Τώρα που δεν είναι καν σαφές ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα μειώσει φόρους, τώρα που οι εξαγγελίες για τον κατώτατο αποκαλύπτουν ότι υπολογίζει την ανάπτυξη που… ήδη πετύχαμε, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για την ΝΔ και τα στελέχη της που άλλα πιστεύουν και άλλα λένε, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση «κρύβονται, δεν θέλουν να αναλύσουν το πρόγραμμά τους, να αντιπαρατεθούν, να δεχθούν ότι αυτή η αντιπαράθεση είναι εφικτή γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε στο ξέφωτο με λύση για το χρέος, με χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και από την Ιταλία και την Ισπανία και την Πορτογαλία για 15 χρόνια, άρα αυτή η κοινωνία έχει 15 χρόνια για να δημιουργήσει τις συνθήκες για μία διαφορετική ζωή για τους ανθρώπους … προφανώς δεν θέλουν να δείξουν τα χαρτιά τους, την δική τους πολιτική», είπε ο κ. Τσακαλώτος. Λένε πάντα για μείωση φόρων, έλευση της ανάπτυξης, συμμάζεμα του κράτους και μετά ότι «κάποια στιγμή» θα δουν το θέμα της διανομής. «Ξέρετε γιατί ιστορικά δεξιά κόμματα έχουν πάει τόσο χάλια; Γιατί αυτή η στρατηγική δεν δουλεύει… λέει ότι θα κάνουμε ίσες ευκαιρίες … σαν να είμαστε σε μία κοινωνία που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ένα μαγαζί, είναι το ίδιο με μία αλυσίδα ή ένα mall … και όποιος επιζήσει … όπως καταλαβαίνετε, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η απάντηση της Αριστεράς και της δικής μας πλευράς», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος «είναι ότι σε μία χώρα σαν την Ελλάδα όπου κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου στον αγροτικό τομέα κυριαρχεί ο μικρός κλήρος, χρειάζονται και συνεταιρισμοί και συνεργατικότητα και το κράτος να είναι δίπλα στον επιχειρηματία, με χρηματοδοτήσεις και business plan για στρατηγική και εξωστρέφεια. Δεν γίνονται όλα αυτά μόνο με τον ανταγωνισμό κι όποιος επιζήσει».
Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα τώρα για την ΝΔ γιατί «τώρα δεν είναι σαφές ούτε ότι θα μειώσουν τους φόρους», όπως είπε, τονίζοντας ότι «φοβόμαστε ότι η στρατηγική μείωση των φόρων, όπως στις ΗΠΑ του Τραμπ, θα είναι φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς». «Δεν είναι και προσεκτικοί», σημείωσε ο ίδιος, στην ΝΔ «ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν μέχρι το 2023 θα φτάσουν τον κατώτατο μισθό στα 730 ευρώ και συγχρόνως ότι θα αυξάνεται διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή με ανάπτυξη 2% η αύξηση θα είναι 4%. Αν είναι να φτάσουν τα 730 ευρώ το 2023, σημαίνει ότι υπολογίζουν ανάπτυξη 2%, έτσι βγαίνουν οι αριθμοί… Από την μία λένε ότι θα φέρουν ανάπτυξη, από την άλλη ότι θα είναι 2% τον χρόνο. Αλλιώς δεν θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η αύξηση του κατώτατου μισθού … Η ανάπτυξη έχει γυρίσει έτσι κι αλλιώς, έχουμε 2%, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν διπλασιαστεί στην δική μας περίοδο. Αυτό γίνεται με σχέδιο, με τα ΕΣΠΑ να μην πηγαίνουν μόνο σε μεγάλα έργα αλλά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις μικροπιστώσεις σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δανείσουν οι συστημικές τράπεζες, με την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Γίνεται με πολλές παρεμβάσεις… και γίνεται με διαφάνεια πια και στα ΕΣΠΑ και σε άλλα επενδυτικά εργαλεία».
Καυτηρίασε εξάλλου την προτροπή Μητσοτάκη από το Καστελλόριζο για λιγότερους φορολογικούς ελέγχους, σχολιάζοντας ότι «το λέει κάποιος που υποτίθεται ότι πιστεύει στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Τι ελεύθερος ανταγωνισμός είναι αν ο ένας πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους και ο δίπλα δεν πληρώνει τίποτα επειδή του “κλείνουν το μάτι”; Αυτό δεν λέγεται ελεύθερος ανταγωνισμός, κάτι άλλο λέγεται… και δεν είναι μόνο για το ΣΔΟΕ και την ΑΑΔΕ, αλλά και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας», υπογράμμισε, αναφέροντας το συμβάν στην Χίο όπου επιχειρηματίας στέλεχος της ΝΔ επιτέθηκε λεκτικά σε ελεγκτή. «Μέσα στο μνημόνιο κάναμε μεγάλη προσπάθεια και για την ανασφάλιστη εργασία και για την απλήρωτη εργασία … δεν μιλάμε για σοσιαλισμό, μιλάμε για πράγματα που και οι φιλελεύθεροι έπρεπε να πιστεύουν, τον ανταγωνισμό που δεν αφορά το αν έχεις πρόσβαση στον υπουργό ή αν θα κάνεις τον ελεγκτή να πάει στον διπλανό», όπως είπε.
