Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των ενταφιασμένων Ρώσων της ειρηνευτικής αποστολής 1897-1909 στο κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ρεθύμνου έγιναν σήμερα σε κλίμα συγκίνησης από τον Πρέσβη της Ρωσικής ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αντρεϊ Μασλόβ και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, Αρχών, φορέων, συγγενών των οικογενειών των νεκρών και της Ρωσικής κοινότητας στην Κρήτη. Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων εψάλει επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον Ρώσο Πρέσβη Αντρεϊ Μασλόβ, τον επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας στην Κρήτη-Δωδεκανήσου Νίκο Δασκαλαντωνάκη, τον Στρατιωτικό ακόλουθο, ενώ ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών ύμνων Ελλάδας και Ρωσίας. Στην έναρξη των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που οργανώθηκαν στην αίθουσα τελετών του Αγ. Κων/νου και Ελένης από την Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, τον σύλλογο Πολιτιστική Αναγέννηση, την Πρεσβεία της Ρωσίας, έγιναν χαιρετισμοί για το ιστορικό γεγονός από τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο κ. Μαρινάκη και κεντρική ομιλία από τον Αντιστράτηγο Ε.Α -Συγγραφέα Κώστα Παδουβά. Ακολούθησε αντιφώνηση από τον Ρώσο Πρέσβη, ο οποίος παράλληλα με το ιστορικό γεγονός, αναφέρθηκε στις σχέσεις των δυο λαών ευχαριστώντας θερμά τους συνδιοργανωτές για την ανέγερση του μνημείου και την επιτυχή οργάνωση των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης. Νωρίτερα τους εκπροσώπους των Αρχών, τον Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ Αρναουτάκη, τον Ρώσο Πρέσβη Α. Μοσλόβ, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μ. Λιονή, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκη, τον επίτιμο πρόξενο Ν. Δασκαλαντωνάκη, ομιλητές και όλους τους παραβρισκόμενους καλωσόρισαν η πρόεδρος του συλλόγου «Πολιτιστική Αναγέννηση» Εύα Λαδιά και ο τελετάρχης της Π.Ε Ρεθύμνου Σταύρος Παλτατσίδης εκφράζοντας παράλληλα θερμές ευχαριστίες για την συνδιοργάνωση προς στη Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, στην Πρεσβεία και σε όλους που βοήθησαν στην επιτυχία τους.
Στ Αρναουτάκης: Η Κρήτη τιμά τους ενταφιασμένους της Ρωσικής αποστολής και τον Ρωσικό λαό.
Στην διαχρονική σχέση των δύο λαών αλλά και στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Ρώσους στρατιωτικούς και πολίτες που σε στιγμές κρίσιμες για την Κρήτη στάθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνιζόταν για την ελευθερία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του σήμερα στο Ρέθυμνο ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας παράλληλα, ότι «με τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου, οι Κρητικοί τιμούν το Ρωσικό λαό.»
Συγκεκριμένα ο κ Αρναουτάκης στην ομιλία του, απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Ρωσικής ομοσπονδίας, στις τοπικές Αρχές και σε όλους τους παραβρισκόμενους ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας καλωσορίζουμε ως Περιφέρεια Κρήτης, στη σημερινή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ρώσους στρατιωτικούς και πολίτες, που σε στιγμές ιστορικές και συγχρόνως κρίσιμες για την Κρήτη και τους Κρητικούς, στάθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονταν για την ελευθερία, για την αυτοδιάθεση για ιδανικά οικουμενικά πανανθρώπινα.
Σήμερα, με τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου, οι Κρητικοί τιμούν το Ρωσικό λαό.
Τιμούν τη Ρωσία ως μια χώρα που διαχρονικά στάθηκε δίπλα στους Έλληνες κατά τη διάρκεια των μεγάλων εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων.
Τιμούμε σήμερα τους Ρώσους που με την παρουσία τους στο Ρέθυμνο από το 1897 έως το 1909 δημιούργησαν σημαντικά έργα υποδομής, φιλανθρωπίας και κοινωνικής δράσης.
Την περίοδο αυτή οι Κρητικοί γνώρισαν τη φιλία, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του Ρωσικού λαού. Αυτούς τους ανθρώπους, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί και κείτονται στη γη της Κρήτης, τιμούμαι με τα αποκαλυπτήρια μιας επιτύμβιας στήλης που επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητα μιας σημαντικής και άρρηκτης φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Αξιότιμε κ. Πρέσβη,
Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με μακροχρόνιους και ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, οι οποίοι με την πάροδο των ετών ενδυναμώθηκαν και απέφεραν θετικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες σε πολλούς τομείς.
Οι λαοί μας έχουν ρίζες κοινές, αυτόνομες, που αγγίζουν όμως και τα κεντρικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Οι ρίζες αυτές φτάνουν ως τα χώματα της Κρήτης και του Ρεθύμνου, καθώς όπως μας αποκαλύπτει η ιστορική έρευνα του κ. Παδουβά, η Ρωσία στήριξε έμπρακτα και καθοριστικά τους Κρητικούς ακόμα και με την αποστολή της ειρηνευτικής αποστολής το 1897.
Ως Περιφέρεια Κρήτης τιμούμαι αυτή την ιστορία. Τιμούμαι τη μνήμη των ανθρώπων που άφησαν πίσω τους την πατρίδα τους για να δουλέψουν για το δίκιο και την ελευθερία. Τιμούμαι τους Ρώσους για τη μεγάλη τους προσφορά στο Ρέθυμνο. Σας ευχαριστώ».