας κυβέρνησης, είναι φανερό ποιος είναι ο στόχος».