«Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή για έρευνα και αξιοποίηση των οικοπέδων νότια και δυτικά της Κρήτης με μία μεγάλη εταιρεία, την ExxonMobil», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η δεύτερη θετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την οποία εγκρίθηκε η σύμβαση για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών νοτίως και δυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ.
Δείτε: Άνοιξε ο δρόμος για υπογραφές στα οικόπεδα της Κρήτης- Ενέκρινε το Ελεγκτικό τις συμβάσεις
Όπως αναφέρει το energypress, προσδιορίζοντας ως πιθανότερη ημερομηνία την 27η Ιουνίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «συνεχίζουμε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό που δεν είναι στο πόδι. Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι αποτέλεσμα σχεδίων χρόνων που αποφέρουν καρπούς σε βάθος χρόνου».
Όπως πρόσθεσε, «εμείς θα συνεχίσουμε σε ένα σχέδιο πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας στην Ευρύτερη περιοχή όσο και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου και ταυτόχρονου θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονές μας να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο».
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα σαφές, ξεκάθαρο, αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις». Η Ευρώπη, συνέχισε, «καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και τις ενέργειες εξόρυξης που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και υπογραμμίζει τις σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες αυτές στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και στοχευμένων μέτρων, δηλαδή, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Όπως κατέληξε, «είναι η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, που η ΕΕ, με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων.
Σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την κλιματική πολιτική της Ε.Ε, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τα εξής κατά τη σύνοδο:
“Στη Σύνοδο αυτή, παράλληλα, υπήρξε, όπως είπα αρχικά, και ένα μεγάλο ακόμα θέμα για το μέλλον της Ευρώπης και του πλανήτη, που είναι η κλιματική αλλαγή. Η κλιματική κρίση, όπως την περιγράψαμε στη Μάλτα, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου. Είχα την ευκαιρία να τονίσω ότι η Ευρώπη που θέλουμε και χρειαζόμαστε πρέπει να επενδύσει στην έννοια της κλιματικής ουδετερότητας με μέτρα στοχευμένα και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα έως το 2050, υιοθετώντας πολιτικές και εργαλεία αποδέσμευσης από τον άνθρακα και ταυτόχρονα πολιτικές και εργαλεία για δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Στην πορεία προς το 2050 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αναγκαστικά θα δημιουργήσει αυτή η φιλόδοξη μείωση εκπομπών αερίου και ιδιαίτερα στις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως, επίσης, και η ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια για όλους και ιδιαίτερα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της βρίσκεται ψηλά σε παγκόσμια κλίμακα σε ό,τι αφορά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην 9η θέση. Έχουμε, όμως, πολύ φιλόδοξους στόχους και μπορούμε πολύ περισσότερο να έχουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, καθότι η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση γεωγραφική που της το επιτρέπει αυτό: Ο ήλιος, το νερό, ο αέρας. Και έχουμε πολύ φιλόδοξους στόχους, ώστε να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια.
Είχα, όμως, την ευκαιρία να τονίσω, επίσης, στη διάρκεια της Συνόδου, ότι η δική μας εκτίμηση είναι πως δεν χωρούν άλλες εναλλακτικές, πέραν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι και περιβαλλοντικά επικίνδυνες, αλλά και μη αειφορικές, όπως, για παράδειγμα, η πυρηνική ενέργεια, που σε πολλές περιπτώσεις προωθείται έμμεσα ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά, επαναλαμβάνω, είναι και επικίνδυνη, αλλά και μη αειφορική”.