Νέες βολές κατά της Ν.Δ., την οποία κατηγορεί για «αφερεγγυότητα και διγλωσσία στα κρίσιμα εθνικά θέματα» εξαπολύει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή «νέα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα, για τη στάση που κράτησε στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας».
Δείτε επίσης: Η επιστολή που εκθέτει Καραμανλή-ΝΔ: Το «ναι» στον Μπους για το όνομα «Μακεδονία»!
Παραδοχή Καραμανλή για το ναι στη σκέτη «Μακεδονία»- Α. Τσίπρας: Να ζητήσει συγγνώμη ο Κ. Μητσοτάκης
«Προδοτικό» όνομα η «Βόρεια Μακεδονία», αλλά είχαν δεχτεί το «Μακεδονία»!- Η επιστολή Καραμανλή
«Οι επιστολές που αποκαλύφθηκαν επιβεβαιώνουν ότι δεν επρόκειτο για μία κίνηση τακτικής, όπως δικαιολογήθηκε η Ν.Δ., αλλά ήταν επίσημη πολιτική της θέση» επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου.
Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «το πλαίσιο που έκανε δεκτό η Ν.Δ. ήταν διπλή ονομασία, δηλαδή επέτρεπε η γειτονική χώρα στο εσωτερικό της να λέγεται Μακεδονία, και απλώς σύστηνε για το εξωτερικό τη χρήση ‘Μακεδονία – Σκόπια’, δίνοντας τελικά τη δυνατότητα οι περισσότεροι και στο εξωτερικό να την ονομάζουν επίσης Μακεδονία».
«Κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, λοιπόν, και κανένα erga omnes, όπως και καμία λέξη για συνταγματική αναθεώρηση» σημειώνει, συμπληρώνοντας πως ταυτόχρονα η Ν.Δ. «αποδεχόταν να “ξεπαγώσει” η ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά τον ελληνικό λαό διαστρεβλώνοντας την αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε και να προσβάλει τους πολίτες διά της σιωπής του» καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου.
Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστηρίζει ότι πέραν της επιστολής του Κώστα Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους το 2005 «στάλθηκαν από τον τότε πρωθυπουργό επιστολές με πανομοιότυπο περιεχόμενο στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι επιστολές αυτές έχουν «κοινά στοιχεία με την επιστολή προς τον Μπους» καθώς «υιοθετούν την ονομασία ‘Makedonija-Skopje’», ενώ «δεν προβλεπόταν να ισχύει το όνομα erga omnes, αλλά μόνο στον ΟΗΕ και οι χώρες του οργανισμού απλώς ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα». Όπως υποστηρίζει ακόμη η εφημερίδα, στις επιστολές «αναφέρεται ρητά ότι δεν ζητείται αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, εφόσον ‘το συνταγματικό όνομα Republika Makedonija θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αλλαγή».