«Η ευρωζώνη θάβει τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη», έχει ως τίτλο το άρθρο της Sophie Petitjean στη Le Monde, σημειώνοντας ότι οι μεγάλοι πιστωτές έκαναν ήδη γνωστό ότι θα αρνηθούν να επαναδιαπραγματευθούν με την Ελλάδα τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%. Μετά τα συγχαρητήρια, η προειδοποίηση. Την επομένη της εκλογικής νίκης του Κ.Μητσοτάκη οι ευρωπαίοι πάγωσαν τις ελπίδες του νέου π/θ να επαναδιαπραγματευθεί την δημοσιονομική πολιτική της χώρας του, παρόλο που το είχε αφήσει να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. «Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.
Την ίδια άποψη έχει και η Γαλλία, που εκτιμά ότι η νέα συντηρητική κυβέρνηση δεν μπορεί θα επαναδιαπραγματευθεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, με φόβο ένα αδιέξοδο για τη χώρα ή των δυσκολιών για τη νομισματική ένωση. Στην έκθεση τους προς το συμβούλιο υπουργών, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και το σεβασμό στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, διαπιστώνουν μία επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες και αναφέρουν ότι η μείωση των φόρων και οι ενισχύσεις στους συνταξιούχους, που ανήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί με τους πιστωτές της ευρωζώνης.
Αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου π/θ Μητσοτάκη. Τότε οι Ευρωπαίοι επιφυλάχθηκαν να αντιδράσουν. Αλλά την επαύριον των εκλογών, έφθασε η σκληρή ώρα. Παρατίθενται οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling ότι «ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος είναι θεμέλιος λίθος του προγράμματος βοήθειας από τη αρχή», ανακοινώνοντας συγχρόνως τη πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Υπογράμμισε επίσης ότι ο θεσμός του οποίου προΐσταται αποτελεί «μακροπρόθεσμο εταίρο» της Ελλάδας, δεδομένου ότι τα δάνεια των 200 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί για περίοδο άνω των 40 ετών και ότι συνεπώς θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Στην Ελλάδα, συνεπώς, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει περισσότερο από μία υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας που δεν θα τηρηθεί, καταλήγει η αρθρογράφος.