«Το χθες, το σήμερα και το αύριο της δημόσιας υγείας ήταν το κεντρικό θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, από τις Οργανώνεις Μελών Υγειονομικών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ και ομιλητή τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στο τι παρέλαβε η κυβέρνηση το 2015, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Μια χώρα με 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , τους οποίους καλύψαμε με τον ν.4368/2016. Μια χώρα που σε όσους ανασφάλιστους είχαν αναγκαστικά (λόγω σοβαρών και επειγόντων προβλημάτων υγείας ) παρασχεθεί υπηρεσίες από το ΕΣΥ, βρέθηκαν με βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία ύψους 28 εκατ. ευρώ, τα οποία διαγράψαμε. Παραλάβαμε μια χώρα που οι όλοι οι πολίτες πλήρωναν «εισιτήριο πρόσβασης» 5 ευρώ στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, το οποίο καταργήσαμε και ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο όριο της κατάρρευσης , με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%) , χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια , με αποδιοργανωμένες δομές ΠΦΥ λόγω του εξαναγκασμού σε αποχώρηση 3000 περίπου ειδικευμένων γιατρών το 2014. Αυτό το ετοιμόρροπο ΕΣΥ καταφέραμε μέσα σε περιβάλλον λιτότητας να το ενισχύσουμε αισθητά με προσωπικό και πόρους, διασφαλίζοντας την επιβίωση και την σταδιακή αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης».
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας λειτουργούσε με επίκεντρο το νοσοκομείο , χωρίς οικογενειακούς γιατρούς, χωρίς πολιτική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , την πρόληψη , την προαγωγή υγείας και τη Δημόσια Υγεία. «Σήμερα έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα βήματα ενός νέου μοντέλου ΠΦΥ, με «πυρηνικό» του στοιχείο τις αποκεντρωμένες δομές (ΤΟΜΥ) , τον οικογενειακό γιατρό, την διεπαγγελματική ομάδα υγείας , την έμφαση στην πρόληψη και την κοινοτική φροντίδα. Λειτουργούν ήδη 125 ΤΟΜΥ , στελεχωμένες με περίπου 1100 οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές-επισκέπτες υγείας-κοινωνικούς λειτουργούς) , στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις τις οποίες μέχρι τώρα δεν παρείχε το ΕΣΥ και επιβάρυναν την τσέπη των πολιτών».
Ο υπουργός Υγείας στην ομιλία επισήμανε τις ελλείψεις όπως είπε, που παρατηρούνταν σε ότι αφορά το «γερασμένο» στόλο ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, για τον οποίο σήμερα εξήγησε ότι έχει ανανεωθεί κατά 50%, αλλά και στα χρέη πάνω από 2 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ , που μειώθηκαν όπως διευκρίνισε στα 300 εκατ. «Παραλάβαμε μια χώρα με εργολαβικά συνεργεία στα νοσοκομεία σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας , ενώ σήμερα στα 2/3 των νοσοκομείων υπάρχουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές στους τομείς της καθαριότητας-σίτισης-φύλαξης, μια χώρα που στο τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου υπήρχε διαχρονικό party, μια χώρα χωρίς συγκροτημένη πολιτική για τον καρκίνο» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ξανθός.
Σε ό,τι αφορά το τι διακυβεύεται στην υγεία, στην ομιλία του ο υπουργός ξεκαθάρισε:
« Αυτό που διακυβεύεται είναι η συνέχιση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης όλων των πολιτών και της εγγυημένης πρόσβασης των ανασφάλιστων στη φροντίδα υγείας, η ολοκλήρωση της ενδυνάμωσης και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ , η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του , η διαφανής διακυβέρνηση του , η εξυγίανση του συστήματος προμηθειών, η ορθολογική αξιοποίηση των πόρων , η έμφαση στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Ξανθός έκανε στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα, όπως εξήγησε, στην ανάπτυξη όλων των δημόσιων δομών (ΤΟΜΥ) που έχουν σχεδιαστεί.
Επιπλέον ο κ. Ξανθός μιλώντας στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μιας νέας βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής, με διαφάνεια , καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα με σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών, εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς , αναπτυξιακή στρατηγική για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και διευκόλυνση των κλινικών μελετών στη χώρα.
«Η προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και η αποτροπή των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η εκχώρηση «ζωτικού χώρου» στα κρατικοδίαιτα επιχειρηματικά συμφέροντα και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες» σημείωσε ο κ. Ξανθός.