Αναφερόμενος στην εξαγγελία Μητσοτάκη περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η ΝΔ λέει “ψηφίστε με, θα δούμε πότε θα μειώσουμε φόρους γιατί πρέπει να διαπραγματευτούμε, θα κάνουμε πολλές μεταρρυθμίσεις (χωρίς να είναι σαφές τι εννοεί) και κάποια στιγμή θα έχουμε την αξιοπιστία για να μας μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα”», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, αλλά «εμείς έχουμε ήδη χτίσει την αξιοπιστία μας, με τον κόπο και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Καταθέσαμε ένα σχέδιο … φτιάξαμε αυτό το ταμείο για να έχουν οι πιστωτές τα χρήματα που έχουμε συμφωνήσει. Τους είπαμε ότι θεωρούμε ότι το 3,5% δεν είναι κάποια τιμωρία για την Ελλάδα, αλλά … η δική μας συμμετοχή στην απομείωση του χρέους. 3,5% ζητήσατε, 3,5% θα πάρετε, αλλά … με win-win, με μεγαλύτερη ανάπτυξη για εμάς με τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, όχι για να πάνε σε off-shore αλλά εκεί που χρειάζονται, σε επιχειρήσεις, σε ανθρώπους που ζορίζονται, σε μικρομεσαίους, στα λαϊκά στρώματα. Βοηθάει εμάς, βοηθάει και τους πιστωτές, γιατί όταν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι πιο σίγουρο ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους».
Είναι ανησυχητικό κατά τον ίδιο «όταν η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται με τους αντιπάλους σου να μην πιστεύουν αυτά που λένε … πολλοί της ΝΔ δεν πιστεύουν π.χ. ούτε ότι είναι κακή η Συμφωνία των Πρεσπών ούτε ότι είμαστε προδότες ούτε ότι δεν έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας … δεν μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε τα 15 χρόνια με αυτό τον τρόπο, δεν γίνεται. Άλλο να κάνεις τακτικούς ελιγμούς και άλλο σε ένα τόσο μεγάλο θέμα … να λένε αυτά που λένε … δεν μπορεί να συνεχίσει η Ελλάδα έτσι».
Αντίστοιχα, στην οικονομία, «έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε ότι δεν είναι… φυσικό φαινόμενο η λιτότητα. Όταν λέμε ότι η ΕΕ επέβαλε στην Ελλάδα (την Ισπανία, την Πορτογαλία) λιτότητα, αυτό δεν είναι τσουνάμι, ηφαίστειο. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις είναι που το υποστήριξαν … είναι μία στρατηγική που μεταφέρει πόρους από αυτούς που έχουν λίγα σε αυτούς που ήδη έχουν πολλά. Το πιστεύουν, ο κ. Μητσοτάκης π.χ. ως νεοφιλελεύθερος», είπε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «η μόνη κριτική είναι του Τσόμσκι, ότι το βασικό στοιχείο του νεοφιλελευθερισμού είναι 1) ότι δεν είναι νέο- και 2) ότι δεν είναι -φιλελεύθερο … Πάντα η Δεξιά ήθελε στρατηγική υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό, πάντα οι Δεξιοί επειδή δεν τους βγαίνει ηγεμονικά, να το ψηφίσουν και λαϊκά στρώματα και μεσαία, είχαν μη φιλελεύθερα πράγματα. Προσπαθούσαν να φτιάξουν μία πλειοψηφία για την “ασφάλεια” … όχι του να έχεις νοσοκομεία, αλλά του να μην υπάρχει π.χ. ο Ρουβίκωνας … 4 εκατομμύρια ξένοι έρχονται στην Αθήνα και όλοι λένε ότι νιώθουν πιο ασφαλείς από οποιαδήποτε άλλη πόλη … η στρατηγική της ασφάλειας, της αστυνομίας, του εθνικού κινδύνου, είναι ο τρόπος που οι δεξιές κυβερνήσεις αντισταθμίζουν την ανικανότητά τους να απευθυνθούν στα μεσαία στρώματα με την οικονομική πολιτική».
Στο μέτωπο του περιβάλλοντος και της ενέργειας, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η ΕΕ περιγράφει την Ελλάδα ως μία από τις καλές στην πορεία προς την επίτευξη των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για μελλοντικά προβλήματα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης σήμερα, αλλά πλέον η Ελλάδα βγήκε από την κρίση και το μνημόνιο και έχει καθαρό διάδρομο 15 ετών. «Αλλά ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην επιχειρηματικότητα, ότι θα λύνονται με υπογραφή υπουργού, τι καταλαβαίνετε; Πού θα πάει το περιβάλλον; Έτσι θα το σώσουμε;», αναρωτήθηκε.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε εξάλλου το μεγάλο κέρδος σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού για την Αριστερά από το επιτελείο που πλαισίωσε την ηγετική ομάδα υπουργών στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, «60-70 παιδιά που ωρίμασαν μέσα στην διαπραγμάτευση, που συνδυάζουν την πολιτική κρίση με την φοβερή τεχνική κατάρτιση. Είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη για την Αριστερά και για το μέλλον», όπως τόνισε.
Καταλήγοντας, ο ίδιος επεσήμανε για την μάχη των εθνικών εκλογών την σημασία της αύξησης της συμμετοχής των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.