«Έφυγε» από τη ζωή ο Παύλος Διονυσόπουλος (Pavlos), ο Έλληνας εικαστικός που καταξιώθηκε διεθνώς για τις δημιουργίες του με αφίσες και χαρτί.
Γεννημένος στα Φιλιατρά το 1930, μπήκε στα 19 του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Γιάννη Μόραλη. Αργότερα, με υποτροφία του γαλλικού κράτους, βρέθηκε για σπουδές στο Παρίσι. Εκεί εγκαταστάθηκε μόνιμα, γνωρίζοντας ευρεία απήχηση.
Πρώτη ύλη για τα έργα τέχνης του, τα οποία απεικονίζουν αντικείμενα της καθημερινής ζωής, γίνονται οι αφίσες. Ο Παύλος τις κόβει μαζικά, σε πολύ λεπτές λωρίδες, και τις μετατρέπει σε τρισδιάστατα κολάζ, δίνοντάς τους εντελώς νέα μορφή. Με αυτόν τον τρόπο έλεγε ότι γκρέμισε «τα σύνορα που έχουν βάλει οι άνθρωποι μεταξύ ζωγραφικής και γλυπτικής», αντιλαμβανόμενος τη δουλεά του ως «ζωγραφική και γλυπτική συγχρόνως».
Το 1964 κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Galerie J στο Παρίσι, ενώ τέσσερα χρόνια μετά, το 1968 προκαλεί αίσθηση η έκθεση που κάνει στον χώρο εκεί της Ileana Sonnabend, όπου παρουσίασε κολόνες φτιαγμένες από χαρτί. Το 1972 έγινε η πρώτη του μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Kunstverein του Ανόβερο και ακολούθησε η συνεργασία του με τον έμπορο τέχνης και συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα. Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην πορεία του ήταν η ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας 1980, για τν οποία ο Παύλος έκανε μια εγκατάσταση έργων του με κορδέλα περιτυλίγματος δώρων.
Πιο πρόσφατα, τον περασμένο Ιανουάριο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια συνοπτική αλλά περιεκτική παρουσίαση του έργου του Παύλου στη Roma Gallery.
Η κηδεία του θα γίνει στη γενέτειρά του, τα Φιλιατρά.
Thetoc.gr