Ξεκινά ξανά μετά από 30 χρόνια μορατόριουμ, η φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία

Μετά από 30 χρόνια σχετικού μορατόριουμ, ξεκινά εκ νέου το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς στην Ιαπωνία, με τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά να ετοιμάζονται και πάλι να σηκώσουν άγκυρα από σήμερα.

Το Τόκιο προχώρησε σε μονομερή άρση του μορατόριουμ, έχοντας ήδη από πέρυσι ανακοινώσει πως εγκαταλείπει τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινών (IWC) και πως θα ξαναρχίσει το κυνήγι φαλαινών στην εθνική αποκλειστική ζώνη της χώρας.

Η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή και ακτιβιστές από πολλές χώρες προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στην Οζάκα να μη στηρίξουν την «ωμή επίθεση κατά των φαλαινών».

Από την πλευρά του, το Τόκιο υποστηρίζει πως η κατανάλωση κρέατος φάλαινας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της Ιαπωνίας και πως τα περισσότερα είδη των συγκεκριμένων κητών δεν διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης. Η Ιαπωνία είχε ήδη αρχίσει να παρεκκλίνει από τις ισχύουσες από το 1986 διεθνείς συμφωνίες για τη φαλαινοθηρία, χαρακτηρίζοντας τις όποιες σχετικές δραστηριότητες ως «επιστημονικό ψάρεμα φαλαινών στον Βόρειο Ειρηνικό», μία πρακτική, που οι επικριτές της επεσήμαιναν, πως είναι μία κεκαλυμμένη μεν, αλλά καθαρά εμπορική δραστηριότητα. Το 2015 το δικαστήριο του ΟΗΕ απαγόρευσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου ανήκει το φαλαινοθηρικό κέντρο Σιμονοσέκι, είχε ταχθεί από καιρό υπέρ της επαναφοράς της νομιμοποίησης της φαλαινοθηρίας, με τη σχετική βιομηχανία της χώρας να μην βρίσκεται πλέον όμως σε ανθηρά επίπεδα. Σε όλη τη χώρα άμεσα ασχολούνται με αυτή περίπου 300 άνθρωποι και η παραγωγή των 5.000 τόνων, μετά βίας εξασφαλίζει κατά μέσο όρο 40-50 γραμμάρια κρέατος φάλαινας τον χρόνο.

Φυσικά, το έδεσμα αυτό είναι σήμερα πολύ ακριβό, και οι λάτρεις του συγκεκριμένου πιάτου στην Ιαπωνία ευελπιστούν, πως τώρα που η φαλαινοθηρία θα διεξάγεται ανενόχλητα, η παραγωγή θα αυξηθεί και θα μειωθούν οι τιμές.

El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί