Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προγραμματίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του energypress, σύμφωνα με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται τόσο με την παρουσία του όσο και με την ομιλία του πριν την υπογραφή ανάμεσα στο υπουργείο ΠΕΝ και την κοινοπραξία «Total – ExxonMobil- ΕΛΠΕ» να προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια της χώρας για την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου αλλά και να στείλει ένα μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Η εκδήλωση εκτός απρόοπτου θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και οι δύο πλευρές, ελληνικό δημόσιο και παραχωρησιούχοι θα υπογράψουν σίγουρα τη σύμβαση του θαλάσσιου «οικοπέδου» «Δυτικά της Κρήτης». Δεν αποκλείεται, αν και μοιάζει δύσκολο, να έχει εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο κι εκείνη για το διπλανό μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Για να ξεκινήσουν οι έρευνες στις δύο ελπιδοφόρες παραχωρήσεις θα πρέπει πρώτα να κυρωθούν οι συβάσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο κι έπειτα θα ξεκινήσουν οι ερευνητικές εργασίες. Η πρώτη φάση τους διαρκεί τρία χρόνια και στη συνέχεια αν αυτές είναι θετικές τότε θα ακολουθήσει δοκιμαστική γεώτρηση. Αυτή εκτιμάται για μετά το 2022.
Ανακατατάξεις στα ελληνικά blocks
Πάντως, πηγές του energypress, θέλουν κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις της δυτικής Ελλάδας καθώς και εταιρίες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί μεμονωμένα blocks να βρίσκονται σε κινητικότητα.
Η υπογραφή των συμβάσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, αναμένεται να προκαλέσει σε κάποιες περιοχές ντόμινο ανακατατάξεων στα σχήματα που έχουν αναλάβει τα δικαιώματα ερευνών κι εκμετάλλευσης. Πληροφορίες θέλουν κάποιες εκ των εταιριών που συμμετέχουν σε κοινοπραξίες να αναζητούν αγοραστή του μεριδίου τους προκειμένου να βρεθούν σε άλλες περιοχές, για τις οποίες έχουν αναδειχθεί ως ανάδοχοι μεμονωμένες εταιρίες.
Πηγές αποδίδουν τις εξελίξεις αυτές σε συνήθη τακτική των πετρελαϊκών πολυεθνικών να αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες ή να αναζητούν εταίρους προκειμένου να μοιραστούν το επενδυτικό κόστος.
Πάντως, από αυτήν την διαδικασία το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα και τα κοιτάσματα της μπαίνουν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με τη χώρα να αναβαθμίζει το ρόλο της γεωπολιτικά.