Πήλινα αντικείμενα, επιγραφές, τοιχογραφίες με μπλε και κόκκινα χρώματα και άγνωστα δομικά υλικά που αντέχουν 3.400 χρόνια. Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία από τα ερείπια του παλατιού «Κεμούν» που ήρθε στην επιφάνεια στο Ιράκ, όταν υποχώρησαν τα νερά του ποταμού Τίγρη.
«Πρόκειται για μία ανακάλυψη που θα κάνει μεγάλη αίσθηση» δήλωσε στο δίκτυο CNN η Ιβάνα Πούλγιζ, αρχαιολόγος, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Τούμπινγκεν της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το παλάτι Κεμούν ήταν σημαντικό κέντρο της Μέσης Ανατολής περίπου το 1.500 π.Χ. Ήταν χτισμένο στις όχθες του Τίγρη.
Ήδη, όπως αναφέρει το Documento, έχουν μεταφερθεί στη Γερμανία για μελέτη δέκα επιγραφές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέσα απ’ αυτές θα ανακαλύψουν το οικονομικό σύστημα που εφάρμοζαν την εποχή εκείνη καθώς και τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας μέσα και γύρω από το παλάτι.
Τα ερείπια του ανακτόρου βρέθηκαν για πρώτη φορά το 2010 όταν, λόγω ξηρασίας είχαν υποχωρήσει τα νερά του ποταμού. Τώρα η στάθμη του νερού έχει σταθεροποιηθεί και επιτρέπει την πρόσβαση στους αρχαιολόγους.