Αιματοκύλισμα στη Λιβύη από αεροπορικό βομβαρδισμό κέντρου κράτησης – Καταδικάζει η ΕΕ

Αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης έπληξε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών —στην πλειονότητά τους υπηκόους αφρικανικών κρατών— σε προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Περισσότεροι από 40 μετανάστες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε εναντίον κέντρου κράτησης κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης, μια επίθεση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και αποδίδεται στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ οι οποίες εδώ και τρεις μήνες προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον 70 μετανάστες τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή, σύμφωνα με «προκαταρκτικό απολογισμό», επεσήμανε εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης Οσάμα Άλι.

«Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι 120 μετανάστες κρατούνταν στο υπόστεγο που επλήγη στη συνοικία Ταζούρα.

Πολλά πτώματα κείτονταν στο έδαφος δίπλα σε ανθρώπινα μέλη τα οποία ήταν μπερδεμένα με τα ρούχα και τα υπάρχοντα μεταναστών λουσμένων στο αίμα, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP.

Οι υπηρεσίες διάσωσης αναζητούν τυχόν επιζώντες στα ερείπια, ενώ δεκάδες ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε ανακοίνωσή της η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη κατήγγειλε ένα «ειδεχθές έγκλημα». Απέδωσε μάλιστα την ευθύνη στον «εγκληματία πολέμου Χαλίφα Χάφταρ», τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος από τον Απρίλιο διεξάγει επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι εξαπέλυσαν μια «προμελετημένη» και «στοχευμένη» επίθεση εναντίον του κέντρου κράτησης μεταναστών.

Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όμως μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Χάφταρ μετέδωσαν χθες Τρίτη το βράδυ ότι εξαπολύθηκε «σειρά αεροπορικών επιδρομών» στην Τρίπολη και την Ταζούρα.

Στο προάστιο Ταζούρα υπάρχουν πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ένοπλες ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και είναι συχνά στόχος αεροπορικών επιδρομών των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ.

Στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι υπογράμμισε ότι από την τραγωδία προκύπτουν «τρία μηνύματα-κλειδί: οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν θα πρέπει να κρατούνται, οι άμαχοι δεν θα πρέπει να γίνονται στόχος, η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα για την επιστροφή» προσφύγων και των μεταναστών.

Εκκλήσεις για προστασία των μεταναστών

Ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ καταδίκασε σε ανακοίνωσή του «έντονα την αεροπορική επίθεση στη Λιβύη που έπληξε κέντρο κράτησης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40 αθώων αμάχων, όλοι τους μετανάστες».

«Ο πρόεδρος ζητεί επίσης να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να διασφαλιστεί ότι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τον φρικτό φόνο των αμάχων αυτών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν στην επιδρομή αυτή.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ καταδίκασε την επίθεση, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η επιδρομή «ισοδυναμεί ξεκάθαρα με έγκλημα πολέμου».

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) αντέδρασαν στο Twitter «σε αυτά τα φρικτά γεγονότα» ζητώντας «την άμεση αποχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών που είναι έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στην Τρίπολη».

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν τακτικά την αντίθεσή τους στη σύλληψη των μεταναστών στη Μεσόγειο και την επιστροφή τους στη Λιβύη, μια χώρα βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση το 2011 του Μουάμαρ Καντάφι, όπου «κρατούνται αυθαίρετα» ή βρίσκονται στο έλεος πολιτοφυλακών.

Η κατάσταση των μεταναστών στη Λιβύη έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τις 4 Απριλίου οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση του Χάφταρ εναντίον της Τρίπολης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη έχει εκφράσει μάταια την ανησυχία της για την τύχη περίπου 3.500 προσφύγων και μεταναστών «που κινδυνεύουν στα κέντρα κράτησης που βρίσκονται κοντά στις περιοχές των συγκρούσεων».

Παρά την αστάθεια στη χώρα, η Λιβύη παραμένει βασική χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία και τις συγκρούσεις σε άλλες αφρικανικές χώρες και τη Μέση Ανατολή.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα δεν μπορούν να στέλνονται στη Λιβύη και όσοι είναι έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως», υπογράμμισε μετά την επίθεση η Λότε Λάιχτ διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) για την ΕΕ.

Καταδικάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τη «φρικτή επίθεση» που πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών κοντά στην Τρίπολη, όπου 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή η ευθύνη για την οποία αποδίδεται στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ που έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Τουλάχιστον 70 μετανάστες τραυματίστηκαν από την επιδρομή σε ένα υπόστεγο όπου κρατούνταν 120 μετανάστες και πρόσφυγες και ο απολογισμός μπορεί να επιδεινωθεί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των υπηρεσιών διάσωσης στην Τρίπολη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνει τη φωνή της με την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για τους δράστες αυτής της φρικτής επίθεσης», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η σοκαριστική και τραγική επίθεση σε ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη μας υπενθυμίζει το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης στη Λιβύη καθώς και την ολέθρια και ευάλωτη κατάσταση των μεταναστών που έχουν εμπλακεί στο σπιράλ της βίας στη χώρα αυτή», υπογράμμισε.

«Η βία εναντίον αμάχων, περιλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών, είναι εντελώς απαράδεκτη και την καταδικάζουμε με τους πιο έντονους όρους», πρόσθεσε η Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίωξε να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα κέντρα κράτησης που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου, υπενθύμισε. «Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν επειγόντως», επέμεινε.

«Πολλοί βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να μεταφερθούν γρήγορα σε ασφαλή μέρη ώστε να μπορέσουν να λάβουν βοήθεια και να απομακρυνθούν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τη Μογκερίνι, η επίθεση «καταδεικνύει ακόμη μια φορά την ανάγκη μιας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση στη Λιβύη».

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα εντείνουν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των αντίπαλων δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Έχει προηγηθεί η απώλεια της Γκαριάν, μιας πόλης νότια της Τρίπολης την οποία ο στρατάρχης είχε κάνει επιχειρησιακό κέντρο στην επίθεσή του εναντίον της πρωτεύουσας, περισσότερα από 1.000 χλμ. από το προπύργιό του στη Βεγγάζη (βορειοανατολικά).

Από την πλευρά της, η Τουρκία χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του κέντρου κράτησης «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

«Η επίθεση που είχε στόχο ένα κέντρο για μετανάστες και οδήγησε στον θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Μια διεθνής έρευνα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση για τον προσδιορισμό των υπευθύνων. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει χωρίς να περιμένει», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση.

Η Τουρκία επεμβαίνει στην κρίση στη Λιβύη υποστηρίζοντας στρατιωτικά την ΚΕΕ.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στον Χαλίφα Χάφταρ κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με την κράτηση από τις δυνάμεις του έξι Τούρκων πολιτών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στις αρχές της εβδομάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί