Εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν: Τα σενάρια, οι «ύποπτοι» και οι ανησυχίες (φωτογραφίες & βίντεο)

Οι επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν προκάλεσαν άλμα 3% στις τιμές του πετρελαίου και νέες ανησυχίες- Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις, με την Τεχεράνη να διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή του – Ο αμερικανικός στρατός δημοσιοποίησε βίντεο που λέει πως δείχνει ιρανούς στρατιωτικούς καθώς αφαιρούν μαγνητική νάρκη από ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το χθεσινό χτύπημα κατά δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, με τα σενάρια για τους δράστες αλλά και για τις πιθανές επόμενες κινήσεις των χωρών της περιοχής και βεβαίως και των ΗΠΑ να οργιάζουν.

Δείτε: Εκρήξεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Διεθνής ανησυχία μετά τις εκρήξεις στα δύο τάνκερ

Το πρώτο από τα δύο δεξαμενόπλοια, το Front Altair, τυλίχθηκε την Πέμπτη στις φλόγες, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από έκρηξη που – σύμφωνα με μια πηγή –  προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη. Το πλήρωμα του Front Altair-που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ- περισυνέλεξε άλλο πλοίο στην περιοχή και το μετέφερε σε ένα ιρανικό σκάφος διάσωσης.

Το πλήρωμα του Kokuka Courageous είδε ιπτάμενο αντικείμενο πριν την έκρηξη – Δύο οι επιθέσεις, δεν ήταν από τορπίλη

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου Kokuka Courageous, του δεύτερου δεξαμενόπλοιου που δέχθηκαν επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι το πλήρωμα του πλοίου είδε «ένα ιπτάμενο αντικείμενο» πριν την έκρηξη και ότι δέχθηκε δύο επιθέσεις.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα από το Τόκιο ο πρόεδρος της εταιρείας Γιουτάκα Κατάντα αρνήθηκε ότι το Kokuka Courageous, το οποίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από τη Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, χτυπήθηκε από τορπίλη. Ο Κατάντα διευκρίνισε ότι το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετές ώρες διαφορά. Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου είδε το ιπτάμενο αντικείμενο μόνο πριν τη δεύτερη έκρηξη.

https://twitter.com/PressTV/status/1139165239637938176?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1139165239637938176&ref_url=https%3A%2F%2Fleft.gr%2Fnews%2Fekrixeis-se-tanker-ston-kolpo-toy-oman-ta-senaria-oi-ypoptoi-kai-oi-anisyhies

(φωτ. του Kokuka Courageous – από ιρανικό ΜΜΕ – που δείχνει το πλοίο χωρίς σοβαρές ζημιές μετά την επίθεση)

Όλα τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο μετά την έκρηξη για να αποκαταστήσουν το σύστημα παροχής ενέργειας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι τώρα το δεξαμενόπλοιο πλέει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

https://twitter.com/PressTV/status/1139226592167780352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1139226592167780352&ref_url=https%3A%2F%2Fleft.gr%2Fnews%2Fekrixeis-se-tanker-ston-kolpo-toy-oman-ta-senaria-oi-ypoptoi-kai-oi-anisyhies

(Από τo ιρανικό PressTV επίσης, μέλη του πληρώματος του ενός τάνκερ που διασώθηκαν από το ιρανικό ναυτικό και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Jask)

Οι επιθέσεις σημειώνονται ένα μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στο στρατηγικής σημασίας αυτό θαλάσσιο πέρασμα.

Αναμενόμενος Τραμπ: «Με την υπογραφή του Ιράν» οι επιθέσεις στα τάνκερ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν, επικαλούμενος ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ιράν: Εστειλε ειδικούς για να διαπιστώσουν την κατάσταση ενός από τα 2 πλοία

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως έστειλε ειδικούς σε ένα δεξαμενόπλοιο τα μέλη του πληρώματος του οποίου διέσωσε έπειτα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από μια επίθεση, ώστε να δουν αν μπορούν τώρα να επιστρέψουν στο πλοίο.

«Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί και στα δύο δεξαμενόπλοια… Στείλαμε ειδικούς για να κρίνουν αν το διασωθέν από το Ιράν πλήρωμα μπορεί να επιστρέψει στο (ένα) δεξαμενόπλοιο», είπε ο Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ, επικεφαλής λιμενικός αξιωματούχος στην παράκτια επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν.

Ιρανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης περισυνέλεξαν 44 ναύτες από τα δύο δεξαμενόπλοια, μετέδωσε χθες το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA). Οι ναύτες μεταφέρθηκαν στο ιρανικό λιμάνι Ζασκ στον Κόλπο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ναυτική Διοίκηση των ΗΠΑ: Φωτογραφίες με μεταλλικό αντικείμενο-πιθανότατα νάρκη – στα πλευρα΄του Kokuka Courageous

Tις δύο φωτογραφίες δημοσιοποίησε η CENTCOM, η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ, και δείχνουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια με χτυπημένο ένα σημείο των πλευρών του από νάρκη και ένα μεταλλικό αντικείμενο – «πιθανά νάρκη» – σε άλλο σημείο.

Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 08:50 της  Πέμπτης (τοπική ώρα, 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν.

Άνοδο στις τιμές του πετρελαίου – Το 30% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ

Γύρω στις 16:30 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 2,28 δολάρια (+3,84%) στα 62,25 δολάρια Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,86 δολάριο (+3,68%) στα 53 δολάρια.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του (διά θαλάσσης μεταφερόμενου) αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά. Αν τα νερά καθίστανται επικίνδυνα, η προσφορά σε όλο τον Δυτικό κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο» ανέφερε σε δήλωσή του ο Πάολο ντ’Αμίκο, πρόεδρος της ένωσης δεξαμενόπλοιων INTERTANKO,

Το νέο περιστατικό σημειώνεται την ώρα που έχουν οξυνθεί οι εντάσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον, η οποία κατηγορεί το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από το πρώτο περιστατικό, που είχε σημειωθεί τον Μάιο.

Ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ –με έδρα το Μπαχρέιν– ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έλαβε δύο «σήματα κινδύνου» νωρίς σήμερα το πρωί από δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, τα οποία πιθανολογείται ότι αποτέλεσαν στόχο «επίθεσης», αναφέροντας πως «αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή και παρέχουν βοήθεια».

https://twitter.com/GDarkconrad/status/1139063203248377857?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1139063203248377857&ref_url=https%3A%2F%2Fleft.gr%2Fnews%2Fekrixeis-se-tanker-ston-kolpo-toy-oman-ta-senaria-oi-ypoptoi-kai-oi-anisyhies

Οι επιθέσεις έρχονται μια μέρα αφότου οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου της Άμπχα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, τραυματίζοντας 26 ανθρώπους. Οι Χούθι είχαν επίσης αναλάβει την επίθεση μιας επίθεσης με drone τον περασμένο μήνα σε αντλιοστάσια της Σαουδικής Αραβίας.

“Διεθνές πρόβλημα” και όχι αμερικανικό οι επιθέσεις εναντίον πλοίων στον Κόλπο του Ομάν, δηλώνει ο επικεφαλής του Πενταγώνου

Οι επιθέσεις εναντίον πλοίων στη Θάλασσα του Ομάν, που από ορισμένες χώρες αποδίδονται στο Ιράν, συνιστούν ένα “παγκόσμιο πρόβλημα” και όχι αποκλειστικά αμερικανικό, δήλωσε απόψε ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, ζητώντας τη συγκρότηση μιας “διεθνούς συναίνεσης” για την επίλυσή του.

“Έχουμε ένα διεθνές πρόβλημα εκεί κάτω, στη Μέση Ανατολή. Δεν πρόκειται για αμερικανικό πρόβλημα”, είπε στους δημοσιογράφους ο Σάναχαν, αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

“Προτεραιότητα δική μου και του (συμβούλου του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια, Τζον) Μπόλτον και του (υπουργού Εξωτερικών, Μάικ) Πομπέο είναι να δημιουργήσουμε μια διεθνή συναίνεση για να επιλύσουμε αυτό το διεθνές πρόβλημα”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. “Βρισκόμαστε στην διαδικασία να βεβαιώσουμε ότι (…) η κεντρική διοίκηση διαθέτει τους πόρους και την αναγκαία υποστήριξη για να εκτελέσει σωστά την αποστολή της”, εξήγησε.

Το Πεντάγωνο έχει ήδη στείλει από τα μέσα Μαΐου ένα πολεμικό σκάφος που μεταφέρει αμφίβια οχήματα καθώς και μια συστοιχία πυραύλων Patriot, αφού προηγουμένως ανέπτυξε στην περιοχή ένα αεροπλανοφόρο για να αντιμετωπίσει την “άμεση” απειλή επιθέσεων εκ μέρους του Ιράν.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν πετρέλαιο στον Κόλπο, με την Τεχεράνη να αντιδρά αυτοστιγμεί καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσινγκτον.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν το Ιράν, δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Κόεν απευθυνόμενος στους δεκατέσσερις ομολόγους του στο ΣΑ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Ο διπλωμάτης επισήμανε κυρίως πόσο «προηγμένες» ήταν οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν και αναφέρθηκε στον τύπο τους, ανέφεραν διπλωμάτες.

«Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες των ΗΠΑ και τις καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», απάντησε η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσάπτοντας «πολεμοκάπηλη» ρητορεία στην αμερικανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε τονίσει ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι υπεύθυνη για τις σημερινές [σ.σ. χθεσινές] επιθέσεις στη θάλασσα του Ομάν».

Το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή του

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών απέρριψε τον «αστήρικτο» ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη, αντιδρώντας στην κατηγορία του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο χθες Πέμπτη.

«Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τον αστήρικτο ισχυρισμό των ΗΠΑ όσον αφορά τα συμβάντα της 13ης Ιουνίου στα δεξαμενόπλοια» και «τον καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υποστήριξε σήμερα ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του εντάσσονται στη «διπλωματία της δολιοφθοράς» που ασκείται από αυτήν που αποκάλεσε «Ομάδα Β», η οποία κατ’ αυτόν συμπεριλαμβάνει τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Ο αμερικανικός στρατός δημοσιοποιεί βίντεο που λέει πως δείχνει ιρανούς στρατιωτικούς καθώς αφαιρούν μαγνητική νάρκη από ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που λένε ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση του την οποία διένειμε ηλεκτρονικά, προσθέτοντας «το βίντεο επισυνάπτεται».

Στην ύπαρξη αυτού του βίντεο αναφέρθηκε λίγες ώρες νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

https://twitter.com/PressTV/status/1139398526327128065?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1139398526327128065&ref_url=https%3A%2F%2Fleft.gr%2Fnews%2Fekrixeis-se-tanker-ston-kolpo-toy-oman-ta-senaria-oi-ypoptoi-kai-oi-anisyhies

(Το ιρανικό PressTV απαντά: Το δεδομένο είναι ότι «το ιρανικό ναυτικό ήταν η πλησιέστερη δύναμη κοντά στο πλοίο, και προσέτρεξε αμέσως προς βοήθεια. Τι αποδεικνύει ως προς την “εμπλοκή” του Ιράν στο περιστατικό αυτό το βίντεο που επικαλείται η Ουάσιγκτον;»

Διεθνείς αντιδράσεις

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατήγγειλαν σήμερα “επικίνδυνη κλιμάκωση”, καθώς το επεισόδιο με τα δύο τάνκερ ήγειρε φόβους για νέα ανάφλεξη στον Κόλπο. “Η επίθεση κατά των δεξαμενόπλοιων στην θάλασσα του Ομάν είναι μια ανησυχητική εξέλιξη και συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Άνουαρ Γκάργκας, που καταδίκασε επίσης τη νέα επίθεση κατά του αεροδρομίου της Άμπχα στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία από μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη των ανταρτών της Υεμένης, τη δεύτερη σε δύο ημέρες.

Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να “ωθήσουν τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει για να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”, πρόσθεσε ο υπουργός των ΗΑΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, “η ευθύνη για την αποφυγή μιας κλιμάκωσης της έντασης είναι συλλογική”.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα στον πρόεδρο του Ιράν ότι η Κίνα θα προωθήσει την σταθερή ανάπτυξη δεσμών με το Ιράν οποιαδήποτε τροπή κι αν πάρει η κατάσταση, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua διευκρίνισε ότι ο Σι έκανε τη δήλωση αυτή σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που γίνεται στο Μπισκέκ, στο Κιργιστάν.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια. Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπάει ένας πόλεμος στον Κόλπο και η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε κάθε επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων» και ζήτησε την «αποσαφήνιση των γεγονότων» και την «απόδοση ευθυνών» , τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει μια μεγάλη σύγκρουση στον Κόλπο.

Η Βρετανία θεωρεί ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν χθες Πέμπτη και προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ενέργειες αυτού του είδους είναι «απερίσκεπτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ.Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι «οι αναφορές που έχουμε λάβει… είναι εξαιρετικά ανησυχητικές». «Μια κλιμάκωση της κατάστασης είναι επικίνδυνη, αυτά είναι γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», δήλωσε ο Μαας, που μόλις επέστρεψε από περιοδεία του στο Ιράν και άλλες χώρες στην περιοχή.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή.

Οι επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν και σε ένα αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν μια «μείζονα και επικίνδυνη κλιμάκωση», η οποία απαιτεί η διεθνής κοινότητα να σπεύσει να περιφρουρήσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκάργκας μέσω Twitter. Χρειάζεται «σοφία» και να αναληφθεί «από κοινού η ευθύνη» προκειμένου να «προληφθεί η περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΑΕ.

Η διπλωματία της Αιγύπτου καταδικάζει οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών στην περιοχή του Κόλπου, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ στο Κάιρο μετά τις δύο φερόμενες επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις φερόμενες επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε ο σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε με τον υπουργό Εξωτερικών» των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε ο Τζουμπέιρ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Το Ιράν έχει ιστορικό τέτοιων ενεργειών», πρόσθεσε.

Ιαπωνία: Θα συζητήσουμε το θέμα στη Σύνοδο των G20 το προσεχές Σαββατοκύριακο

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιριοσίγκε Σέκο δήλωσε σήμερα ότι η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, λίγο πριν τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 στις 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα.

«Η εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε με τους άλλους υπουργούς και είναι ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής το οποίο θα συζητηθεί στην υπουργική συνάντηση της G20», επεσήμανε ο Σέκο στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια. Θέλουμε να συζητήσουμε με άλλους υπουργούς τις ανησυχίες μας για την παγκόσμια ασφάλεια και τις απειλές», πρόσθεσε.Ο Σέκο αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν η Ιαπωνία θα στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στον Κόλπο για να προστατεύσει τα δεξαμενόπλοιά της. Επίσης δεν σχολίασε τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία εξακολουθεί να ερευνά τις λεπτομέρειες του περιστατικού.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Ο Ιάπωνας υπουργός επεσήμανε ότι ο Άμπε δήλωσε στους Ιρανούς αξιωματούχους ότι η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει την οικονομική συνεργασία με το Ιράν, περιλαμβανομένων των εισαγωγών αργού πετρελαίου, όταν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες. Η Ιαπωνία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εισαγωγές μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

ΙΕΑ: Οι επιθέσεις, απειλή για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια

Οι επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν απειλούν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Οι χθεσινές επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια προκάλεσαν ανησυχίες ότι θα μειωθούν οι ροές του αργού σε μία από τις πιο πολυσύχναστες οδούς της ναυσιπλοΐας, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν μέχρι και 4,5%.

«Αυτή είναι μια μείζων ανησυχία για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, για την παγκόσμια πετρελαϊκή ασφάλεια και για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας», δήλωσε ο Μπιρόλ στους δημοσιογράφους. «Παρακολουθούμε τα γεγονότα από πολύ κοντά», πρόσθεσε τονίζοντας πως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είναι έτοιμος να δράσει, αν και όταν είναι απαραίτητο.

Ο Μπιρόλ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την παρουσίαση της έκθεσης της IEA για το υδρογόνο στην Καρουιζάουα, βορειοδυτικά του Τόκιο, όπου συναντώνται αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ομάδας των Είκοσι (G20) ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa, Sputnik, Anadolu

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί